۱۵ تیر ۱۳۹۸ - ۱۶:۴۳
کد خبر: 21880380

این روزها زباله گردی بیش از پیش مورد توجه قرار گرفته است. معضلی که به نظر نمی رسد گام محکمی برای بهبود وضع آن برداشته شده باشد.

زیر تیغ تیز آفتاب و گرمای هوا، با کیسه‌ای برپشت تا کمر در سطل خم شده و به امید یافتن زباله‌ای ارزشمند، تمام سطل را زیر و رو می‌کند، سطلی که محتوای زباله‌هایی است که از نظر مردم عادی بلااستفاده است و دورانداختنی اما از نظر آنها محلی برای کسب است...

به گزارش سلام نو، این روزها شاهد روزافزون مردان، کودکان و یا حتی زنان کیسه به دوشی هستیم که بی مهابا و هیچ خجالتی در تمام ساعات روز در سطل زباله‌های شهر خم شده و فارغ از اتفاقات اطراف خود به دنبال زباله‌هایی می‌گردند که عایدی برایشان داشته باشد، ممکن است این قضیه برای برخی افراد تأسف‌آور و گاه مسخره باشد اما خبر ندارند که همین زباله‌ها می‌تواند برای این افراد به قیمت یک شب خواب با شکم سیر تمام شود.

تعداد این افراد روز به روز بیشتر شده و هر یک از شما بی شک هر روز با زباله گردی مواجه می‌شوید، با افزایش بی سابقه این افراد در این روزهای اخیر چند سوال در ذهن شکل می‌گیرد که چه چیزی موجب افزایش روزافزون این افراد شده است؟ علت اینکه این افراد تمام غرور و خط قرمزهای خود زیر پا گذاشته و چشم امیدشان به سطل زباله‌های شهر است، چیست؟

عملکرد ضعیف شهرداری در ساماندهی زباله‌گردها

رئیس شورای اسلامی شهر همدان با اشاره به اینکه شهرداری در ساماندهی زباله‌گردها ضعیف عمل کرده است، گفت: شهرداری تا کنون وعده‌هایی را که در مصاحبه و نشست‌های خود در رابطه با ساماندهی زباله‌گردها داده بود، به سرانجام نرسانده است.

کامران گردان در گفت‌وگو با ایسنا، مطرح کرد: جمع آوری و ساماندهی زباله گردها باید از ابتدا در اختیار پیمانکار قرار بگیرد و تعمیر باکس‌های دفن نیز راه حل دیگری برای جمع آوری زباله و جلوگیری از هرج و مرج زباله گردها است.

وی ادامه داد: در راستای ساماندهی و حتی جمع آوری زباله‌گردها خانواده‌ها و شهروندان نیز می‌توانند نقش موثری داشته باشند و در هنگام دور ریختن زباله نیز پسماندهای تر و خشک را از یکدیگر تفکیک کنند.

بیکاری، عامل اصلی افزایش زباله‌گردها

گردان با بیان اینکه افزایش تعداد زباله‌گردها کاملاً محسوس و غیرقابل انکار است، تصریح کرد: عواملی چون مشکلات اقصادی، تورم، بیکاری و عدم کنترل زباله‌گردها از عوامل تشدید افزایش تعداد این افراد است.

وی در رابطه با ساعات فعالیت این زباله‌گردها خاطرنشان کرد: عدم کنترل این افراد موجب شده است که آنها در هر ساعت از شبانه روز به سراغ سطل‌های زباله رفته و موجب کثیف شدن سطل و انتشار بوی نامطبوع شوند.

گردان اضافه کرد: در حال حاضر تعدادی از این زباله‌گردها توسط شهرداری ساماندهی شده که این تعداد نیز در سال گذشته ۲۵۰ نفر بودند و در سالجاری به طور قطع تعداد آنها افزایش خواهد یافت، اگرچه بسیاری از آنها به صورت غیررسمی اقدام به جمع آوری زباله‌ها می‌کنند.

رئیس شورای اسلامی شهر همدان در پایان با بیان اینکه زباله‌گردها از لحاظ بهداشتی می‌توانند آسیب‌زا باشند، اظهار کرد: از سال ۹۳ به دنبال رفع مشکل و ساماندهی زباله‌گردها بوده‌ایم اما متأسفانه تا کنون هیچ اقدام قابل توجه و تحسین برانگیزی برای این مشکل انجام نشده است.

برخورد جامعه با زباله‌گردها خوب نیست

مدیرعامل سازمان مدیریت پسماند شهرداری همدان نیز با اشاره به اینکه تعداد زباله گردها از سال گذشته افزایش یافته‌اند، گفت: انتشار آمار دقیق این افراد می‌تواند بازتاب بد و برخورد نامناسبی را از سوی مردم به دنبال داشته باشد.

حسین سیبی در پاسخ به سوال خبرنگار ایسنا مبنی بر اینکه چرا تعداد این افراد در مقایسه با سال گذشته افزایش یافته است؟ عنوان کرد: متأسفانه افزایش این افراد زاییده مسائل و مشکلات اقتصادی است که گریبانگیر جامعه شده است.

وی افزود: معمولاً تعداد بسیاری از این افراد توسط سازمان پسماند، مدیریت و ساماندهی شده‌اند و زباله‌های خشکی را که ارزشمند هستند از سطح شهر جمع آوری کرده و آنها را به مراکز تعیین شده نیز تحویل داده و در ازای آن نیز پول دریافت می‌کنند.

سیبی در رابطه با مسائل بهداشتی این افراد که سازمان محیط زیست نیز درباره آن هشدار داده و عدم بهداشت آنها را اعلام کرده بود، یادآور شد: موارد بهداشتی معمولاً در رابطه با زباله و پسماندهای بیمارستانی مطرح است که البته به هیچ عنوان این پسماندها در سطح شهر نبوده و دفع آنها باید به صورت ویژه باشد.

وی توضیح داد: زباله‌های خانگی و معمولی نیز معمولاً فاقد بیماری‌های خطرناک بوده و از نظر بهداشتی نیز اگر افراد با دستکشهای ویژه اقدام به جمع آوری کنند هیچ نوع خطری آنها را تهدید نکرده و مشکلات بهداشتی نیز به وجود نمی‌آید.

مدیرعامل سازمان مدیریت پسماند شهرداری همدان بیان کرد: با وجود اینکه زباله‌های خانگی و خشک هیچ مشکل و مسأله بهداشتی ندارند اما اگر سازمان بهداشت در این زمینه تذکر و یا بیشنهادی دهد آن را پذیرا هستیم و در راستای رفع مشکل اقدام می‌کنیم.

چرخش غلط چرخه مدیریت بسماند

مدیرکل حفاظت محیط زیست استان همدان نیز با بیان اینکه فعالیت چرخه سازمان مدیریت پسماند از ابتدا اشتباه است، تفکیک زباله را از وظایف تولیدکننده دانست.

سیدعادل عربی در گفت‌وگو با خبرنگار ایسنا مطرح کرد: سازمان مدیریت پسماند باید تفکیک زباله را از ابتدا بر عهده تولیدکننده بداند در این صورت نیازی به استخدام افراد زباله‌گرد نیست.

وی ادامه داد: مردم باید این فرهنگ را در خودنهادینه کرده و زباله‌های تر و خشک را از یکدیگر تفکیک کنند که اگر این فرهنگ به خوبی رواج یابد بسیاری از مشکلات زیست محیطی، افزایش زباله گردها و دیگر مشکلات نیز حل خواهد شد اگر چه بسیاری از این زباله‌های خشک به مقصد نمی‌رسد.

عربی با تأکید بر اینکه فعالیت زباله‌گردها موجب مشکلات زیست محیطی می‌شود، تصریح کرد: تفکیک زباله در سطل‌های زباله سطح شهر موجب انتشار بوی نامطبوع در این هوای گرم و یا ریختن آنها در اطراف سطل می‌شود و به دنبال آن نیز حیوانات موذی به دنبال بوی نامطبوع دور سطل‌های زباله جمع شده و این موضوع نه تنها چهره شهر را زشت می‌کند بلکه می‌تواند مخل نظم و آسایش شهروندان شود.

وی خاطرنشان کرد: تفکیک زباله از سوی تولیدکننده نه تنها مشکلات زیست محیطی پسماند را رفع می‌کند بلکه هزینه‌های ناشی از فعالیت زباله‌گردها توسط شهرداری را کاهش می‌دهد.

مشکل تفکیک زباله سراسری است

عربی با بیان اینکه مشکل تفکیک زباله فقط مختص به همدان نیست، عنوان کرد: مشکل تفکیک زباله از سوی تولیدکننده یک مشکل سراسری است و فقط مختص به استان همدان نیست.

وی با اشاره به اقدامات شایسته شهرداری در رابطه با ترویج فرهنگ تفکیک زباله افزود: البته تا کنون شهرداری نیز اقدامات بسیار شایسته‌ای از جمله قرار دادن باکس‌های زباله خشک در ادارات و نهادهای دولتی و خیابان‌ها انجام داده همچنین ایستگاه‌هایی در ازای دریافت زباله‌های خشک از شهروندان پاداشی مانند بسته‌های فرهنگی برای آنها درنظر می‌گیرد.

عربی ادامه داد: ترویج فرهنگ تفکیک زباله از سوی تولیدکننده در جشن‌ها و مراسم‌ها از دیگر اقدامات بسیار خوب شهرداری است که امیدواریم همچنان ادامه داشته باشد.

مدیرکل حفاظت محیط زیست استان همدان مطرح کرد: زباله‌هایی چون کاغذ، بطری‌های شیشه‌ای و بلاستیکی، مقوا و جعبه در زمره زباله‌های خشک قرار می‌گیرد.

بیماری‌های عفونی در کمین زباله‌گردها

رئیس مرکز بهداشت شهرستان همدان نیز بیماری‌های عفونی را در کمین زباله‌گردها دانست و به خبرنگار ایسنا گفت: این قشر از افراد باید هنگام جمع آوری زباله‌ها از دستکش و لباس‌های مخصوص استفاده کنند.

دکتر محمد خیراندیش در رابطه با اینکه بسیاری از زباله‌گردها درگیر بیماری‌های عفونی هستند، اضافه کرد: معمولاً بیماری‌هایی چون ایدز در این افراد فراگیر نیست اما اشیا تیز و برنده در سطل‌های زباله می‌تواند عامل تهدیدی برای بیماری‌های عفونی باشد.

وی یادآور شد: ویروس ایدز معمولاً بیرون از فضای بدن نمی‌تواند فراگیر باشد و از بین می‌رود و تنها بیماری‌های عفونی است که از طریق آلودگی‌های میکروبی وارد بدن می‌شود.

رئیس مرکز بهداشت همدان در پایان توصیه کرد: بهترین راه در جلوگیری از ابتلاء به بیماری‌های عفونی در ابتدا تفیک زباله‌ها و در غیر این صورت استفاده از دستکش و لباس مخصوص است./ایسنا

کد خبرنگار: ۱
۰دیدگاه شما

برچسب‌ها

پربازدید

پربحث

اخبار عجیب

آخرین اخبار

لینک‌های مفید

***