سلام نو – سرویس اقتصادی: در زمانه ای که همه زندگی ما متاثر از دنیای فناوری است صنعت گردشگری هم از تکنولوژی تاثیرات زیادی گرفته به صورتی که امروز گردشگری مجازی به عنوان یکی از زیرشاخه های این صنعت رونق بسیاری گرفته است.
به گزارش سلام نو، گردشگری مجازی در واقع امکان دیدار از مکان های گردشگری را در کنار معرفی تمام ظرفیت ها و قابلیت های صنعت توریسم فراهم می کند. این کار با استفاده از ابزارهای هوشمندانه و فناوری اطلاعات و ارتباطات صورت می گیرد.
گردشگری مجازی مقوله جالبی است که عمرش به بیش از دو دهه نمی رسد. تور مجازی افراد را کمک می کند تا با یک کلیک و جست و جو در فضای وب، کاخ موزهها، اماکن باستانی جهان را با دنیایی از اطلاعات متنی و تصویری ببیند. در یک تور مجازی ترکیبی از تصاویر، نماهای ۳ بعدی، نماهای سراسرنما (۳۶۰ درجه)، ویدئو، صوت و … که یک فضای حقیقی را مدلسازی می کند که براساس آن کاربر می تواند به صورت مجازی به گشت و گذار بپردازد.
توریسم الکترونیک یا به عبارتی "E-tourism" بخشی از تجارت الکترونیک است که در برگیرنده استفاده از فناوریهای رو به توسعه سریع؛ مانند ارتباطات، صنایع اطلاعاتی و همچنین برنامه ریزیهای راهبردی مهمان نوازی، مدیریت و بازاریابی است. این پدیده هم مصرف کنندگان و هم تولید کنندگان کالاها و خدمات گردشگری را در چرخه خود وارد مینماید.
بر اساس مطالعات نهاد بین المللی (IPK)، در سال 2007 میلادی حدود 30 میلیون اروپایی برای برنامه ریزی مقاصد گذران تعطیلاتشان از اینترنت استفاده کردهاند وحدود 8 میلیون نفر هم به صورت آنلاین بلیط های خود را رزرو کردهاند. تا پایان سال 2008 در آمد جهان از طریق توریسم الکترونیک به بالای 40 بیلیون یورو رسیده است. گزارشهای ناظر مسافرتهای اروپایی در سال 2007، رشد 47 درصدی کسانی که بلیط هایشان را به صورت آنلاین رزرو کردهاند نشان میدهد.
امروز امکان حضور مجازی و غیرفیزیکی گردشگر در مکان های توریستی به واسطه قدرت روزافزون رسانه های نوین محقق شده با این حال بستر توسعه گردشگری مجازی هنوز در کشور ما ایحاد نشده است. یکی از مهم ترین اهداف گردشگری مجازی این است که تلاش شود تا مخاطب این نوع گردشگری حس حضور در محل مورد نظر را به بهترین شکل داشته باشد. در تورهای مجازی سعی شده تا بستری ایجاد شود که به واسطه آن کاربران بیشترین تعامل را با تور برقرار کنند.
صنعت گردشگری مجازی جهان، هر سال صدها میلیارد دلار گردش مالی را تجربه می کند و روز به روز به شمار متقاضیان گردشگری مجازی و استفاده از این خدمات، در جهان اضافه می شود. گردشگری مجازی باید بیش از این مورد توجه کشورهایی باشد که پتانسیل بالایی در زمینه گردشگری دارند. این در حالی است که در کشور ما با وجود ظرفیت های بالای گردشگری هنوز کاری برای شناخته شدن گردشگری مجازی صورت نگرفته است چه برسد به توسعه آن.
یکی از کارکردهای مهم در گردشگری مجازی که باید به آن بیشتر اهمیت داده شود، فروش خدمات از طریق درگاه های اینترنتی است. در این روش، صاحبان کالا، تورهای گردشگری، آژانس های هواپیمایی و صاحبان هتل ها با معرفی کامل و انتشار جزییات دقیق محصول خود اقدام به خدمت رسانی به گردشگران می کنند و گردشگران نیز از طریق سامانه های اینترنتی یا محصول را خریداری می کنند یا برای دیدن جاذبه های توریستی معرفی شده، به گردشگری درکشورها می پردازند. معرفی و فروش کالا در گردشگری مجازی لازم و ملزوم هستند و قابل تفکیک از هم نیستند.
در این بین معرفی و اطلاع رسانی از مکان ها و جاذبه های گردشگری و ارائه تاریخچه آن از جمله کارکردهای مهم در این حوزه است. بیراه نیست اگر بگوییم در شرایط فعلی که هنوز خیلی از مردم اطلاعی از گردشگری مجازی و کارکردهای آن ندارند، لازم است در حوزه اطلاع رسانی در این باره تلاش بیشتری شود. طبیعتا فروش وسایلی که بتواند به بهترین نحو ممکن این مکان ها را معرفی کند و در معرض دید گردشگران قرار دهد نیز از اهمیت بالایی برخوردار است.