به گزارش سلام نو، رناتا دوان، مدیر موسسه تحقیقات خلع سلاح در سازمان ملل (UNIDIR) گفت تمام کشورهای مجهز به تسلیحات هستهای برنامههای مدرنسازی هستهای در دستور کار دارند و چشمانداز کنترل تسلیحاتی در حال تغییر است و عمده دلیل آن رقابت استراتژیک میان چین و ایالات متحده آمریکاست.
این مقام سازمان ملل متحد به خبرنگاران در ژنو گفت، تدابیر کنترل تسلیحاتی سنتی هم با ظهور انواع جدید جنگ، با افزایش شیوع گروههای مسلح و نیروهای بخش خصوصی و فناورهای جدید که فاصله میان دفاع و تهاجم را محو کرده، از میان رفته است.
او افزود، با توجه به بنبستی که در دو دهه گذشته در مذاکرات خلع سلاح به وجود آمده است، ۱۲۲ کشور یک معاهدهای را برای ممنوعیت تسلیحات هستهای امضا کردند که بخشی ازآنها از روی استیصال و بخشی از روی درک این خطرات بوده است.
مدیر موسسه تحقیقات خلع سلاح در سازمان ملل تاکید کرد: فکر میکنم که این واقعاً فراخوانی برای درک است- این مساله تا حدی در پوشش رسانهای گم شده است - که خطرات استفاده از سلاحهای هستهای اکنون بالاست و خطراتی که استفاده از تسلیحات هستهای دارد، با توجه به برخی از عواملی که اشاره کردم، در حال حاضر بیشتر از هر زمانی از زمان جنگ جهانی دوم است.
این معاهده منع هستهای که رسماً با عنوان "پیمان منع اشاعه تسلیحات هستهای" شناخته میشود، مورد حمایت کمپین بینالمللی امحای تسلیحات هستهای (ICAN) که سال ۲۰۱۷ جایزه صلح نوبل را برد، قرار دارد. پیمان مذکور تاکنون ۲۳ رای موافق از ۵۰ رایی که برای اجرایی شدن نیاز دارد، دریافت کرده است. از جمله کشورهای حامی آن آفریقای جنوبی، اتریش، تایلند، ویتنام و مکزیک است. اما روسیه، ایالات متحده و سایر دولتهای مجهز به تسلیحات هستهای با آن مخالفند.
مدیر موسسه تحقیقات خلع سلاح در سازمان ملل تاکید کرد، جهان نباید خطر تسلیحات هستهای را نادیده بگیرد. او گفت: آنچه من درباره آن فکر میکنم و اینکه ما چطور به این خطر و مدیریت این خطر واکنش نشان میدهیم، از نظرم بسیار مهم و سوالی فوری است که به صورت جامع در شورای امنیت بازتاب پیدا نکرده است./ایسنا