امروز پس از سال‌ها ضرورت بازسازی روابط دو کشور بیش از پیش حس می‌شود، بازسازی روابطی که بیش از همیشه دشوار است و با موانعی جدی مواجه است.

سلام نو – سرویس بین الملل: این روزها یکی از جدی‌ترین پروژه‌های ایران هراسان تلاش برای تخریب چهره‌ی ایران در سطح جهان است، تخریبی که یک از مهم‌ترین بازوهای عملیاتی آن شبکه ایران اینترنشنال است که از کانال عربستان تغذیه مالی می‌شود. فارغ از این بخش بزرگ دیگری از رسانه‌های مخالف ایران نیز از کمک‌های سخاوتمندانه عربستان بهره‌مند می‌شوند تا عربستان در کنار اسرائیل به یکی از مهم‌ترین متحدان آمریکا در ائتلاف علیه ایران تبدیل شود.

اما چطور شد که عربستان از همسایه‌ای که در دوران هاشمی رقیب مسالمت آمیز ایران بود تبدیل به رقیبی شد که امروز برای به زانو درآوردن ایران حاضر به انجام هر کاری است و حتی حاضر به ایستادن در کنار اسرائیل و آمریکا است؟

ریشه‌های اختلاف ایران و عربستان در زمان محمود احمدی‌نژاد شکل گرفت و با ظهور بن سلمان به عنوان ولیعهد این اختلافات عمیق‌تر شد و تحت تاثیر سیاست تهاجمی عربستان رویکرد ریاض نسبت به تهران نیز وارد فاز تهاجمی شد و ریاض ترجیح داد بعد از چند دهه از نقش بازیگری محافظه‌کار در منطقه و جهان به بازیگری تهاجمی تبدیل شود.

در این سطح بازی دست ریاض در برابر تهران عموما خالی بود و حتی به خاطر اعدام شیخ النمر و دیگر مخالفانش تحت فشار بین‌المللی قرار داشت ولی با پاس گلی که تندروها از تهران برای ریاض ارسال کردند و به سفارت عربستان حمله کردند در نهایت این کشور از فاز تدافعی در برابر ایران خارج شد و بهانه را برای بحرانی‌تر کردن فضا به دست آورد.

حالا اما پس از سال‌ها ضرورت بازسازی روابط دو کشور بیش از پیش حس می‌شود، بازسازی روابطی که بیش از همیشه دشوار است و با موانعی جدی مواجه است.

ایران امروز باید با عربستانی گفت‌وگو کند که با اسرائیل روابط حسنه دارد، دشمنانش را پشتیبانی می‌کند و صراحتا گفته بود که ناآرامی را به داخل ایران هدایت می‌کند، شاید همین نامحتمل بودن مذاکره بین دو کشور است که انجام آن را ضروری و موفقیت را برای ایران تبدیل به یک برگ برنده غیرقابل پیش‌بینی می‌کند.

این اتفاق البته زیاد هم ناممکن نمی‌نماید و العرب به تازگی در مطلبی به قلم «محمد قواص» روزنامه نگار و نویسنده سیاسی لبنانی مدعی شد: برای هر ناظری روشن شده است که ایران از طریق بغداد در حال مذاکره با عربستان است و هر فرد زیرکی در علم سیاست می تواند پی ببرد که خود ریاض درهایش را به روی بغدادی گشووده است که کسانی در تهران هنوز این شهر را پایتخت امپراطوری ایران می نامند.

قواص تاکید می‌کند که نخست وزیر عراق بدون میل ایران نمی‌توانست چنین ارتباط گسترده‌ای را با عربستان برقرار کند و حتی شاید این ارتباط گسترده با فشار ایران صورت گرفته باشد و ایران در حال فرستادن سیگنال‌هایی به عربستان و حتی آمریکا است.

دو ماه پیش از این نیز اسپوتنیک فارسی، رسانه نزدیک به دولت روسیه در گزارش مدعی شد که رسانه های عربی به نقل از منابع دیپلماتیک نوشتند که حسین جابری‌انصاری معاون عربی و آفریقایی وزارت امورخارجه ایران و تامر الصبحان، وزیر امور خارجه عربستان در امور خلیج فارس در خاک عراق گفت و گو کردند. به گفته اسپوتنیک این دیدار پس از ماجراهای قتل خاشقچی و برای مهار عواقب آن صورت گرفت.

هرچند تا کنون هیچ دیدار سطح بالای رسمی‌ بین مقامات ایران و عربستان وجود نداشته ولی ایران بارها در سطح وزیر خارجه اعلام کرد که آماده گفت‌وگو با عربستان است و کافی است که عربستان برای این کار آماده باشد.

حال به نظر می‌‌رسد آن‌چنان که سید حسین موسویان و عبدالعزیز صغر دیپلمات‌های پیشین ایران و عربستان می‌گویند "بعد از چند دهه تقابل نیابتی و روابط منجمد بین دوکشور، زمان استقرار یک صلح پایدار درمنطقه فرارسیده" و گفت‌وگو بین ایران و عربستان امروز نه تنها برای خودشان بلکه برای صلحی پایدار از یمن تا سوریه ضروری است.

کد خبرنگار: ۱
۰دیدگاه شما

برچسب‌ها

پربازدید

پربحث

اخبار عجیب

آخرین اخبار

لینک‌های مفید

***