+ رهبری «سینمای اسلامی» را مطالبه میکنند ولی هنوز بسیاری میگویند: «سینمای معناگرا» و هنوز هر نوع معنویتی را معادل دین و هر متافیزیکی را تجربه شهودی و عرفانی میدانند.
مجید شاه حسینی که در سالهای ۸۶ تا ۸۸ مدیریت بنیاد سینمایی فارابی و دبیری جشنواره فیلم فجر را برعهده داشته است به تازگی گفت وگویی با نشریه پاسدار اسلام کرده و در بخشهایی از آن حرفهای جالبی زده است .
به گزارش سلام نو، ،بخشهای مهم این مصاحبه به شرح زیر است :
مطالبات رهبر انقلاب از سینما نشان میدهد که ایشان با این مقوله کاملا آشنا هستند. الان جماعت غربزدهای در سینمای ما هستند که میگویند سینما با دین جمعپذیر نیست. من نمیخواهم حکم کلی بدهم. ممکن است بزرگوارانی در عرصه روشنفکری دینی دهه ۶۰ که از شاگردان مرحوم فردید بودند هم چنین نظری داشته باشند، ولی منظور من آنها نیستند.
+ اما مطالبات مقام معظم رهبری در این زمینه بسیار جدی است و میفرمایند که ما باید از این اسب، سواری بگیریم. تا سوارکار که باشد؟ در واقع مشکل ما سوارکار است. اگر سوارکار هستید باید بتوانید از این اسب سواری بگیرید.
+ایشان با دانش و احاطه عجیبی میتوانند از سینمای اسلامی سخن بگویند و میدانند که سینما ظرفیت بروز و عرضه مصادیق اسلامی و دینی را دارد. توصیفاتی که درباره فیلمهای مرحوم فرجالله سلحشور و فیلمهای استاد شهریار بحرانی، از جمله مریم مقدس و ملک سلیمان داشتهاند، نشان میدهد که ایشان دقیقاً این مطالبه را دارند و میدانند که این امر شدنی است. اما کسانی، حتی از مسئولین به عمد این نکته را درک نکرده و از اول انقلاب به جای «سینمای دینی» گفتهاند «سینمای معناگرا». کدام معنا؟ معطوف به کدام باطن؟ سینمای بودائی و سینمای هندوها هم معناگرا هستند. سینمای شمنها هم معناگراست و بهنوعی در همه آنها تأویل و دلالت از ظاهر به باطن وجود دارد، ولی کدام باطن؟ کدام معنا؟!
+من معتقدم که سینمای دینی را در گهواره کشتند. با وقوع انقلاب اسلامی دنیا منتظر بود ببیند که هنر اسلامی و به تبع آن سینمای دینی ما چیست و چه پیامی دارد. همه انقلابهای دیگر هم این کار را کردهاند و در همان دهه اول انقلابهایشان، شاهکارهایی را مبتنی بر ایدئولوژی باطلشان خلق کردهاند و اصلاً هم نترسیدند که به آنها بگویند شعارزده هستند. آن آثار همین امروز هم در جبهه باطل و در کلاسهای سینمائی به عنوان شاهکار تدریس میشوند. چطور شد که وقتی انقلابی مبتنی بر حق و حقیقت و با مشرب اسلامی پدید آمد، در همان ابتدا سینمای دینی را در گهواره کشتند و گفتند: چنین چیزی نمیشود و اصلاً سینما و دین جمعپذیر نیستند. اما سینمای معناگرا یا سینمای روحانی داریم!
+کدام معنا؟ کدام روحانی؟ مسیحیت و سایر مکاتب هم روحانیت دارد. اینها میگویند همه چیز میتوانید بگوئید الا سینمای دینی! بعد میبینید که مقام معظم رهبری در مطالباتشان از «سینمای اسلامی» میگویند، یعنی یک پله بالاتر از دینی. این نشان میدهد که حضرت آقا خیلی جلوتر از روشنفکرنمایان و هنرمندان ضعیف ما و مدیرانی که بلد نیستند این مسیر را چگونه طی کنند، این مسیر را پیمودهاند.