ساداتیان در پاسخ به این پرسش که آیا تیم رییسی با مزایایی چون اجماع داخی می‌تواند امتیازات بیشتری به دست بیاورد یا خیر، گفت: من بسیار بعید می‌دانم و این گونه نیست. هم به لحاظ شخصی من کسی را نمی‌بینم که مهارت آقای ظریف و تیمش در مذاکرات را داشته باشد و نه تیم آینده به اندازه تیم ظریف احترام بین‌المللی خواهد داشت.

بسیار بعید است تیم بعدی بتواند امتیازات بیشتری در برجام بگیرد / نفی دست‌آوردهای تیم مذاکره کننده فعلی نتیجه بخش نیست / خواسته حداکثری برخی آقایان می‌تواند مذاکرات وین را به بن بست بکشاند

سلام نو سرویس بین الملل: با نزدیک شدن به زمان استقرار دولت جدید و تحویل کلید سیاست خارجی به سید ابراهیم رییسی و یارانش برخی از جریان‌های حامی دولت از آغاز دوباره مذاکرات وین و امتیازگیری حداکثری ایران با توجه به اجماع داخلی و اقتدار رییسی سخن می‌گویند.

بازگشت به نقطه صفر یا چانه‌زنی برای امتیازات بیشتر در حالی مطرح می‌شود که به جز آمریکا  آلمان، فرانسه و روسیه نیز درباره زمان محدود دست یابی به توافق احیای برجام هشدار داده‌اند.

سید جلال ساداتیان، دیپلمات و کارشناس مسائل بین‌الملل در گفت‌وگو با سلام نو دست آوردی بیش از آنچه تیم ظریف به دست آورده را بعید می‌داند و اجماع داخلی را حرفی می‌داند که با واقعیت متفاوت است.

وی با تاکید بر اینکه مذاکره و دیپلماسی عرصه تعامل است می‌گوید: در این عرصه اگر شما یک سو ایستاده و خواستار امتیازات حداکثری شوید شاید در حرف به مشکل نخورید، اما در عمل به خواسته‌های خود دست پیدا نخواهید کرد. با توجه به این نکته در نقطه‌ای که ما هستیم معلوم نیست چنین مواضعی ما را به نتیجه‌ای برساند.

این کارشناس مسائل بین‌الملل درباره درخواست برخی طیف‌های سیاسی درباره آغاز دوباره مذاکرات وین از صفر گفت: نفی تمام دست‌آوردهای قبلی و اختراع چرخ از اول نتیجه بخش نخواهد بود. بالاخره تیم فعلی در مذاکرات چندین سال استخوان خرد کرده‌اند و مقامات عالی کشور در جریان مذاکرات اینها بوده و آن را تایید کرده‌اند. در نتیجه باید از تجارب این تیم استفاده کرد تا مشکلات حل شود.

وی با تاکید بر اینکه خواسته حداکثری که برخی آقایان مطرح می‌کنند می‌تواند مذاکرات را به بن بست بکشاند گفت: هرچند آمریکا و نماینده این کشور یعنی رابرت مالی اعلام کرده‌است که ایالات متحده آماده بازگشت به برجام است اما این آمادگی بر چه مبنایی است؟ ایران و طرف‌های حاضر در برجام و آمریکا شش دور مذاکره را با محوریت سه کمیته انجام دادند و بر همین مبنا آمادگی بازگشت به برجام وجود دارد.

ساداتیان با اشاره به محوریت کمیسیون‌های مختلف درگیر مذاکرات ادامه داد: کمیته اول با موضوع برداشته شدن تحریم‌ها، کمیته دوم با موضوع شکل حقوقی بازگشت آمریکا به برجام و کمیته سوم شکل بازگشت ایران به تعهدات برجامی را بررسی کرده است. کمیته اول و دوم هر کدام به موانعی خوردند. از جمله مطرح شد که چه تحریم‌هایی برداشته می‌شود و این که ایران نیاز به راستی آزمایی دارد. در ادامه ظاهرا ایران مطرح کرده همه تحریم‌ها از جمله تحریم‌های حقوق بشری، کنگره و تروریسم هم باید لغو شود، در حالی که طرف مقابل معتقد است فقط  در چهارچوب هسته‌ای به رفع تحریم‌ها می‌پردازد.

وی ادامه داد: از طرف دیگر تعهد برجامی ما غنی سازی ۳.۶۷ درصد بوده که با مصوبه مجلس به ۲۰ درصد و بعدا تا ۶۰ درص افزایش یافت، سانتریفوژ از IR ۱ به نسل‌های جدیدتر ارتقا یافته و حد مجاز اورانیوم غنی شده و آب سنگینش نیز افزایش پیدا کرده است. آمریکا دنبال راهی برای عقب گرد این‌ها پیدا کند در حالی که می‌داند دانش را نمی‌توانند از ایران بگیرند.

این کارشناس روابط بین‌الملل با اشاره به اقدامات آمریکا برای اثبات حسن نیت گفت: در این میان طرف آمریکایی برای حسن نیت به ژاپن و کره جنوبی اجازه‌هایی برای پرداخت طلب‌های ایران به شکل دارو و دیگر شکل‌ها داد و در قدم دیگر برای تبادل زندانی اعلام آمادگی کرد.

وی ادامه داد: باید خاطرمان باشد فشار مستقیم تحریم‌هایی که دولت ترامپ اعمال کرد امروز به مردم اعمال می‌شود و بخش عمده‌ای از مشکلات مختلف از جمله بی‌آبی و بی‌برقی محصول تحریم‌ها است. نمی‌خواهم تاثیر مسائل مدیریت و ناکارآمدی را انکار کنم، اما نمی‌توان نقش تحریم‌ها در مشکلات مختلف کشور را نادیده گرفت.

ساداتیان با اشاره به زمان‌بر بودن استقرار دولت جدید ادامه داد: تمام این‌ها فعلا متوقف است و معلوم نیست گروه مذاکره کننده جدید کی وارد مذاکره می‌شود. معرفی و رای اعتماد کابینه احتمالا تا آخر مرداد زمان می‌برد. بعد از این احتمالا در بهترین حالت تیم جدید در اواسط شهریور کار خود را آغاز می‌کند.

بسیار بعید است تیم بعدی بتواند امتیازات بیشتری در برجام بگیرد / نفی دست‌آوردهای تیم مذاکره کننده فعلی نتیجه بخش نیست / خواسته حداکثری برخی آقایان می‌تواند مذاکرات وین را به بن بست بکشاند

وی ادامه داد: حالا به این می‌رسیم که با این زمان از دست رفته، تیم جدید بخواهد خواسته‌های خود را مطرح کند. این جا این پرسش مطرح است که آقای رییسی و دولت ایشان در وضعیتی قرار دارد که مذاکرات را عقب انداخته، مذاکره نکند و طرف مقابل را به واکنش وادارد؟

این کارشناس روابط بین‌الملل در تشریح واکنش احتمالی طرف مقابل گفت: آمریکایی‌ها عضو برجام نیستند و نمی‌توانند ماشه را فعال کنند، اما امروز که اروپا با آمریکا همراه است احتمال ندارد در یک لجاجت مکانیزم ماشه را فعال کنند و بعد در شورا هم شش قطع نامه قبلی را علیه ایران بازگردانند؟ آن وقت همه کشورهای دنیا مجبور به تحریم ایران نمی‌شوند؟ در انتهای این مسیر، کار می‌تواند به ماده ۴۲ و تقابل دنیا با ایران بکشد.

وی با اشاره به این چشم‌انداز گفت: تمام این مسیر پیش روی آقای رییسی خواهد بود و دولت ایشان جدای از جریان‌هایی است که می‌خواهند به دولت فشار بیاورند.

ساداتیان در پاسخ به این پرسش که آیا تیم رییسی با مزایایی چون اجماع داخی می‌توانند امتیازات بیشتری به دست بیاورد یا خیر، گفت: من بسیار بعید می‌دانم و این گونه نیست. هم به لحاظ شخصی من کسی را نمی‌بینم که مهارت آقای ظریف و تیمش در مذاکرات را داشته باشد و نه تیم آینده به اندازه تیم ظریف احترام بین‌المللی خواهد داشت.

وی در ادامه با اشاره به مسئله اجماع داخلی که برخی آن را مزیت دولت رییسی می دانند گفت: کدام اجماع داخلی؟ این‌ها گروهی هستند که با رای حداقلی وارد مجلس شدند. دولت آینده با آن وضعیت تحریم انتخابات توسط مردم با احتساب آرای باطله چیزی حدود ۳۲ درصد رای آورد. این آمارها و وضعیت موجود نشان می‌دهد واقعیت غیر از این است که برخی بیان می کنند.

کد خبرنگار: ۹
۰دیدگاه شما

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • پربازدید

    پربحث

    اخبار عجیب

    آخرین اخبار

    لینک‌های مفید

    ***