حدود ساعت ۱۲ روز گذشته یک دستگاه اتوبوس درون محوطه دانشگاه آزاد واحد علوم و تحقیقات دچار سانحه شد و در کسری از ثانیه هفت دانشجو کشته و بیش از سی دانشجو مجروح شدند، آماری که با گذشت چند ساعت افزایش یافت و تا این لحظه به دَه کشته و نزدیک سی مجروح رسیده.
به گزارش سلام نو، در ساعات نخست این حادثه مسئولین دانشگاه علت این فاجعه خون بار را سکته راننده اتوبوس عنوان کردند، خبری که در ادامه از سوی سخنگوی اورژانس تکذیب شد تا در نهایت دانشجویان خبر از بریده شدن ترمز اتوبوس بدهند.
در نهایت سرپرست دادسرای جنایی امروز درباره احتمال سکته راننده اتوبوس گفت: پزشکی قانونی علائمی که نشاندهنده سکته قلبی یا مغزی راننده اتوبوس باشد را تشخیص نداده و نمونه قلب و مغز جهت انجام آزمایش پاتولوژی به آزمایشگاه فرستاده شده است.
دانشجویان واحد علوم و تحقیقات میگفتند که اتوبوسی که روز گذشته دچار سانحه شد روز قبلترش نیز دچار سانحه جزئیتری شد و در همان حادثه هم ترمز اتوبوس برید ولی مسئولین دانشگاه توجهی به این مسئله نداشتند.
یکی از دانشجویان سانحه دیده در روایتی از لحظه حادثه میگوید:
"سوار اتوبوس که شدیم نزدیک ایستگاه کتابخانه دست اندازی بود که وقتی اتوبوس از روی آن رد شد سرعتش زیاد بود و همه بچهها به بالا و پایین پرتاب شدند. پسرها داد و بیداد کردند که چقدر تند میروی، آروم برو اما دیدیم که سرعتش همینطور تندتر و تندتر میشد. من هندزفری داشتم و وقتی در آوردم دیدم بچهها از جلوی اتوبوس به عقب می آیند، به سرشان میزنند و مدام داد میزنند: ترمز نمیگیرد ، اتوبوس ترمزش نمیگیره، همینطور اتوبوس سرعتش زیاد میشد از روی پیچ که رد شد افتاد پایین و من دیگه چیزی متوجه نشدم و وقتی چشمام رو باز کردم دیدم بیرون اتوبوسم."
چه کسی مسئولیت میپذیرد؟
از روز گذشته تا این لحظه هیچ مسئول ارشدی در دانشگاه آزاد اسلامی حاضر به استعفا یا حتی یک عذرخواهی نشد و به جای آن به صدور دستور رسیدگی و تسلیت اکتفا کردند یا مثل علی اکبر ولایتی از کارکنان اورژانس برای واکنش به موقع تشکر کردند.
علی اکبر ولایتی که در کنار نزدیک به بیست و چند شغل خود ریاست هیئت موسس و هیئت امنای دانشگاه آزاد را بر عهده دارد در حالی برای سرعت عمل از اورژانس تقدیر کرد که بیمارستان فرهیختگان در فاصله اندکی با حادثه، بسته بود و به مصدومین خدمت نرساند و هیچ مسئولی در دانشگاه آزاد نسبت به آن واکنشی نشان نداد.
از سوی دیگر نه ولایتی و نه طهرانچی هیچ کدام به این مسئله پاسخ ندادند که چرا تله کابین واحد علوم تحقیقات که در پاییز سال 1396 در آستانه افتتاح و آغاز به کار بود بعد از این مدت هنوز فعال نشده است؟
روایت دیگری هم از تله کابینهای علوم تحقیقات موجود است. در تابستان سال ۱۳۹۵ تمامی تجهیزات سامانه حمل ونقل کابلی واحد علوم و تحقیقات وارد کشور شده و از نظر تجهیزاتی تکمیل شده ومورد تست قرار گرفته بود، و پیشرفت پروژه به حدود ۸۰ درصد رسیده بود و میتوانست ظرف سه ماه راه اندازی شود، اما با تغییر مدیریتی دانشگاه آزاد این پروژه متوقف شد و همچنان پس از گذشت سی ماه متوقف است و تجهیزات مدرن آن، در انبار واحد علوم وتحقیقات رها شده.
نه ولایتی و نه طهرانچی نگفتند چرا اتوبوسی که امروز ترمز خالی میکند فردا باز باید دانشجویان را جا به جا کند، آن هم در مسیر که پر از شیبهای تند و پیچهای پی در پی است.
این که طهرانچی به عنوان رییس دانشگاه با پیراهن مشکی خود را برساند وسط حادثه و سعی کند به حادثه دیدهها کمک کند شاید در نگاه اول جالب توجه باشد ولی وظیفه رییس دانشگاه این نیست که برای نشان دادن خود وسط حادثه در کار اورژانس و امدادگران دخالت کند، بلکه او باید کاری میکرد که چنین حادثهای رخ ندهد.
چرا آقای ولایتی پس از چند سال که مسئولیت دانشگاه آزاد را قبول کرده است،برای جادههای پیچ در پیچ علوم تحقیقات گارد ریل نصب نکرده است؟ آیا قرار است اشتباهاتی که در زمان مدیریت آیتالله هاشمی، جاسبی و میرزاده انجام شده بود همچنان ادامه یابد؟
صبحی که فرزند نداری
در حالی که داشنگاه آزاد به واسطه شهریه گرفتن از دانشجو باید خدمات بهتری ارائه دهد و دانشجو مدارتر باشد، ما امروز شاهدیم که بعد از چنین فاجعهای حتی رییس واحد دانشگاه علوم و تحقیقات هم برکنار نمیشود و رییس دانشگاه آزاد با حضور بی مورد در وسط صحنه حادثه دنبال تطهیر کردن خود است.
از سوی دیگر شاهدیم جریانهای سیاسی مایل هستند گناه این فاجعه خونبار را به گردن هم بیاندازند به خصوص اصولگرایان این مسئله را مطرح میکنند که اگر امروز در علوم تحقیقات مشکل داریم به خاطر مکان و شکل ساخت آن است که در زمان ریاست آیت الله هاشمی و عبدالله جاسبی بوده.
بله! واقعیت این است و از آن گریزی نیست. آقای جاسبی و مسئولین دانشگاه آزاد از روز نخست تا امروز باید پاسخ دهند که چرا در چنین ارتفاع و با چنین شکلی دانشگاه ساختند و بعد هم که آن را ساختند چرا برای چند دهه و در دورههای متفاوت مدیریتی از نصب گارد ریل برای آن کوتاهی کردند؟ آیا نمیشد هزینههای یک ترم دانشجویان دکتری را به به نصب گارد ریل یا پروژه تله کابین اختصاص داد؟
به نظر میرسد تمام معاونین عمرانی دانشگاه آزاد از روز نخست تاکنون باید در برابر بروز چنین فاجعهای مورد پرسش جدی قرار بگیرند و ولایتی نیز تجدید نظری اساسی در اولویتهای مدیریتی خود بکند.