به گزارش سلام نو، تاناکا روز جمعه در آستانه سفر «حسن روحانی» رئیس جمهوری اسلامی ایران به ژاپن در مصاحبه ای با شبکه رسانه ای نیپون این کشور درباره روابط تهران - توکیو افزود: ایران ضمن برخورداری از فرهنگ و تمدن کهن، از نظر اقتصادی نیز یک قدرت بزرگ انرژی در منطقه خاورمیانه و کل آسیای غربی است.
او افزود: ایران یک کشور بزرگ با ۸۰ میلیون نفر جمعیت و دارای منابع بزرگی از نفت و گاز طبیعی است این داشته ها جایگاه ویژه ای به ایران داده است.
استاد دانشگاه کیو ژاپن بر این باور است که ایران با داشتن طولانی ترین سواحل در خلیج فارس به همراه دریای عمان می تواند کنترل کل تنگه هرمز را برای ورود و خروج نفتکش ها و کشتی ها در اختیار داشته باشد و این باعث شده است تا توکیو به تهران اهمیت بالایی بدهد.
این کارشناس مسایل ایران گفت که در طول تاریخ روابط دو کشور، ژاپن همیشه تلاش کرده است تا برای هر چالشی که به منطقه خاورمیانه و یا ایران مرتبط شود، مسیرهای دیپلماتیک را طی کند و در این زمینه ماموریت های موفقی نیز انجام داده است.
وی تصریح کرد در ایران هم نسبت به ژاپن دیدگاه بسیار مثبتی وجود دارد و چهره بسیار مطلوبی از این کشور در ایران شکل گرفته است ایران ارتباطات گسترده ای با ژاپن دارد و در زمینه کاهش تنش ها میان ایران و آمریکا نیز توکیو بسیار فعالانه عمل کرده است.
تاناکا افزود ژاپن تنها متحد کشورهای غربی است که دارای روابط بسیار دوستانه ای با ایران است و این یک جایگاه قوی به ژاپن داده است تا بتواند برای کاهش تنش ها میان ایران و آمریکا میانجیگری کند و این ماموریت از سال های قبل تا امروز وجود داشته است.
وی درباره توافق هسته ای سال ۲۰۱۵ ایران نیز گفت: ما می دانیم دولت آمریکا از این توافقنامه بین المللی که سازمان ملل و شورای امنیت پشت آن ایستاده اند، به طور یکجانبه خارج شد با این وصف در همین شرایط ژاپن برای کاستن از تنش ها و تقویت همکاری و برابری تلاش کرده است.
استاد دانشگاه کیو ژاپن تصریح کرد کشورش خواستار گسترش روابط با ایران است بسیاری از دست اندرکاران عمده فروش نفت در ژاپن بارها خواستار آن شده اند که دولت راه آنها را برای خرید نفت از ایران باز کند اما طبیعی است که تحریم ها کار را برای توکیو سخت کرده است.
تاناکا به تنش ها بین ایران و آمریکا نیز اشاره کرد و گفت: از زمان انقلاب اسلامی تا کنون، آمریکا و ایران گفت و گوی مستقیم دوجانبه نداشته اند برای همین برقراری این ارتباط برای هر میانجیگری سخت است و ژاپن هم کار بسیار دشواری برای تحقق این هدف دارد.
وی گفت که ژاپن مشتاق بهبود روابط بین دو کشور است اما این یک ماموریت بسیار دشوار است کار ساده ای نیست و تا کنون برای توکیو محقق نشده است اما ژاپن به این ماموریت ادامه خواهد داد.
این کارشناس در شرایطی این مصاحبه را انجام داده است که حسن روحانی رییس جمهوری اسلامی ایران عصر امروز جمعه برای ملاقات با آبه شینزو نخست وزیر ژاپن وارد توکیو می شود.
روحانی اولین رییس جمهوری اسلامی ایران است که از سال ۲۰۰۰ میلادی به ژاپن سفر می کند. / ایرنا