سلام نو – سرویس اقتصادی: در سالهای اخیر واژه استارت آپ بارها و بارها به گوش همه خورده و احتمالا در سال های آینده نیز همین روند ادامه دار باشد. استارت آپ ها در سال های اخیر توانسته اند موجب رونق کسب و کارها در تجارت های نوپا شوند. در این بین استارت آپ ها در صنعت گردشگری با رشد سریعی در حال فعالیت هستند.
به گزارش سلام نو، گردشگری امروز تنها در تفریح و سفرهای سیاحتی خلاصه نمی شود. امروز گردشگری به عنوان یک صنعت عظیم توانایی فوق العاده زیادی در درآمدزایی دارد. بسیاری از کشورهای جهان با دریافتن این مساله امروز درآمدهای هنگفتی از این صنعت به دست می آورند. در کشور ما هم با وجود غفلت های فراوانی که در این عرصه شده است، به نظر می رسد عده ای هستند که متوجه اهمیت اقتصاد گردشگری شده اند. افزایش استارت آپ های گردشگری در سال های اخیر موید این امر است.
امروز نه در ایران بلکه در بسیاری از کشورهای دنیا بخش قابل توجهی از استارت آپ ها مربوط به بحث گردشگری است. امروز در ایران با این همه ظرفیت دست نخورده در حوزه گردشگری استارتآپهای موجود در این عرصه تنها به چند اپلیکیشن و سایت محدود نمیشود و فعالیتهای دیگری نظیر بومگردی در توسعه این کسب و کارها نقش جدی ایفا می کند.
یکی از ایراداتی که به استارت آپ های ایرانی در حوزه گردشگری گرفته می شود، کپی بودن فعالیت آنها از نمونه های موفق خارجی است. منتقدان بر این باورند استارت آپ در ذات خود بر نوآوری تاکید دارد و این کپی ها مفهوم استارت آپ را از معنا تهی می کند. هرچند اگر منصفانه بخواهیم نگاه کنیم برآیند ایده های وارد شده از خارج از مرزها بر گردشگری کشور مثبت بوده است. هر چند رشد ما در این زمینه آن طور که باید و شاید چشمگیر نبوده است اما به هرشکل جنب و جوش در این زمینه مشهود است.
آرش نورآقایی، دبیر انجمن راهنمایان گردشگری ایران با اشاره به لزوم حمایت از استارت آپ های گردشگری اظهار کرده است: ایده های نو می توانند تحولی را در صنعت گردشگری ایجاد کنند. بنابراین در گام نخست باید به سمت حمایت از این افراد برویم و به دنبال دستیابی به فرایند نهایی یعنی افزایش ورود گردشگر و درآمدزایی باشیم. بنابراین تنها برگزاری رویدادهای استارت آپ ویکند در زمینه گردشگری راهگشا نیست و باید به سمت عملیاتی کردن ایده های نو و خلاق برویم.
مشکلات پیش روی کسب و کار استارت آپهای گردشگری
با همه بسترسازی های صورت گرفته توسط استارت آپ ها برای رونق گردشگری در کشور همچنان موانعی در این مسیر وجود دارد که متاسفانه موانع تاثیرگذاری هم هستند. یکی از این موانع تبلیغات رسانه ای منفی علیه ایران است. کم نبودند گردشگرانی که ترس و لرز و همچنین احساس ناخوشایندی با به ایران گذاشته و هنگام بازگشت از تجربه فوق العاده خود در کشور احساس خشنودی داشته اند. با این همه هم مبلغان علیه ایران در کار خود زبردست هستند و هم ما در ارائه آنچه در چنته داریم فوق العاده ضعیف هستیم.
در کنار این مشکلات، دشواری های موجود در نقل و انتقالات مالی هم معضل دیگری است که در رونق استارت آپ های گردشگری خلل ایجاد می کند. اشکان بروج در این باره اظهار کرده است: تا زمانی که یک استارتآپ نتواند به راحتی گردشگر خارجی را به ایران جذب کند و نقل و انتقالات پولی را به سادگی انجام دهد، در این زمینه با چالشهای غیرقابلحلی مواجه خواهد بود؛ مگر آنکه روندهای سیاسی و اقتصادی تغییر کند که این موضوع مستلزم فعالیتها و حمایتهای دولت خواهد بود.
حمل ونقل، اقامت، خدمات تفریحی و رفاهی، راهنمایان تورها و... همه و همه بخش های مهمی از صنعت گردشگری هستند که استارت آپ ها می توانند از ظرفیت آن به نحو احسن بهره ببرند.