به گزارش سلام نو، در پژوهشی که محمدجواد آقاجانی و بهمن اکبری، از گروه روانشناسی عمومی واحد رشت دانشگاه آزاد اسلامی، جواد خلعتبری از گروه روانشناسی واحد تنکابن دانشگاه آزاد اسلامی و عباس صادقی از گروه روانشناسی دانشگاه گیلان، انجام دادهاند آمده است: «معنی درمانی به انسانها به عنوان موجودی نگاه میکند که سازنده معنای زندگی خود هستند. در مورد افرادی که اوضاع آنها بحرانی است، معنی درمانی میتواند یک دیدگاه فلسفی را از رهگذر غلبه بر گذشته و متعالی کردن جنبههای گذرای زندگی ایجاد کند. معنی درمانی با در نظر گرفتن گذرا بودن هستی، به جای بدبینی و انزوا انسان را به تلاش و فعالیت فرامیخواند و بیان میدارد که آنچه انسان را از پا درمیآورد رنجها و سرشتهای نامطلوب او نیست بلکه بیمعنا شدن زندگی، مصیبتبار است. اگر رنج را شجاعانه بپذیریم تا واپسین دم زندگی معنا خواهد داشت و معنای زندگی میتواند حتی معنی بالقوه درد و رنج را در برگیرد.»
جامعه آماری این پژوهش را دانشجویان دختر دانشگاه آزاد اسلامی واحد رشت در سال تحصیلی ۹۷-۹۶ تشکیل دادهاند که اخیراً با تجربه شکست عاطفی مواجهه شدهاند. شیوه نمونهگیری، نمونهگیری در دسترس بوده است به این ترتیب که از طریق پخش اطلاعیه در سطح دانشگاه از دانشجویانی که تجربه شکست عاطفی داشتند درخواست شد که جهت شرکت در جلسههای گروهی معنی درمانی به مراکز مشاوره دانشگاه مراجعه کنند. از طریق نمونهگیری در دسترس تعداد ۳۰ نفر به طور تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل جایگزین شدند. گروه آزمایش طی ۱۰ جلسه ۹۰ دقیقهای تحت مداخله معنی درمانی به شیوه گروهی قرار گرفتند اما گروه کنترل هیچ مداخلهای دریافت نکرد.
در این مطالعه آمده است: «نشانگان ضربه عشق، مجموعه علائم شدیدی است که پس از فروپاشی یک رابطه رمانتیک بروز میکند، عملکرد فرد را در زمینههای متعدد مختل میکند و مدت زمان زیادی هم باقی میماند. این شکست عاطفی اغلب به عنوان یک شوک تجربه میشود چراکه انتظارات فرد از رابطه و ایمن بودن آن را به شدت نقض میکند. با توجه به این که شکست عشقی عواقبی مانند اندوه، افسردگی، خشم، اضطراب، احساس تنهایی، پوچی و نشخوار ذهنی را به دنبال دارد و سلامت روان و روابط بین فردی را با خطرات جدی مواجه میکند، لازم است به دنبال رویکرد درمانی باشیم که بتواند اثرات منفی این علائم بالینی را کاهش دهد. در همین رابطه به نظر میرسد که معنی درمانی یکی از رویکردهایی است که میتواند در ارتباط با درمان شکست عشقی سودمند باشد.»
آقاجانی و همکارانش در این پژوهش میگویند: «بر اساس یافتههای به دست آمده، فرضیه اول پژوهش مبنی بر اثربخشی معنی درمانی به شیوه گروهی بر نشانگان ضربه عشق تأیید میشود. به این معنی که با شرکت در جلسههای معنیدرمانی، نشانگان ضربه عشق دختران دانشجو کاهش یافت. هدف اساسی معنی درمانی در کاهش نشانگان ضربه عشق این است که افراد ابتدا واقعیت شکست و رنج ناشی از آن را بپذیرند و سپس نگاهی تازه نسبت به رنج در خودشان ایجاد کنند. در واقع افراد با شرکت در جلسههای معنیدرمانی با بعد تازهای از آزادی و کنترل محیط آشنا شدند که با تجارب گذشته آنان تفاوت زیادی داشت. آنان یاد گرفتند که انسان موجودی با میدان آزادی محدود است، اما در انتخاب واکنش به این اوضاع و شرایط، آزادی عمل زیادی دارد. او میتواند سر تسلیم فرود آورد یا در مقابل آنها قد علم کرده و بر آنها غالب شود.»
در ادامه این پژوهش آمده است: «با توجه به نتایج به دست آمده از تحقیق حاضر میتوان با ارائه شیوههای جدید نگرش نسبت به مشکلات زندگی و تقویت مهارتهای مربوط به کنترل هیجانها، به افراد دچار مشکلات عاطفی کمک کرد تا در زمینههای روابط بین فردی و پیشگیری از آسیبهای احتمالی در این روابط به حدی از توانایی دست پیدا کنند. روش معنیدرمانی به عنوان گزینه درمانی موثر و مناسب جهت کاهش مشکلات روانشناختی افراد دچار مشکلات ناشی از شکستهای عاطفی توصیه میشود.»/خبرآنلاین