به گزارش سلام نو، به همین بهانه مروری بر فتاوای مراجع تقلید در این زمینه کردیم. بیشتر علما بر جایز نبودن مصافحه تاکید دارند مگر اینکه یک حائل و پارچه ای بین دو دست قرار گیرد. به صورت مثال بسیاری از علما ایرادی بر دست دادن با دستکش نمی گیرند. در این بین آیت الله جناتی از مراجع تقلید کمتر شناخته شده معتقد است اگر دست دادن مرد مسلمان با زن غیرمسلمان امر ضروری باشد و ترک آن موجب هتک و توهین مسلمان یا سبب بدبینی به اسلام شود، اشکال ندارد.
در ادامه نگاه برخی مراجع در رابطه با این مساله آمده است:
آیت الله سیستانی : دست دادن با نامحرم جایز نیست و اگر حائلی باشد مانعی ندارد. دست دادن با زن نامحرم در صورتی که امتناع کردن موجب بروز ناراحتی و یا قطع رابطه فامیلی گردد و یا اعتراض والدین را به همراه داشته باشد جایز نیست و اگر حائلی باشد مانعی ندارد.
در کشورهای اروپایی که ترک این کار موجب محرومیت و اخراج از کار و مدرسه می شود جایز است مرد و یا زن مسلمان با دیگری مصافحه کند آنجا که ترک چنان کاری موجب ضرر و زیان طاقت فرسا می شود.
آیت الله فاضل لنکرانی: مصافحه اجنبی با اجنبیه و بالعکس حرام بین است و این مطلب از مسلمات فقه اسلام است و در ملاء حرمت شدید تر دارد و نیز فرقی نمیکند که زن معتقد به حجاب باشد یا نباشد و مسئله وهن در فرضی است که عمل ناشی از التزام به احکام دینی نباشد و به مجرد توهم وهن حرام حلال نمی شود.
امام خمینی و آیت الله خامنه ای: دست دادن با زن نامحرم به وسیله دستکش و مانند آن اگر بدون قصد لذت و ترس افتادن به گناه باشد، اشکال ندارد؛ ولی بنابر احتیاط واجب، نباید دست را بر دست فشار دهند.
آیت الله بهجت (با فرض وجود مانعی همچون دستکش): خلاف احتیاط است.
آیت الله نوری همدانی: درفرض سوال ( وجود حائل و حجاب) بدون ریبه و تلذذ و بدون فشار اشکال ندارد مگر اینکه تداوم و تکرار موجب مفسده باشد.