سلام نو – سرویس بین الملل: با فروپاشی ساختار خلافت داعش و از هم پاشیدن شیرازه آن، جهان با چالشهای جدیدی در ارتباط با یکی از خطرناکترین و گستردهترین گروه تروریستی چند دهه اخیر مواجه شد. از جمله چگونگی مواجه شدن با زنان و کودکان بازمانده از این گروه تروریستی.
داعش به جز جذب نیروهای رادیکال و تندرو از گوشه و کنار جهان با رخدادهایی چون جهاد نکاح، ازدواج اجباری و ازدواج بین تروریستها تلاش کرد تا خانواده مطلوب خلافت خود خواندهاش را خلق کند، خانواده با بچههایی کوچک که حالا بدون تکلیف، کار و زندگی مشخصی در همان سرزمینها یا اردوگاه آورگان باز ماندهاند.
النا پوکالوا، کارشناس نشنال اینترنست در یادداشتی با اشاره به این مشکل تاکید میکند که باید برای نجات این کودکان دست به کار شد و هرچه زودتر آنها را از چرخه رادیکالیسم، ترور و ترویج خشونت نجات داد.
او با اشاره به خطرات رها ماندن این کودکان مینویسد: زمان آن فرا رسیده تا جامعه بینالملل با عواقب ناخوشایند باقی مانده از مهاجرت جنگجویان سراسر دنیا به سرزمینهای تحت سیطره داعش رو به رو شود چون فرزندان باقی مانده در محدوده خلافت داعش باید هرچه زودتر به کشورهای خود بازگردند.
تحلیلگر نشنال اینترست با هشدار نسبت به عواقب باقی ماندن کودکان در کمپهای بازداشت موقت مینویسد: اگر اجازه دهیم که کودکان در کمپهای موقت باقی بمانند تنها ریسک تبدیل شدن آنها به نسل تازه سربازان داعش را به جان خریدهایم در نتیجه باید قبل از این که دیر شود آنها را به سرزمین مادریشان باز گردانیم.
او با اشاره به مقاومتها برای بازگرداندن فرزندان باقی مانده داعش از همکاری خوب فرانسه، آلمان و نروژ در بازگرداندن کودکان باقی مانده در عراق و سوریه یاد میکند و میگوید که با این وجود دیگر کشورها در این کار سستی میکنند. او در این مورد به انگلیس اشاره میکند و مینویسد که وزیر کشور انگلیس در آخرین اقدام خود در این حوزه اجازه انجام عملیاتی برای نجات جان شصت کودک داعشی در سوریه را نداد.
این در حالی است که در همان زمان در موردی مشابه در آمریکا یک قاضی فدرال اجازه داد یک زن که قبلا عضو داعش بود با فرزند دو سالهاش به آمریکا بازگردد، آن هم در حالی که شهروند آمریکا نبود.
دلیل اصلی مقامهای سیاسی کشورهای مختلف برای مقاومت در برابر بازگردان کودکان داعش به مسائل و نگرانیهای امنیتی باز میگردد. یک مقام ارشد بلژیک با اشاره به این مسئله میگوید: این بچهها با ارزشها و هنجارهایی متفاوت با بچههای ما بزرگ شدهاند، ما نباید ساده باشیم! آنها خشنترین چیزهای دنیا را دیدهاند.
با این همه و با وجود تمام این نگرانیها رها کردن کودکان داعش به حال خود در عراق و سوریه انتخابی نیست که امنیت بیشتری را برای کشورهای مختلف به ارمغان بیاورد، بلکه تنها باعث میشود تا کودکان رها شده و فراموش شده داعش تبدیل به نسل آینده جنگجویان این گروه تروریستی شوند.
داعش پیش از این نشان داده که هیچ ترسی درباره استفاده از کودکان در عملیاتهای خود ندارد. در دوران اوج این گروه به طور مشخص واحدی به نام "تولههای خلیفه" مامور بود تا کودکان را برای عملیات انتحاری و جنگ در خط مقدم تربیت کند. در تمام دوران خلافت داعش خشونت علیه کودکان رواج داشت و این گروه تروریستی برای تقویت پروپاگاندای خود بدون هیچ ترسی از کودکان استفاده میکرد و گروهی را به نام جوانان جهادی تربیت کرده بود که نوجوانان طرفدار این گروه را سامان میداد. در یک مورد فاجعه بار در استفاده از کودکان، یک کودک چهار ساله رو به دوربین داعش نشست و کفار مخالف این گروه را تهدید کرد!
به نوشته تحلیلگر نشنال اینترست داعش نه تنها در محدوده خلافت خود بلکه حتی در اروپا هم از کودکان استفاده تروریستی و عملیاتی کرده است. به طور نمونه در یک عملیات در سال 2016 یک دختر داعشی یک افسر پلیس را در هانوفر مورد ضرب و شتم قرار داد، حملهای که ظاهرا دستورش را از طریق اینترنت دریافت کرده بود. در نمونهای دیگر یک پسر 12 ساله آلمانی- عراقی تلاش کرده بود در دسامبر 2016 یک بمب را مراسم کریسمس بیاندازد، حملهای که دستورالعملش را از طریق تلگرام دریافت کرده بود.
واقعیت این است بچههای داعش از دید ابوبکر البغدادی نسل بعدی این گروه تروریستی بودند، چشم اندازی که اگر زودتر بچهها را از اردوگاهها خارج نکنیم تحقق مییابد، به خصوص با رویکردی که برخی زنان داعشی در باز آفرینی الگوی داعش در اردوگاهها دارند. برای جلوگیری از چنین رخدادی باید هر چه زودتر این بچهها به سرزمین مادری خود بازگردند و با سرمایهگذاری روی آیندهای که دارند از چرخه ترور و خشونت خارج شوند.