به گزارش سلام نو، انجمن موسوم به انجمن مطالعات قانون و رسانه یک سازمان حامی آزادی رسانه و حقوق قانونی رسانهها در ترکیه است که از سوی اوین باریس آلتین تاس، خبرنگار پرسابقهی این کشور در سال ۲۰۱۸ به هدف پیگیری و مستند سازی پروندههای قضائی خبرنگاران، نویسندگان و استادان تحت تعقیب قرار گرفته بعد از کودتای نافرجام ۲۰۱۶ شکل گرفت.
این انجمن اخیراً توجهش را صرف محاکمه سرحت پارلاک کرده که قرار است که از تاریخ ۸ ژوئیه ۲۰۱۹ در دادگاهی در دیاربکر آغاز شد.
سرحت پارلاک متهم به عضویت در یک سازمان تروریستی شده است. پرونده پارلاک یکی از دهها پروندهای است که این انجمن تحت نظر قرار داده است.
آلتین تاس معتقد است که یکی از دلایل هدف قرار گرفتن برخی از افراد از سوی مقامهای ترکیه این است که آنها میخواهند دهان کسانی که علیه اردوغان، رئیس جمهور ترکیه و سیاستهایش حرف میزنند را ببندند.
به گفته او قانون ترکیه، آزادی بیان و آزادی رسانهها را مورد حمایت قرار میدهد. آلتین تاس اظهار داشت: نباید هیچ کسی صرفاً به خاطر نوشتن یک مقاله یا یک توئیت به زندان بیافتد.
انجمن مطالعات قانون و رسانه با هدف بررسی پایبندی مقامهای قضائی ترکیه به رویههای مشخص قضائی در ارتباط با پروندههای تحت نظر این انجمن تلاش میکند تا همواره روند نظارت خود بر این پروندهها را در مسیری که در نظام قضائی ترکیه طی میکنند ادامه دهد.
زمانی که جلسات دادرسی مربوط به این پروندهها برگزار میشود خبرنگاران مستقل یا کارمندان این پروژه در جلسات شرکت کرده و متعاقب آنها تحولات جلسات دادگاه را هم به زبان ترکی و هم به زبان انگلیسی منتشر میکنند و هدف این است که بیشترین شفافیت ممکن را نسبت به این پروندهها هم در داخل و هم در خارج ترکیه اعمال کنند.
آلتین تاس تاکید کرد: ما هرچقدر که بتوانیم ناظرانمان را به جلسات دادگاهها میفرستیم تا بتوانیم مستندات آنها را منتشر کرده و سوابق مربوط به پروندهها را صرف نظر از هر اتفاقی که در آینده یبفتد حفظ کنیم.
این انجمن یکی از چندین سازمان پیگیر حقوق خبرنگاران در ترکیه است که بعد از تشدید بازداشت اصحاب رسانه از سوی دولت این کشور تشکیل شدهاند.
علاوه بر این انجمن میتوان به دو گروه دیگر از جمله گروه پلت فورم روزنامه نگاری مستقل و گروه "خبرنگاران ترکیه را آزاد کنید" اشاره کرد. دو گروهی که با انجمن مطالعات قانون و رسانه در جهت نظارت بر روند محاکمات هم پیمان هستند. گروه خبرنگاران ترکیه را آزادت کنید پایه و اساس مجازی دارد و هدفش روشن کردن شدت سرکوب ترکیه علیه روزنامه نگاران با افشای پروندههای افرادی است که بازداشت شده و با اتهامات کیفری روبرو شدند.
این پروژهها مورد حمایت یک سازمان حامی بین المللی حامی رسانههای مستقل در شهر وین اتریش به نام سازمان موسسه مطبوعات بینالملل هستند. سازمانی که متشکل از شبکهای از مدیران اجرایی رسانهها و روزنامه نگاران سرشناسی است که در جهت دفاع از آزادی رسانهها کار میکند. این موسسه از دهه ۱۹۶۰ تاکنون در ترکیه فعال بوده و از بعد از وضعیت اضطراری که دولت اردوغان به بهانهی کودتای نافرجام ۲۰۱۶ اعلام کرد وضعیت ترکیه را رصد کرده است.
این موسسه بینالمللی ۲۵۲ مورد از خبرنگاران و اصحاب رسانه را که در معرض پیگرد قضائی قرار گرفتند بر شمرده است که از میان آنها ۱۳۵ روزنامه نگار هنوز پشت میلههای زندان هستند. تحقیقات آنها همچنین مشخص کرده که از زمان اجرای این وضعیت اضطراری در ترکیه ۱۴۰ سازمان و گروه رسانهای بالاجبار تعطیل شده و صدها خبرنگار نیز بیکار شدند.
اسکات گریسن معاون مدیر موسسه مطبوعات بینالملل میگوید دولت ترکیه از وضعیت اضطراری اعلام شده بعد از کودتای نافرجام ۲۰۱۶ سوء استفاده کرد تا منتقدانش را خاموش کرده و از روزنامه نگاران به خاطر نظارتها و تحقیقاتشان انتقام بگیرند./ایسنا