سلام نو – سرویس اجتماعی: " آیا قرار است قانون سربازی تغییر کند؟ " این سوالی است که چند وقت یک بار در محافل مختلف مطرح می شود و یک یا دو روز بعد سردار کمالی یا دیگر مسئولان نظام وظیفه آن را تکذیب می کنند.
به گزارش سلام نو، در روزهای اخیر شایعه ای مبنی بر اختیاری شدن سربازی و افزایش مدت سربازی به پنج سال در فضای مجازی مطرح شد. با وجود اینکه از ابتدا با توجه به رویکرد این سالهای نظام وظیفه مشخص بود این خبر صحت ندارد. سردار کمالی که از معدود سردارانی است که در فضای مجازی هم فعال است نسبت به این خبر واکنش نشان داد و خاطرنشان کرد: به هیچ عنوان چنین مواردی مطرح نیست و آنچه که به عنوان جزییات و احتمالات این طرح مطرح میشود صحیح نیست.
مدتها است که بحث بهبود کیفیت و اصلاح خدمت سربازی مورد توجه است اما در عرصه عمل اقدام خاصی صورت نگرفته است. عده ای رویکرد حاکم بر نظام وظیفه را عامل این مشکل می دانند، خود مسئولان نظام وظیفه بودجه این نهاد را مانع بزرگی بر سر کیفی سازی سربازی می دانند و کسانی هم معتقدند مجلس در تنظیم اصلاح قانون سربازی قصور داشته است.
دی ماه سال 97 بود که پس از مدتها بحث و بررسی در مجلس شورای اسلامی ابوترابی، نماینده نجف آباد از نزدیک شدن به طرحی جدید و خلاقانه در خصوص مسأله سربازی و اصلاح قانون وظیفه عمومی خبر داد. ابوترابی با بیان اینکه مجلس با ستاد کل به اجماع رسیده است؛ گفته بود: ماحصل اجماع، ترکیبی از مدل انتخابی چین و ترکیه است؛ در واقع، مدل داوطلبی که امام خمینی داوطلب بسیجی را مطرح میکردند و سرباز حرفهای روسیه و آمریکا مطرح است.
با این حال به وضوح می توان از مواضع سردار کمالی، رییس اداره سرمایه انسانی سرباز ستاد کل نیروهای مسلح متوجه شد که به هیچ وجه این نهاد با داوطلبی شدن سربازی به هر شکل آن موافق نیست. در حال حاضر پس از چند ماه از طرحی که مجلس ارائه داده جزئیاتی بیرون آمده که سردار کمالی درباره آن توضیحاتی داده است.
کمالی در این باره ضمن اشاره به این نکته که آنچه مطرح شده همچنان به عنوان یک طرح در حال بررسی در مجلس شورای اسلامی است و حتی به صحن نیامده، گفته است : در این طرح آمده است که باید هزینههای یکسری خدمات برای سربازان غایب و فراری افزایش یابد و براساس آن خدماتی نظیر دریافت گواهینامه، تعویض پلاک، ثبت اموال و ... با دریافت هزینه بیشتری نسبت به دیگر افراد برای سربازان ممکن شود.
طرح هایی نظیر اجباری کردن و یا خرید سربازی به دو دلیل تاکنون مورد استقبال مقامات در ستاد کل نیروهای مسلح قرار نگرفته است. یکی از این دلایل ناعادلانه بودن این طرح هاست که به زعم این مقامات مسئول باعث گسترش نابرابری در جامعه می شود و دلیل دیگر که از اهمیت بیشتری برای ستاد کل نیروهای مسلح برخوردار است اختلال در توان دفاعی کشور است.
با این حال سوال اساسی و مهم این است که آیا این رویه ای که هم اکنون در دوران سربازی حاکم است آیا منجر به ارتقای توان دفاعی می شود یا برای کسر قابل توجهی از جوانان سربازی چیزی نیست جز دوری دو ساله از فرصت های مهم شغلی، درسی و ... .
هادی بهادری، نماینده مردم ارومیه معتقد است اعمال تغییراتی در قانون و ساختار سربازی یک نیاز است و نمایندگان مجلس هم بر آن تاکید دارند. او در گفت و گویی که چندی پیش با سلام نو انجام داده، اظهار کرده است: شرایط فعلی سربازی خیلی کمکی به سیستم دفاعی کشور نمی کند. بسیاری از ادارات سربازانی را برای گذراندن دوران خدمت می گیرند که عملا کارایی که مدنظر است را ندارند.
شرایط نامناسب سربازی در طی این سالها کار را به جایی رسانده که به گفته مسئولان نظام وظیفه امروز ما دو میلیون نفر سرباز غایب داریم که ترجیح داده اند محدودیت های حاصل از سربازی نرفتن را به جان بخرند و همچنان به غیبت خود ادامه دهند. شاید بهتر باشد مجلس و ستاد کل به جای افزایش محدودیت ها تدبیری بیاندیشند تا با اصلاح قانون سربازی شرایطی ایجاد شود تا به جای افزایش سربازان غایب با کاهش این افراد رو به رو باشیم.