1. سرطان های ریه سلول کوچک (SCLC)
2. سرطان های ریه سلول غیر کوچک (NSCLC)
این طبقه بندی ها بر اساس ظاهر میکروسکوپی سلولهای تومور است. این دو نوع سرطان رشد می کنند، گسترش می یابند و به روش های مختلفی درمان می شوند، بنابراین تشخیص تمایز بین این دو نوع مهم است.
SCLC
این نوع حدود ده تا پانزده درصد از سرطان های ریه را شامل می شود. این نوع سرطان ریه به سرعت رشد می کند وبه سیگار کشیدن مرتبط است. SCLCها در بسیاریاز نقاط بدن به سرعت پخش و اغلب بعد از گسترش، کشف می شوند.
NSCLC
شایعترین سرطان ریه است که حدود 85٪ از کل موارد را شامل می شود. NSCLC سه نوع اصلی دارد که براساس نوع سلولهای موجود در تومور مشخص شدهاند.
1. آدنوکارسینوما
شایعترین نوع NSCLC است و تا 40٪ موارد سرطان ریه را شامل می شود. در حالی که آدنوکارسینوما مانند سایر سرطان های ریه با استعمال سیگار همراه است، این نوع در افراد غیر سیگاری، به ویژه زنان دیده می شود. بیشتر آدنوکارسینوما در نواحی خارجی یا محیطی ریه ها ایجاد می شود. آنها همچنین تمایل به گسترش به غدد لنفاوی و فراتر از آن دارند.
2. کارسینوم سلول سنگفرشی
در گذشته شایع تر ازآدنوکارسینوما بود. امروزه، حدود 25 تا 30 درصد از کل موارد سرطان ریه را تشکیل می دهد. همچنین به عنوان کارسینومای اپیدرموئید شناخته می شود. سرطان های سلول سنگفرشی در ناحیه قفسه سینه مرکزی ایجاد می شود. این نوع سرطان ریه اغلب در داخل ریه می ماند، به غدد لنفاوی سرایت می کند و بسیار بزرگ می شود و یک حفره تشکیل می دهد.
3. سرطان سلولی بزرگ
بعضاً به عنوان کارسینومای تمایز نیافته نامیده می شود، کمترین نوع NSCLC است که 10 تا 15٪ از کل سرطان های ریه را تشکیل می دهد. این نوع سرطان تمایل زیادی به شیوع در غدد لنفاوی و نقاط دوردست دارد.
انواع دیگری از سرطان ها ممکن است در ریه پدید آیند. این انواع بسیار کمتر از NSCLC و SCLC هستند و در کنار هم تنها پنج تا ده درصد از سرطانهای ریه را شامل می شوند.
کارسینوئیدهای برونشی تا۵٪ از سرطان های ریه را تشکیل میدهد و بیشتر در افراد زیر ۴۰ سال دیده می شود. کارسینوئیدها بطور کلی کندتر از سرطان های برونشوژنی رشد می کنند و گسترش می یابند، و بسیاری از آنها زود تشخیص داده می شوند تا با جراحی برداشته شوند.
سرطان ریه معمولاً در مراحل اولیه خود علائمی ندارد. هنگامی که علائم بیماری ظاهر می شود، می توانند شامل موارد زیر باشد:
· سرفه های مزمن، سرخک و خلط همراه با خون
· تغییر در سرفه ای که مدت طولانی داشته اید
· عفونت های تنفسی، از جمله برونشیت یا ذات الریه
· تنگی نفس
· خس خس سینه
· درد مداوم قفسه سینه
· تورم گردن و صورت
· درد و ضعف در شانه، بازو یا دست
· خستگی، ضعف، کاهش وزن و اشتها، تب موقت، سردردهای شدید و درد بدن
· مشکل در بلع
این مشکلات معمولاً به دلیل مسدود شدن راه های تنفسی یا به دلیل سرطان در نواحی مجاور یا سایر قسمت های بدن ایجاد می شوند. زمانی که به پزشک مراجعه کردید وعلائم خود را ذکر کردید، پس از بررسیهای لازم، ممکن است از پرتوهای ایکس یا سایر آزمایشات برای شما استفاده شود.
انواع سرطان ریه
سرطان های ریه به طور گسترده به دو دسته طبقه بندی می شوند: