به گزارش سلام نو، این گزارش که با عنوان " استخوان پسماندهای عفونی لای گوشت اراک" بهمراه تصاویری از وضعیت موجود در قالب گزارشی با عنوان " تیغ عفونت زیر گلوی اراک" منتشر شد، واکنشهای مختلفی را به دنبال داشت به طوری که حتی وزارت بهداشت به موضوع ورود کرد و خواهان پاسخگویی مرکز بهداشت اراک نسبت به این وضعیت شد، آیتالله درینجفآبادی نماینده ولی فقیه در استان نیز طی نامهای خواستار رسیدگی به این شرایط شد و دادستان اراک نیز در گفتوگو با ایسنا با اعلام موضع خود در این خصوص "الف تا ی" مدیریت پسماندهای عفونی را برعهده شهرداری اراک دانست چراکه با پزشکان قرارداد بسته و باید خدمات را به صورت کامل ارائه کند.
۲۱ اسفندماه ۹۷ دومین گزارش از وضعیت پسماندها توسط ایسنا با عنوان " پرونده همچنان باز پسماندهای عفونی در اراک / این قصه سر دراز دارد" منتشر شد، از ۱۴ آذرماه تا اسفندماه نهایت اتفاق و اقدامات صورت گرفته این بود که پسماندها را کف خیابان، کنار و یا داخل سطل زبالههای خانگی ندیدیم، اما مشکل این پسماندها تنها در نوع جمعآوری نبود بلکه پروسه مدیریت پسماندهای عفونی دچار خلاءهای بسیار بود.
در این گزارش سرپرست سازمان مدیریت پسماند شهرداری رسماً اعلام کرد که در سال ۹۸ این پسماندها را جمعآوری نخواهیم کرد، البته طبق قانون، شهرداری وظیفهای در قبال جمعآوری این پسماندها ندارد و تولیدکننده این نوع پسماندها باید نسبت به مدیریت آن اقدام کند و شاید میتوان گفت شهرداری اراک در جهت جمعآوری این پسماندها به پزشکان لطف کرده و حق دارد که اقدامی جهت جمعآوری آن انجام ندهد.
اکرمی معاون سیاسی، امنیتی و اجتماعی استاندار مرکزی نیز در کارگروه سلامت و امنیت غذایی استان مورخ ۲۱ اسفند ۹۷ به این وضعیت واکنش نشان داد و مطبها و پزشکان را موظف به مدیریت پسماندهای عفونی اعلام کرد و گفت "انعقاد قرارداد جمع آوری پسماندهای عفونی توسط مطبها و کلینیکها با شهرداری به این معنا نیست که کیسه این زبالهها در سطلهای زباله خانگی تخلیه شوند و سپس با دیگر پسماندها مخلوط و دفن شود، در این راستا تاکنون مهلتهای بسیاری به پزشکان داده شده است".
سال ۹۷ بدون اقدامی مشهود در خصوص وضعیت پسماندهای عفونی مطبها و کلینیکهای اراک به پایان رسید، اما با پایان تعطیلات و آغاز فعالیت مجدد کلینیکها و مطبها وضعیت به خانه اول بازگشت و تخلیه این پسماندها در داخل سطلهای زباله خانگی و کنار خیابان مجدداً تکرار شد.
در اولین جلسه کارگروه پسماند استان مرکزی در ۲۳ فروردین ۹۸، زندیهوکیلی معاون هماهنگی امور عمرانی استاندار مرکزی گفت که وضعیت پسماندهای عفونی اراک حداکثر تا ۲ ماه آینده (۲۳ خرداد ۹۸) باید تعیین تکلیف شود.
امروز ۱۴ اردیبهشتماه ۹۸ است، درست ۵ ماه از اولین گزارش ایسنا در خصوص وضعیت پسماندها گذشت و مدیریت پسماندهای عفونی شهر اراک همچنان پس از گذشت ۵ ماه در بلاتکلیفی و پاسکاری بین بخشهای مختلف قرار دارد.
با وجود آنکه سازمان مدیریت پسماند شهرداری اراک اعلام کرده بود که در سال ۹۸ این پسماندها را جمعآوری نمیکند، اما اوایل اردیبهشتماه خبری از جلسه تعرفهگذاری قراردادهای جمعآوری پسماندها منتشر شد که نشان داد سازمان تغییر نظر داده است.
راغب به جمعآوری نیستیم / جمعآوری ۶ ماه تمدید شد
سرپرست سازمان مدیریت پسماند شهرداری اراک در خصوص این تغییر موضع به ایسنا گفت: در اولین جلسه کارگروه مدیریت پسماند استان سازمان به صراحت اعلام کرد که با توجه به مشکلات ایجاد شده در سال گذشته، امسال تمایلی به جمعآوری پسماندهای عفونی مطبها ندارد، اما دانشگاه علومپزشکی، مرکز بهداشت اراک و سازمان نظام پزشکی اعلام کردند که علیرغم اهتمام جهت بکارگیری بخش خصوصی جهت مدیریت پسماندهای عفونی، امکان انعقاد قرارداد سریع با پیمانکار بخش خصوصی وجود ندارد و پیمانکار نمیتواند به سرعت جایگزین شهرداری و سازمان مدیریت پسماند شود و این امر تبعاتی چون قرارگرفتن این پسماندها داخل سطلهای زباله خانگی و شهری را به دنبال خواهد داشت.
حمیدرضا قناتی تصریح کرد: با تأکیدات زندیهوکیلی معاون هماهنگی امور عمرانی استاندار مرکزی مقرر شد که ۶ ماه به دانشگاه نظام پزشکی و مرکز بهداشت اراک فرصت داده شود تا پیمانکار قوی و منطبق بر استانداردها و قوانین مدنظر بکارگیری شود و سازمان مدیریت پسماند شهرداری اراک نیز تنها مدیریت این پسماندها را در محل دفن انجام دهد.
دانشگاه علومپزشکی تا پایان شهریور پیمانکار معرفی کند / جمع آوری تا ۳۱ شهریور
وی با تاکید بر اینکه سازمان مدیریت پسماند شهرداری اراک تا ۳۱ شهریورماه ۹۸ جمعآوری پسماندهای عفونی را انجام میدهد، افزود: مدیریت پسماندهای عفونی در تخصص و حوزه کاری شهرداری نیست و سازمان نیز قصد ورود به موضوع را ندارد و ادامه کار تنها به صلاحدید معاون عمرانی استاندار انجام میشود، چراکه اگر شهرداری ورود نکند، مشکل پسماندهای عفونی تبدیل به یک چالش در شهر میشود به همین دلیل خدمات سازمان تا ۶ ماه نخست سال ۹۸ تمدید شد و دانشگاه علومپزشکی، مرکز بهداشت اراک و سازمان نظام پزشکی نیز متعهد شدند ظرف ۶ ماه پیمانکار به سازمان مدیریت پسماند شهرداری اراک معرفی کنند، پروسه جمعآوری و بیخطرسازی و انتقال به مرکز دفن توسط پیمانکار انجام شود و تنها دفن مهندسی توسط سازمان صورت گیرد که البته نحوه ادامه کار نسبت به سال گذشته کاملاً متفاوت است.
بهرهبرداری از ترانشه مهندسی مرکز دفن تا ۲ ماه آینده
قناتی تصریح کرد: براساس قول سال گذشته، این سازمان موضوع مهندسیسازی ترانشه سایت پسماند را در دستور کار قرار داده است و مناقصه خرید لاینر به شهردار اراک پیشنهاد داده شده که اگر شرایط مثبت پیش رود و مشکل خاصی بروز نکند نهایتاً تا ۲ ماه آینده ترانشه مهندسی به عنوان اولین ترانشه مهندسی استان مرکزی بهرهبرداری میشود.
وی با بیان اینکه سازمان تصمیم دارد در ۶ ماه نخست سال که وظیفه مدیریت پسماند عفونی را عهدهدار است به تمامی پزشکان طرف قرارداد پلاستیک زرد رنگ با نشان پسماند ویژه تحویل شود، گفت: علاوه بر این، ماشین جمعآوری این نوع پسماندها نسبت به سال گذشته کاملاً تغییر کرده است.
ماشین جمعآوری پسماند کاملاً تغییر داده شد
سرپرست سازمان مدیریت پسماند شهرداری اراک اضافه کرد: ماشین مطابق با استانداردهای موجود طراحی و ساخته شده است و پرس و فشردهسازی درخصوص این پسماندها صورت نمیگیرد، این خودرو دارای مخزن شیرابه است که اگر کیسههای حاوی پسماند دارای نشتی بود شیرابه داخل ماشین نریزد، همچنین ماشین دارای دو کاور است که با وجود این دو کاور امکان نفوذ نور و حرارت به زبالهها وجود ندارد، کف مخزن کاملاً ایزوله و ماشین دارای قفل است که پس از جمعآوری قفل و در سایت پسماند بازگشایی میشود، همچنین یک کارگر خدمات شهری مجزا برای این نوع پسماندها در نظر گرفته است که ماهانه تحت معاینه و چکاپ قرار میگیرد.
تعرفه قراردادها واقعی شد / افزایش ۴۰ درصدی نسبت به پارسال
وی با بیان اینکه این خودرو از هفته جاری مورد استفاده قرار میگیرد، افزود: این سایت منحصراً مخصوص پسماندهای بیمارستانی و پزشکی است به همین دلیل باید بخشی از هزینه ۴ میلیارد تومانی احداث ترانشه مهندسی در محل سایت پسماند از محل قراردادهای منعقد شده با پزشکان تأمین شود. از طرفی اخیراً با حضور دانشگاه علومپزشکی، مرکز بهداشت، سازمان نظام پزشکی جلسه تعیین تعرفه قرارداد جهت خدمات در حال انجام برگزار شد و با توجه به نرخ تورم اعلامی توسط بانک مرکزی و مسائل مالی و اقتصادی کشور ناچار به واقعیسازی بخشی از تعرفهها شدیم.
قناتی با اشاره به اینکه امسال حدود ۴۰ درصد افزایش قیمت تعرفه در نظر گرفته شده و بین ۳۰۰ تا ۳۵۰ هزار تومان باید جهت دریافت اینگونه خدمات توسط پزشکان پرداخت شود، بیان کرد: براساس توافق صورت گرفته در جلسه مذکور تا ۱۵ خرداد ماه تمامی پزشکان تولیدکننده پسماند عفونی جهت عقد قرارداد باید به سازمان مراجعه کنند، پس از انعقاد قرارداد و تحویل کیسه زردرنگ، کار جمع آوری پسماندهای عفونی توسط شهرداری تا پایان شهریور ادامه مییابد و سپس پیمانکار معرفی و کار به بخش خصوصی سپرده میشود.
تشکیل تیم نظارتی جهت بازدید سرزده از مطبها
وی در خصوص تخلیه برخی از پسماندهای عفونی مطبها به داخل سطلهای زباله شهری و خانگی که از ابتدای سال مجدداً تکرار شده است، گفت: انتظار میرود دستگاههای اجرایی و نظارتی ورود کنند و اشتباهاتی که سهواً یا عمداً توسط برخی پزشکان صورت میگیرد، رصد و برخورد قاطع با آنان صورت گیرد. شهرداری و سازمان مدیریت پسماند وظیفه ندارند که به پزشکان مراجعه کنند و نحوه مدیریت پسماند را به انان آموزش دهند، قانون به صراحت وظیفه دستگاههای اجرایی و نظارتی را مشخص کرده است. سال گذشته همکاری خوبی در این زمینه صورت گرفت و امسال نیز تیم نظارتی متشکل از محیط زیست به عنوان ناظر و مرکز بهداشت به عنوان ناظر بر عملکرد پزشکان با سازمان مدیریت پسماند به عنوان مجری همکاری میکنند و از هفته جاری به صورت متناوب بدون خبر قبلی و سرزده از مطبها بازدید بعمل آمده و موارد مورد نیاز درخصوص رعایت موارد مهم درباره انباشت پسماندها تذکر داده میشود و در صورت عدم رعایت اصول انباشت پسماندها و عدم عقد قرارداد در این حوزه، برخورد قانونی با پزشکان صورت میگیرد.
پیمانکاران به دانشگاه علومپزشکی معرفی شده اند
قناتی در پاسخ به این سوال که اگر تا شهریور ماه متولیان امر موفق به انتخاب پیمانکار بخش خصوصی جهت مدیریت پسماندهای عفونی اراک نشدند سازمان مجدد اقدام به تمدید قرارداد و جمعآوری پسماندها خواهد کرد یا خیر؟ تصریح کرد: با توجه به اینکه امکان داشت سازمان نظام پزشکی و دانشگاه علومپزشکی موفق به پیدا کردن پیمانکار مناسب نشوند، سازمان مدیریت پسماند شهرداری اراک پیشبینی لازم را انجام داد و در این راستا دو شرکت از پیشگامان حوزه اجرایی پسماند عفونی با رزومه موفق و دو شرکت فعال در استان که تمایل به همکاری دارند را به دانشگاه معرفی کرد تا ارزیابی و پایش نحوه انجام مدیریت توسط این شرکتها بررسی و پس از انتخاب پیمانکار پرونده پسماندهای عفونی اراک بسته شود.
به گزارش ایسنا، براساس آنچه مشاهده میشود، بنظر میرسد تنها سازمانی که اتفاقاً متولی تولید و مدیریت پسماندهای عفونی نیست در این حوزه به اقدامات عملی دست زده و مابقی متولیان تنها به برگزاری جلسه و این دست و آن دست کردن بسنده کرده اند و پزشکان نیز کم و بیش تنها زحمت امضای قرارداد را متحمل میشوند و بس و کسی اصراری بر الزام آنها به انجام یا همکاری در راستای انجام وظایف قانونی شأن ندارد.
اینکه مدیران استان نسبت به وضعیت پسماندهای عفونی دغدغهمند هستند، تشکیل جلسه میدهند، زمانبندی تعیین میکنند اتفاق بسیاری خوبی است، اما صرف این رویه مشکل گشا نخواهد بود، قطعاً تا پایان خردادماه منتظر خواهیم ماند تا به گفته معاون هماهنگی امور عمرانی استاندار بحث پسماندهای عفونی تعیین تکلیف شود و از طرفی باید منتظر ماند و دید که کار پیگیری و انتخاب پیمانکار توسط دانشگاه علوم پزشکی اراک و سازمان نظام پزشکی به کجا خواهد کشید. آیا ۴ ماه باقی مانده از ۶ ماه فرصت باقیمانده به تمدید مهلت نمیانجامد؟ آیا بهترین گزینه انتخاب میشود و ….
باید منتظر ماند و امیدوار بود که ظرف ۴ ماه آینده پرونده پسماندهای عفونی اراک ختم به خیر شود و این قصه سر درازی نداشته باشد./ایسنا