سلام نو – سرویس اقتصادی: در سال های اخیر بحث برداشتهای اینترنتی غیرمجاز مشکلات زیادی برای مردم ایجاد کرده است به طوری که 60 درصد پرونده های پلیس فتا به برداشتهای اینترنتی غیرمجاز از حسابهای بانکی مربوط است.
به گزارش سلام نو، آمار و ارقامی که از رشد کلاهبرداری های اینترنتی در دو سال اخیر منتشر شده باعث شد تا به لحاظ ساختاری تغییرات گسترده ای در نحوه انتقال پول و خریدهای اینترنتی ایجاد شود.
برآوردها نشان میدهد در حالی که رشد تعداد این دست پروندهها در سال ۱۳۹۷ نسبت به سال ۱۳۹۶ برابر با ۱۰۰ درصد بود، امسال افزایشی ۴۰۰ درصدی در این حوزه تجربه شده است. در واقع افزایش فزاینده پرونده های این چنینی ضرورت تغییر رویکرد در این حوزه را آشکار کرد.
فیشینگ یکی از کلاهبرداریهای الکترونیکی است که در بستر فضای مجازی و اینترنت چند سالی است در کشور رایج شده است. فیشنگ در واقع راهی است که مجرمان سایبری اطلاعاتی از جمله نام کاربری، رمز عبور، شماره ۱۶ رقمی عابر بانک، رمز دوم و CVV۲ را از طریق ابزارهای الکترونیکی ارتباطات در شبکههای اجتماعی، سایتهای حراجی و و درگاه های پرداخت آنلاین که شباهت بسیار زیادی به سایتهای سالم و قانونی دارد به سرقت می برند و از این طریق اقدام به برداشت غیر مجاز از کارت بدون اطلاع فرد یا فروش اطلاعات کارتهای بانکی میکنند.
فلسفه روی آوردن به رمز دوم یک بار مصرف هم مقابله با بحث فیشینگ است. رمز دوم یک بار مصرف یا رمزهای پویا قرار است با ارتقای امنیت کاربران روند رو به رشد کلاهبرداری های اینترنتی را مهار کنند. با رمزهای دوم یک بار مصرف که عمر دو دقیقه ای دارند عملا تنها امکان یک تراکنش وجود دارد.
سامانه هریم به زودی آغاز به کار میکند
پویا سازی رمز دوم کارتهای بانکی به صورت رایگان و تنها توسط بانکهای صادر کننده کارت صورت میپذیرد. چنانچه به شعبه بانک مورد نظر خود مراجعه کنید می توانید با نصب یک اپلیکیشن روی گوشی تلفن همراه خود به آسانی رمز دوم یک بار مصرف خود را دریافت کنید. با این حال متاسفانه تمهیدات لازم برای کسانی که از گوشی های هوشمند برخوردار نیستند، اندیشیده نشده است.
آماده نبودن زیرساختهای بانکی برای دریافت پیامک رمز پویا از مشکلات اجرای این طرح است. به خاطر نقصان این طرح خیلی از شهروندان از امکان استفاده از رمز اینترنتی یک بار مصرف را ندارند. البته از همان روزهای ابتدایی بحث سامانه رمز پیامکی برای این ایراد پیش بینی شده بود تا خیلی از شهروندان به ویژه آنهایی که کهولت سن داشته و به هر دلیل دیگری گوشی تلفن هوشمند ندارند بتوانند از این خدمات بهره مند باشند.
با همه این احوالات بانک های می گویند هنوز بخشنامهای در این خصوص برای شعب ارسال نشده است. در این بین شایعات تایید نشده ای درباره رایگان نبودن این خدمت شنیده شده است. شایعاتی که البته تکذیب شده است.
دلیل اصلی تعویق در راه افتادن سامانه پیامکی رمزپویا این است که تعدادی از بانکها زیرساخت لازم برای راهاندازی این طرح را در اختیار نداشتند به همین دلیل ناگزیر تاکنون همه بانک ها نتوانسته اند این خدمت را ارائه دهند. سامانه هریم (هدایت رمز یکبارمصرف) امکان ارسال رمز دوم پویا در قالب پیامک از سوی بانکها را فراهم کرده است.
تمام بانکهای کشور بعد از اتصال به سامانه هریم بانک مرکزی میتوانند درخواست رمز دوم یکبارمصرف مشتریان خود را دریافت و پاسخ را در قالب پیامک به مشتریان خود ارایه دهند. گفته می شود این سامانه تا 15 دی ماه با دو هفته تاخیر امکان ارائه در بیشتر بانک ها را خواهد داشت.
سید ابوطالب نجفی، مدیرعامل شرکت خدمات انفورماتیک هم با بیان این که تمامی بانکها خود را برای اجرای رمز دوم یکبار مصرف آماده کردهاند، گفته است: تغییرات لازم در سیستمهای فنی برای اجرای پروژه رمز دوم یکبار مصرف انجام شده است و بانکها بستر ارائه رمز دوم پویا به مشتریان را ایجاد کردهاند؛ در همین راستا شرکت خدمات انفورماتیک بانک مرکزی به منظور ارتقاء تجربه کاربری شهروندان و تسهیل دسترسی مشتریان برای ارائه رمز دوم پویا سامانهی هدایت رمز دوم یکبار مصرف بانکی تحت عنوان "هریم" را ایجاد کرده است که طبق دستورالعمل بانک مرکزی، تمامی بانکها باید به آن متصل شوند.