بی بی مریم در دوران کودکی، نوجوانی و جوانی شرایط دشواری را سپری کرد. او به خوبی مهارت های رزمی همچون تیراندازی و سوارکاری را آموخته بود و در مسیر آزادی خواهی بارها از آن بهره جسته بود. بی بی مریم به عنوان یک زن در مشروطه حضور فعال داشت و تنها زنی است که لقب سردار به او داده شده و به سردار مریم معروف است.

سلام نو – سرویس فرهنگ و هنر: چند روزی است سریال بانوی سردار از شبکه دو پخش می شود. سریالی که محوریت آن شناساندن سردار مریم، تنها سردار ایرانی و یکی از فعالان نهضت مشروطه است. شخصیتی که آن طور که باید وشاید برای مردم شناخته شده نیست. علی مردان خان از شهیدان محبوب ایل بختیار نیز فرزند بی بی مریم است.

به گزارش سلام نو، بی بی مریم بختیاری سال 1253 در منطقه بختیاری متولد شد.  او دختر حسنیقلی خان ایلخانی از رجال دوره قاجار و از سران ایل بختیاری بود.  پدرش زمانی که بی بی مریم نه سال بیشتر نداشت به دستور مستقیم ظل السلطان پسر ناصرالدین شاه کشته شد. برادران او علی‌ قلی‌ خان سردار اسعد معروف به سردار اسعد بختیاری و نجف‌قُلی‌خان بختیاری مشهور به صَمصام‌السلطنه هر دو از سران ایل بختیاری بودند.

بی بی مریم در دوران کودکی، نوجوانی و جوانی شرایط دشواری را سپری کرد. او به خوبی مهارت های رزمی همچون تیراندازی و سوارکاری را آموخته بود و در مسیر آزادی خواهی بارها از آن بهره جسته بود. بی بی مریم بختیاری از معدود زنانی است که در عصر خود آن هم زمانی که جنگ جهانی اول در جریان بود به عنوان یکی از مطالبه گران حقوق زنان شناخته می شد. بی بی مریم به عنوان یک زن در مشروطه حضور فعال داشت و تنها زنی است که لقب سردار به او داده شده و به سردار مریم معروف است.

بی‌بی مریم به عنوان یکی از زنان تحصیلکرده زمان مشروطه در حمایت از آزادی‌خواهان به تهران لشکرکشی کرد. قبل از فتح تهران٬ همراه سواران خود مخفیانه وارد پایتخت شد و شبانه بر سقف خانه‌ای رو به روی مجلس بهارستان سنگربندی کرد تا بعد از ورود سردار اسعد بختیاری با قزاق‌ها بجنگند. بعد از این ماجرا  بود که به بی‌بی‌مریم، لقب سردار دادند. سردار بی بی مریم بختیاری، یکی از مشوقین اصلی پدرش یعنی سردار اسعد بختیاری جهت فتح تهران محسوب می‌شد. وی طی نامه‌ها و تلگراف‌های مختلف بین سران ایل و سخنرانی‌های مهیج و گیرا، افراد ایل را جهت مبارزه با استبداد صغیر (استبداد محمدعلی شاهی) آماده می‌کرد و به عنوان یکی از شخصیت‌های ضداستعماری و استبدادی عصر قاجار مطرح بوده است.

خانه سردار مریم جای خوبی برای پنهان شدن بسیاری از آزادی خواهان عصر مشروطه بود. نقل شده زمانی که روس ها در جنگ جهانی اول اصفهان را فتح کرده بودند فن کاردف؛ کاردار سفارت آلمان سه ماه و نیم در خانه بی بی مریم پناه گرفته بود تا اینکه پس از مسجل شدن شکست بختیاری ها به کرمانشاه رفت و از آنجا راهی برلن شد.

سردار مریم در یکی از یادداشت های خود نوشته است: در ایران زن های بدبخت یا باید بزک بکنند، شبانه روز در فکر لباس و پودر و سرخاب باشند یا خیاطی و ریسمان تابیدن، کار بزرگ آن ها همین است. افسوس که وجود چندین [ میلیون ] زن در خاک ایران از عدم علم برای هیچ کس اهمیتی ندارد، کاری که به آن ها می دهند، ترشی، خیار، بادمجان انداختن می‌باشد.

بی بی مریم بختیاری ملقب به سردار مریم در سال ۱۳۱۶ خورشیدی، سه سال پس از اعدام  علی‌مردان خان در شهر اصفهان در گذشت. مزار او در تخت فولاد یکی از قبرستان های قدیمی شهر در کنار بسیاری از مشاهیر کشور قرار دارد.

سریال بانوی سردار؛ روایت‌گر زندگی سردار مریم

بانوی سردار نام سریالی است که اخیرا در رابطه بی بی مریم بختیاری ساخته شده است. پرویز شیخ طادی کارگردان این مجموعه است. این مجموعه تلویزیونی از تولیدات صدا و سیمای چهارمحال و بختیاری در ۱۲ قسمت ۴۰ دقیقه‌ای تولید شده است. به گفته شیخ طادی، کارگردان این اثر نگارش و همچنین تحقیق و بررسی در مورد زندگی بی بی مریم ۲ سال طول کشیده است.

پانته‌آ سیروس، حبیب دهقان‎نسب، فرخ نعمتی، سهیلا رضوی، فرزین محدث، محمد فیلی، کاظم هژیرآزاد، صدرالدین حجازی، مهدی میامی، حمیدرضا نعیمی، علیرضا مهران، مرتضی زارع، سعیده عرب، علیرضا جاویدفر، بهشاد چنگیزی، سیاوش درخشی، شاپور کلهر، پارسا قربانی، مجید کریمی، علیرضا دیلمی، فاطمه شکری و... از بازیگران مجموعه تلویزیونی بانوی سردار هستند.

پانته آ سیروس بازیگری که مهارت خوبی در اسب سواری و تیراندازی دارد نقش بی بی مریم را ایفا می کند. یکی از مهم ترین ایراداتی که به این سریال گرفته شده لهجه تهرانی پانته آ سیروس است. انتقادی که به نظر هم وارد می آید. بازیگر نقش سردار مریم در این باره اظهار کرده است: در هر کاری ضعف‌هایی وجود دارد که به عوامل مختلف مربوط می‌شود و ترجیح می‌دهم الان همزمان با پخش سریال، درباره آن صحبت نکنم. بعد‌ها صحبت می‌کنم. باید اجازه بدهید پخش سریال تمام شود؛ این قدر نکات جذاب در سریال وجود دارد که می‌خواهم به آن بپردازم. شاید کم و کاستی که از نظر من مخاطب وجود داشته باشد، از نگاه مخاطب دیگری این کم و کاستی وجود نداشته باشد و این نقطه قوت باشد. ما دلمان می‌خواست که کاراکتر با لهجه بختیاری صحبت کند، اما به خاطر اینکه قرار بود برای تمام ایران پخش شود باید با زبان معمول اتفاق می‌افتاد. همانطور که در سریال‌های مطرح اروپایی و آمریکایی با زبان انگلیسی صحبت می‌کنند. شما وقتی سریال روسی چرنوبیل را می‌بینید، بعضی افراد روسی و بقیه انگلیسی صحبت می‌کنند؛ چون می‌خواهند با مخاطب ارتباط بگیرند. ما در دورانی زندگی می‌کنیم که فقط سریال در خانه ما پخش نمی‌شود؛ بلکه در خانه یک ایرانی در کشور‌های دیگر هم پخش می‌شود.

به نظر می رسد این اظهارات پانته آ سیروس مورد قبول خیل عظیمی از مردم قرار نگرفته و آنها انتظار داشتند تا سردار مریم با لهجه شیرین بختیاری در فیلم حاضر باشد. انتقاداتی که کاربران فضای مجازی به ویژه توییتر نسبت به این مساله داشته اند این مساله را تایید می کند.

ترانه محلی بی بی مریم بختیاری + دانلود

خاطره رشادت‌های بی‌بی مریم پس از مرگش در اشعار و ترانه های محلی بختیاری‌ها همچنان نام خود را حفظ کرد و همچنان در زبان عامه جاری است.

در همین زمینه شعر زیر با یک موسیقی زیبا توسط مسعود بختیاری خوانده شده است. در ادامه متن شعر آمده است. شما می توانید آهنگ بی بی مریم بختیاری را از اینجا دانلود کنید.

کاشکی بی وای

وای خدا بی مریمه، وای

خدا سردارِ زنگل

قطارا های وای، حمایلس وای

خدا؛ ری دس مسلسل

بی مریم، های

ولا شیر زنان، های

خدا ز قلعه زید در

صد مرد، های

وای تفنگ به دس، های

خدا نید واس برابر

بی مریم، وای

وای سوار ایا وای

خدا؛ تفنگ سر شون

دهدر وای ولا ایلخانیه، وای

خدا دا علیمردون

وای تو کل بزن، های

خدا سی علیمردون

جنگ کنه وای

ولا با دشمنون، وای

گو چی شیر میدون

وای لچک به سر، های

وای تفنگ سر دس

شیر جنگی آخه ایلمون، وای

خدا مر منده بی کس

کد خبرنگار: ۱
۱دیدگاه شما

برچسب‌ها

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 1
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • ۱۲:۲۵ - ۱۳۹۸/۰۶/۰۴
    1 1
    سلام، امیدوارم سریال مربوط به علیمردان خان مثل سریال بانوی سردار نباشه. متاسفانه بانوی سردار اگر چه ساختنش قابل تقدیر بود ولی ساختش ضعیف بود و جای کار خیلی بیشتر از این داشت و حق هم بود که بهتر از این پرداخته بشه. لباسها کاملا بی شباهت به پوشش زنان بختیاری، لهجه کاملا متفاوت و مهمتر از اون غفلت آشکار از پرداختن به مهمترین اقدامات بی بی مریم در مبارزات سیاسی، از جمله جنگ جهانی و انقلاب مشروطیت.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • پربازدید

    پربحث

    اخبار عجیب

    آخرین اخبار

    لینک‌های مفید

    ***