طبق آخرین نتایج نظرسنجی سنجش فرهنگ سیاسی مردم ایران مردم کشور تمایل به آزادی رسانه‌ها دارند.

به گزارش سلام نو، این نتایج برگرفته از یک پیمایش ملی است که با جامعه آماری شهروندان  بالای ۱۸ سال کشور (شهری و روستایی) و با تعداد نمونه آماری ۴۸۹۰ نفر در سال ۱۳۹۷ انجام شده است.   در این طرح بیش از ۲۰ شاخص فرهنگ سیاسی مردم ایران مورد سنجش قرار گرفته است.  شاخص حمایت از آزادی رسانه‌ها با چهار گویه زیر مورد سنجش قرار گرفته است به گونه‌ای که در هر گویه پاسخگو می‌بایست نظر خود را بر روی طیف پنج قسمتی (کاملاً مخالفم، مخالفم، مردد، موافقم و کاملاً موافقم) اعلام کند:

۱. روزنامه‌ها و سایت‌ها باید آزاد باشند تا واقعیت‌ها را، هر چه هست بنویسند و حکومت حق ندارد جلوی آن‌ها را بگیرد.

۲. هر فرد یا گروهی حق دارد در روزنامه، مجله یا کتاب از حکومت، افراد و سازمان‌های وابسته به آن انتقاد کند.

۳. وجود رادیو و تلویزیون خصوصی در کشور که تحت کنترل دولت نباشد به نفع همه مردم ایران است.

۴. حکومت حق ندارد مانع استفاده مردم از رادیو و تلویزیون‌های خارجی یا اینترنت شود.

در هر کدام از گویه‌های فوق اگر کسی با گویه­ مورد نظرکاملاً مخالف باشد نمره یک یعنی حمایت خیلی کم از آزادی رسانه­‌ها  و اگر کسی با گویه مورد نظر کاملاً موافق باشد نمره ۵ یعنی در گروه حمایت خیلی زیاد از آزادی رسانه‌ها دسته بندی ­شده است.

در پایان از جمع ۴ گویه مورد نظر شاخص حمایت از آزادی رسانه‌ها بر روی طیف ۰ تا ۱۰۰ محاسبه شده که هر چه نمره فرد به ۰ نزدیک‌تر باشد نشان دهنده حمایت کم و هر چه به ۱۰۰ نزدیک‌تر باشد نشان دهنده حمایت زیاد از آزادی رسانه‌ها است.

نتایج مربوط به شاخص حمایت از آزادی رسانه‌ها نشان می­‌دهد در مجموع میانگین حمایت از آزادی رسانه­‌ها بر روی طیف ۰ تا ۱۰۰ برابر با ۶۴.۹۴ بوده است از نقطه وسط طیف(عدد ۵۰) بالاتر است. میانگین این شاخص در پیمایش سال ۱۳۸۴ که با همین سوالات انجام شده است برابر با ۶۰.۸۷ بوده است.

یافته‌های تحقیق حاکی از آن است که حمایت مردان از آزادی رسانه‌ها اندکی نسبت به زنان بیشتر است به این ترتیب که میانگین حمایت زنان از آزادی رسانه ها ۶۳.۲ و میانگین حمایت مردان از آزادی رسانه­‌ها ۶۶.۶ بوده است که این تفاوت از نظر آماری معنادار است. در بین گروه‌های سنی نیز با افزایش سن حمایت از آزادی رسانه‌ها کمتر می‌شود به این ترتیب که میانگین این شاخص در گروه سنی ۱۸ تا ۲۹ ساله برابر با ۶۸ و در گروه سنی بالای ۵۰ سال برابر با ۶۱ است. همچنین تحصیلات نیز باعث تفاوت در میزان حمایت از آزادی رسانه شده است به این ترتیب که میانگین این شاخص در بین افراد بی سواد ۵۵ و در بین افراد دارای تحصیلات عالی(کارشناسی ارشد و دکتری) ۷۲ بوده است.

در یکی از سوالات مربوط به این شاخص، جمله «وجود رادیو و تلویزیون خصوصی در کشور که تحت کنترل دولت نباشد به نفع همه مردم ایران است» به پاسخگویان ارائه شد که در مجموع ۴۲.۳ درصد موافق و ۲۴.۱ درصد مخالف این جمله بوده اند. مابقی نیز یا مردد بوده یا اظهار نظر نکرده‌اند.

در یکی از سوالات دیگر این شاخص ۶۱.۸ درصد مردم موافق این جمله بودند که «روزنامه‌ها باید آزاد باشند تا واقعیت‌ها را،  هر چه هست بنویسند و حکومت حق ندارد جلوی آن‌ها را بگیرد» و در مقابل ۱۴ درصد هم مخالف بوده­‌اند. بقیه نیز یا مردد بوده یا به سوال پاسخ نداده ­اند.

طبق اعلام روابط عمومی ایسپا، موج دوم پیمایش ملی فرهنگ سیاسی مردم ایران به همت مرکز افکارسنجی دانشجویان ایران(ایسپا) و با مشارکت مرکز بررسی­ های استراتژیک ریاست جمهوری، معاونت فرهنگی جهاددانشگاهی، پژوهشگاه فرهنگ، هنر و ارتباطات و معاونت امور زنان و خانواده نهاد ریاست جمهوری در اردیبهشت سال جاری انجام شد. موج اول پیمایش در سال ۱۳۸۴ توسط ایسپا انجام شده است./ایسنا

کد خبرنگار: ۱
۰دیدگاه شما

برچسب‌ها

پربازدید

پربحث

اخبار عجیب

آخرین اخبار

لینک‌های مفید

***