هراس خود نوعی اختلال اضطراب بهحساب میآید و میتوان به عنوان یک ترس زیاد و شدید تعریف کرد. این ترسها مانع از زندگی راحت و لذت بردن از زندگی خواهد شد و روابط شخصی فرد را دچار مشکل میکند.
همه ما با برخی از رایجترین ترسها و هراسها آشنایی داریم؛ ترس از ارتفاعات که آکروفوبیا نام دارد و به که ترس از افتادن نیز شناخته میشود. قرار گرفتن در فضاهای محصور و بسته که کلاستروفوبیا نام دارد و ترس از فضای باز بدون جایی برای گریختن که آگورافوبیا نام دارد و...
روانشناسان اعتقاد دارند که با تغییر در سبک زندگی، همه ما هراس و نگرانیهای جدیدی را تجربه خواهیم کرد.
بهطور مثال نمونه ترسهای جدید که در نشریه "تایمزآوایندیا" بین افراد مختلف به صورت فزاینده شایع شده در زیر آمده است:
1. اضطراب زیست محیطی:
امروزه ما بیشتر در مورد تغییرات اقلیمی و تأثیرات آن میخوانیم و آگاه میشویم، ترس و هراس از عواقب ناشی از تغییرات اقلیمی روز به روز بیشتر میشود. این هراس که بیشتر در قشر جوان مشاهده شده است موجب بروز حملات وحشتزدگی از مسائلی همچون فکر کردن در خصوص گرمایش زمین و اتمام منابع طبیعی میشود.
2. بی گوشی هراسی یا نوموفوبیا:
امروزه ارتباطات همه جنبههای زندگی افراد را فراگرفته است و این موضوع باعث بروز یک سری بیمارهای روانی همچون هراس جا گذاشتن گوشی همراه بین افراد شیوع پیداکرده است. افرادی که با جا گذاشتن تلفن همراه خود دچار پریشانی و ترس و اضطراب میشوند یا اینکه به تماسها و پیامکهای ازدسترفته خود فکر میکنند امکان دارد به این نوموفوبیا دچار شده باشند.
3. نئوفوبیای غذایی:
کسی که هراس از امتحان کردن غذاهای جدید دارد امکان دارد به نئوفوبیای غذایی دچار شده باشد و بین کودکان خردسال بیشتر شیوع دارد. این ترس باعث بهانهگیری غذایی فرد مبتلا نسبت به غذاهای مختلف خواهد شد. در حالت وخیم آن فرد حتی غذاهای رایج را ممکن است نخورد.
4. کربوفوبیا:
عدهای با افزایش انواع رژیمهای غذایی و تبلیغات اجتماعی در خصوص تناسب اندام متأسفانه جریان فکری نادرستی در جامعه شیوع پیداکرده است که افراد از تمامی کربوهیدراتها دوری میکنند و آن را مضر میدانند و نسبت به خوردن کربوهیدرات هراس دارند.
5. ادیتیوولتافوبیا:
به ترس از رسانههای اجتماعی ادیتیوولتافوبیا گفته میشود و درواقع همان هراس از قضاوت شدن یا تحت نظارت قرار گرفتن توسط دوستان و غریبهها هست.
این ترسها قابل درمان است و روشهای درمانی مختلفی برای آن وجود دارد که با مراجعه به کلینیکهای مشاوره و یا روانشناسی می توانید نسبت به روش درمانی خودآگاه شوید توجه کنید که امکان دارد برای هر فرد روش مجزایی ارائه گردد و نمیشود یک نسخه روانشناسی را برای همه تجویز کرد.