تیره شدن اغلب به دلیل بیماری پوستی به نام nigrican acanthosis) AN) است که باعث ضخیم شدن پوست و تیرگی در چین های اطراف بدن می شود.
قسمت های مشترک تیرگی شامل موارد زیر است:
· زیر بغل
· پشت گردن
· کشاله ران
· آرنج
· زانو
همچنین ممکن است پوست شما در این قسمت ها دچار خارش یا بوی ناخوشایند شود. بسیاری از افراد نوعی از AN را تجربه میکنند. احتمال ابتلا به زیر بغل تیره اغلب به عواملی مانند نژاد، سلامتی و سابقه خانوادگی بستگی دارد.
چه عواملی باعث این وضعیت می شوند و چه کسانی در معرض این خطر هستند؟
رنگ پوست شما توسط سلولهای رنگدانه ای به نام ملانوسیتها تعیین میشود. هنگامی که این سلول ها بیشتر تکثیر می شوند، می توانند پوست را به رنگ تیره تری تبدیل کنند. هر کسی میتواند در معرض AN باشد، اما برخی از افراد در معرض خطر بیشتری هستند. افرادی که پوست تیره دارند، نسبت به افرادی که پوست روشن تری دارند، به احتمال زیاد تیرگی بیشتری در زیر بغل خود خواهند داشت.
گاهی افراد آن را از طریق یک ژن معیوب به ارث می برند. اگر والدین، خواهر و برادر یا دیگر نزدیکان، این بیماری را داشته باشند، به احتمال زیاد، شما بر روی پوست خود قسمت های تیره را تجربه خواهی کرد.
اگرچه AN معمولاً ژنتیکی یا وابسته به یک بیماری زمینه ای است، اما برخی از شواهد و مدارک، نشان میدهند، نوع برداشت مو و اصلاح زیر بغل نیز ممکن است، تاثیرگذار باشد. تصور میشود که سوزش ناشی از تراشیدن یا اصلاح مکرر، ممکن است تولید ملانوسیت اضافی را تحریک کند. برای جلوگیری از تحریک زیر بغل خود، پوست را قبل از تراشیدن با صابون ملایم یا کرم، روغن کاری کنید. بعد از آن یک کرم مرطوب کننده بدون لایه بردار بزنید.
چاقی یکی دیگر از عوامل ابتلا به AN است
تحمل وزن اضافی باعث می شود بدن شما در مقابل اثرات انسولین مقاوم تر باشد. این هورمون به تنظیم قند خون کمک میکند. مقادیر بالای انسولین در خون شما می تواند منجر به افزایش تولید سلول های رنگی پوست شود. بیشتر از نیمی از بزرگسالان و افراد با وزن بالا تیرگی در زیر بغل و سایر چین های پوستی را تجربه می کنند.
دیابت نوع ۲
چاقی همچنین یک عامل خطر برای دیابت نوع ۲یا بیماری قند خون بالا است. افرادی که مبتلا به دیابت نوع ۲ هستند، در معرض خطر ابتلا به AN هستند. برخی شرایط که انسولین را مختل میکنند، میتوانند به AN منجر شوند. از جمله:
· سندرم تخمدان پلی کیستیک
· سندرم کوشینگ
· آکرومگالی
· کم کاری تیروئید ، غده تیروئید کم تحرک
دارو
برخی داروهای خاص، سطح انسولین شما را افزایش می دهند که می تواند منجر به تیرگی زیر بغل شود. مانند:
· انسولین
· کورتیکواستروئیدها، مانند پردنیزون (Rayos)
· هورمون رشد انسان
· قرص های ضد بارداری
· نیاسین با دوز بالا (Niacor)
سرطان
در موارد نادر، تاریک شدن ناگهانی پوست میتواند نشانه هایی از سرطان باشد. هنگامی که این اتفاق می افتد، اغلب بر معده، کبد یا روده بزرگ تأثیر میگذارد. این تومورها، با افزایش سطح فاکتورهای رشد، باعث تحریک سلول های رنگدانه پوست می شوند.
چگونه درمان می شود؟
اغلب درمان پزشکی مشکل را برطرف میکند. همچنین ترکیبی از داروها و داروهای خانگی میتواند به روشن شدن رنگ پوست، کمک کند.
تغییر سبک زندگی و داروهای خانگی
چاقی یکی از دلایل اصلی زیر بغل تیره است. کاهش وزن اغلب میتواند مشکل را برطرف کند. کاهش وزن همچنین یک روش موثر برای درمان دیابت است. با پزشک خود در مورد راهکارهای رژیم غذایی و تناسب اندام صحبت کنید تا به شما در رسیدن به وزن سالم کمک کند. اگر گمان میکنید دارویی که شما مصرف می کنید باعث ایجاد زیر بغل تیره می شود، در مورد جایگزینی با یک داروی دیگر با پزشک مشورت کنید.
چند روش طبیعی برای روشن شدن پوست های رنگی شده وجود دارد ،از جمله:
· عصاره خیار دریایی
· کورکومین
· عصاره خار خار
قبل ازاستفاده از هرگونه داروی طبیعی با پزشک یا متخصص پوست صحبت کنید.
داروها
متخصص پوست و مو می تواند داروهایی را برای کمک به روشن شدن پوست زیر بغل شما تجویز کند. گزینه های مفید عبارتند از:
· کرم یا قرص های رتینوئید
· لایه برداری شیمیایی، این فرایند به از بین بردن پوست ضخیمتر و آسیب دیده کمک میکند تا پوستی جدید و صاف ظاهر شود.
· کالسیپوتریین (دوونکس)، این کرم مبتنی بر ویتامین D و باعث کاهش سلولهای رنگدانه پوست میشود.
· درم ابریژن که پوست را زنده میکند و از لیزر درمانی نیز برای درمان پوست تیره در زیر بازوها استفاده می شود.