یک مدرس حوزه علمیه گفت: «اینکه یک فردی شهید مطهری را وسیله قرار دهد که با استفاده از آن به دیگران حمله کند که نمیتوان نامش را اندیشمند گذاشت. این آقای ازغدی اگر دلش برای حوزه و جامعه اسلامی سوخته، بهتر است کمی فکر و مطالعه کند. کسی که انتقاد میکند باید دو کار را هم انجام دهد. یکی ریشه یابی است که مثلا مشخص کند که مشکل از بیرون است یا از داخل حوزه. آیا مشکل در متدلوژی حوزهها است یا مشکل در سخت افزاری و مدیریت است؟ خدا رحمت کند مرحوم طالقانی و بازرگان و مطهری را که بعد از فوت آیتالله بروجردی یک کتابی نوشتند تحت عنوان مرجعیت و روحانیت و به مشکلات و راهکارهای آن در حوزه پرداخته بودند. متفکر یعنی این افراد که در دوره خود حرف تازهای برای گفتن داشتند. اما اینکه یک فرد مداوم انتقاد کنند و هیچ طرحی هم نداشته باشد، که دیگر هنر نیست.»
به گزارش سلام نو، فقه بیربط با زندگی، زندگی بیربط با فقه، درس خارجهایی که به جای تئوریزه حکومت و تمدن دینی، عملا فقه سکولار میسازند، فقه فردی، عبادی طهارت و نجاست. سکولاریسم یعنی همین است. همه میگویند سکولاریسم در دانشگاه است، بگذارید بگویم ریشه سکولاریسم در حوزه است. سکولاریسم یعنی تفکیک دین از حکومت، دولت و تمدن. تفکیک نظری وقتی است که حرفی ندارید. هنر نیست هی طهارت، نجاست و طواف بگویند، هزار بار گفته شده و برای هزار و یکم هم میگویند» اینها بخشی از صحبتهای حسن رحیمپور ازغدی در مدرسه فیضیه قم بود که منجر به شروع قائلهای شد که چندین ماه است ادامه دارد.
بعد از این اظهارات دفتر آیت الله مکارم شیرازی به ان واکنش نشان داد و طی بیانیهای با تاکید بر اینکه رحیم پور ازغدی ابدا اطلاعی در مورد وضع حوزه ندارد، اعلام کرد: «ایشان میگوید: «من شنیدم هفتصد، هشتصد رساله در قم میخواهند بدهند، ما اصلاً هفتصد تا مرجع میخواهیم؟ این جور که کارخانه انبوه تولید مرجع تقلید شروع شده، این که کاری نشد؟». اولا: این عدد کاملاً خلاف واقع است. یک دهم آن هم صحیح نیست. معلوم نیست از کجا این عدد را گرفته اند. ثانیاً: آیا تعبیر به «کارخانه انبوه تولید مرجع تقلید» توهین به مرجعیت محسوب نمیشود؟»
نکته جالب توجه واکنش روزنامه کیهان به اظهارات رحیم پور ازغدی بود که در نوع خود بیسابقه بود. حسین شریعتمداری مدیرمسئول این روزنامه در یادداشتی با تاکید بر واژههایی مانند «استاد» و «برادر» پیش از نام ازغدی و اشاره به جانباز بودن وی و اینکه برادر شهید است، نوشت: «انتظار میرفت و میرود در سخنان و تحلیلهای خویش که همیشه علمی و راهگشا بوده است دقت بیشتری داشته باشند تا به کارگیری برخی از تعابیر نه چندان مناسب، رنجش خاطر شماری از عزیزان حوزههای مقدس علمیه را درپی نداشته باشد و از آن بزرگواران- مخصوصا دو تن از مراجع عظام تقلید - نیز خواهشی در میان است و آن اینکه هرگز تصور سوءنیت نسبت به شخصیت شناخته شده و فداکاری نظیر استاد رحیم پور ازغدی را به ذهن راه ندهند.».
اما گویا رحیم پور ازغدی تمایلی به ختم ماجرا نداشت و بعد از واکنش برخی از علما به اظهارات وی، عنوان کرد: «اگر اینها توهین است پس از منظر برخی از آقایان، اول باید امام را محاکمه کنید!» با اینحال آرام آرام این مسئله در خال فراموشی بود که ازغدی به عنوان سخنران پیش از خطبه نماز جمعه تهران انتخاب شد و مجددا صحبتهای وی با واکنش روحانیون و علما مواجه شد. او در این سخنرانی عنوان کرد: «رصد مستمر تحولات در زمینه علمی، فرهنگی و فناوری و حمایت از نظریه پردازی و مناظره در حوزه و دانشگاه بر عهده شورای عالی انقلاب فرهنگی است، شما باید از مدیریت حوزهها جواب بخواهید که با کرسیهای مناظره و نظریه پردازی چه کردید؟ با مواردی که تصویب شد و اجرایی نشد چه کردید؟ اکنون دهها هزار طلبه شفاف و خالص در اختیار مدیران حوزه علمیه است، نباید ما حرفهای چهل سال پیش را تحویل مردم بدهیم.»
بعد از این صحبتها آیت الله فاضل لنکرانی رئیس مرکز فقهی ائمه اطهار (ع) به اظهارات رحیمپور ازغدی واکنش نشان داد و گفت: چرا بعضیها چشم خود را میبندند و با ادعاهای دروغ به حوزه حمله میکنند؟ این، تدین، عقل و انصاف است؟ اول به حوزهها بیایید و فعالیتها را ببینید؛ بعد داد و فریاد کنید. قطعا مراکزی که دنبال تضعیفاند، اما بدانند کور خواندهاند. بعد از این صحبتها ایت الله مکارم شیرازی شخصا در درس خارج فقه عنوان کرد: «چطور میشود به فردی اجازه دهید در نماز جمعه ضد حوزه حرف بزند و دروغ بگوید. دروغ از جامعه برچیده شود خیلی از کارهای خلاف برچیده میشود.» بنابراین به نظر میرسد قرار نیست به این زودی این ماجرا خاتمه پیدا کند و نوعی جنگ میان تئوریسین جریان اصولگرا و روحانیون به راه افتاده است.
در همین خصوص محمدتقی فاضل میبدی مدرس حوزه علمیه در گفتگو با فرارو عنوان کرد: «وقتی یک فردی به عنوان اندیشمند صحبت میکند نباید کارش صرفا انتقاد و تخریب و حمله باشد. فکر نمیکنم کسی باشد که در اینکه نقدهایی به حوزه علمیه قم وجود دارد، شک شبهه داشته باشد و این اصلا مختص یک سال و یه دهه و چهار دهه اخیر نیست. در زمان مرحوم آیتالله بروجردی هم این مسائل وجود داشت که حضرت امام هم گاهی به حوزه میرفتند و در آنجا به بحث و گفتگو در باره این قبیل مسائل میپرداختند؛ بنابراین اصلا زمانی وجود ندارد که حوزه عاری از مشکل باشد، اما مشکل آقای رحیمپور ازغدی این است که فکر میکنند باید در سخنرانیهای خود مداوم به حوزه حمله کند. ایشان اگر یک اندیشمند واقعی هستند باید یک طرح و راه حل ارائه کنند. اما من به شخصه تا امروز هربار سخنرانیهای این آقا را گوش کردم، صرفا حمله کردن دیدم و هیچ گاه یک راهکار ارائه نکرده اند.»
وی ادامه داد: «اینکه یک فردی شهید مطهری را وسیله قرار دهد که با استفاده از آن به دیگران حمله کند که نمیتوان نامش را اندیشمند گذاشت. این آقای اگر دلش برای حوزه و جامعه اسلامی سوخته، بهتر است کمی فکر و مطالعه کند. کسی که انتقاد میکند باید دو کار را هم انجام دهد. یکی ریشه یابی است که مثلا مشخص کند که مشکل از بیرون است یا از داخل حوزه. آیا مشکل در متدلوژی حوزهها است یا مشکل در سخت افزاری و مدیریت است؟ خدا رحمت کند مرحوم طالقانی و بازرگان و مطهری را که بعد از فوت آیتالله بروجردی یک کتابی نوشتند تحت عنوان مرجعیت و روحانیت و به مشکلات و راهکارهای ان در حوزه پرداخته بودند. متفکر یعنی این افراد که در دوره خود حرف تازهای برای گفتن داشتند. اما اینکه یک فرد مداوم انتقاد کنند و هیچ طرحی هم نداشته باشد، که دیگر هنر نیست.»
او افزود: «به عقیده من برخیها به دلیل اینکه خیلی حوصله مطالعه کردن و فکر کردن ندارند، فقط میگردند تا دردها و مشکلات را پیدا میکنند و مداوم تکرارشان میکنند، اما دریغ از اینکه یک بار درباره آنها تحقیق و روشهای اصلاح را بیان کنند. البته من با این بخش از صحبتها که حوزه ما مشکلاتی دارد کاملا موافقم و معتقدم که پارهای از این مشکلات سیاسی شدن حوزه است که این آقا هم سعی دارد بیش از حالا آن را سیاسی کند. بخش دیگر هم به روشهای تدریس و محتوای کتابهای ما مربوط میشود. اما اینکه یک عده از بیرون حوزه بخواهند در آن دخالت کنند و اصلا هم صلاحیت آن را ندارند، اصلا قابل قبول نیست و من حق را به مراجع میدهم.»
این روحانی تاکید کرد: «آقای ازغدی کاملا نماد یک فرد است که هیچ جایگاهی در حوزه ندارد. اگر هم مثلا در ماجرای مدرسه فیضیه که چند وقت پیش ایجاد شد و ایشان هم در آن مراسم سخنرانی میکردند اصلا از داخل حوزه دعوت نشده بودند و حتی اگر هم خلاف این باشد، جریان حوزوی مستقل و اصیل ایشان را به عنوان سخنران دعوت نکرده بودند؛ بنابراین من عقیده دارم که الان یک عده به دنبال این هستند که حوزه را بیش از پیش سیاسی کنند و برای این هدف سعی دارند از بیرون برای آن نسخه بپیچند و اینگونه قطعا مشکل حوزه را حل نخواهد کرد.
این مدرس حوزه علمیه در پاسخ به این سوال که بطور کلی ازغدی تا چه اندازه صلاحیت ورود به مسائل حوزه را دارد، گفت: «این آقا اصلا شخصیت حوزوی محسوب نمیشوند و زمان کوتاهی را در حوزه گذرانده اند و اصلا دروس مهم را نگذراندهاند. این آقا حتی یک چهره دانشگاهی هم محسوب نمیشود. اینکه یک فردی چهارتا کتاب خوانده باشد که نمیتواند در هر موضوع و مسئلهای دخالت و اظهار نظر کند. ضمن اینکه این آقا حتی ارتباطی هم با حوزه و مدرسین آن ندارد. ایشان صرفا تهران نشستهاند و سعی دارند برای حوزه نسخه بپیچد. اگر قرار باشد مشکلات حوزه حل شود قطعا توسط افراد داخل ان و حوزویان انجام خواهد شد.»
وی در خصوص اظهارات ازغدی مبنی بر اینکه حوزه به سمت سکولاریسم در حرکت است گفت: «این آقای اصلا معنا و مفهوم سکولار را نمیدانند. حوزه هیچ وقت به سمت سکولاری که آنها مد نظرشان است، حرکت نکرده و نخواهد کرد. ببینید در داخل حوزه دو دیدگاه وجود دارد. یکی این است که دین و سیاست و حکومت با یکدیگر هستند و نباید میان آنها تفکیک قائل شد و این دین است که باید برای سیاست و حکومت نسخه بپیچد. یعنی همان دیدگاهی که حضرت امام داشتند. اما یک عده معتقدند که دین نباید خیلی در سیاست وارد شود و دخالت کند. یعنی همان دیدگاهی که مرحوم برجردی و برخی دیگر از علما داشتند. این دو دیدگاه وجود دارد، اما این هم مختص زمان حال نیست. مثلا در زمان حضرت امام یک دیدگاهی مرحوم آیت الله خونساری داشتند و یک مبنا آیت الله خویی داشتند. اینها تمایلی به این نداشتند که در سیاست وارد شوند و ورود به این عرصه را در صورتی قبول داشتند که اتفاقی رخ دهد که بر خلاف نص صریح اسلام باشد.»
او تصریح کرد: «بنابراین نمیتوان گفت که حوزه به سمت سکولاریسم در حال پیش روی است. اگر منظور این آقا از سکولاریسم، این دیدگاهها است که باید بگویم از هزار سال پیش هم در حوزه وجود داشته. مثلا مرحوم آخوند خراسانی یک جوری فکر میکرد و مرحوم آیت الله سید محمد کاظم یزدی هم یک جور دیگر. اصلا آیت الله یزدی در مسئله مشروطیت وارد نشد و آخوند خراسانی از حامیان مشروطیت بود. این مبنای فکریشان است. اینکه بگوییم، چون در حوزه حکومت یا فقه سیاسی تدریس نمیشود پس حوزه سکولار است، کاملا غلط است و هیچ مبنای واقعی ندارد.»
وی در خصوص ادعای دیگر ازغدی مبنی بر فعالیت انجمن حجتیه در حوزه گفت: «این هم نوعی بزرگنمایی است. اصلا به نظر من این آقایان در سخنرانیهای خود کم میاورند و یک سری مسئله مطرح میکنند که برای مخاطبانشان جذاب باشد. ببینید به طور کلی ممکن است برخی در حوزه عقیدههای متفاوتی داشته باشند و بعضی از این عقیدهها به دیدگاه انجمن حجتیه که معتقدند تشکیل حکومت اسلامی قبل از ظهور امام زمان کار درستی نیست، اما این به معنی آن نیست که آنها در حوزه یک جریان قدرتمند و تاثیرگذار هستند. این مسئله دقیقا مشابه فضای دانشگاهی است. در دانشگاه هم ممکن است دانشجویان و اساتید دیدگاههای مختلفی داشته باشند و با یکدیگر خیلی همخوانی نداشته باشند، اما نمیتوان بگوییم که در دانشگاه یک جریان خاص درحال فعالیت است. در حوزه از زمان شیخ طوسی اختلافات دیدگاهی و فقهی وجود داشته و هیچ وقت یک عقیده فکری مشخص بر حوزه حاکم نبوده است. البته در مبانی همه به یک شکل فکر میکنند، اما این به ان معنی نیست که در سطوح دیگر اختلاف نظر و دیدگاههای مختلف وجود نداشته باشد. اصلا این تضارب افکار است که حوزه را رشد میدهد، اما برخی به دنبال استبداد فکری بر حوزه هستند و آقای ازغدی هم از همین دست افراد است.»
فاضل میبدی در پایان اظهار کرد: «البته من فکر میکنم احتمالا این حرفها، حرفهای شخص آقای ازغدی نیستند و از جای دیگر به ایشان دیکته شده که چنین مسائلی را مطرح کنند. اصلا به نظر من دلیل اینکه اصولگرایان در برابر ایشان سکوت کردهاند و هیچ انتقادی را مطرح نمیکنند، همین است و میدانند این حرفها از جای دیگر امده است. قاعدتا وقتی این آقا از سمت روزنامه کیهان که این رسانه هم حرفهایش از جای دیگر دیکته میشد، مورد حمایت قرار میگیرد، احتمال آنکه حرفهای آقای ازغدی هم حرفهای خودش نباشد کم نیست.»