سلام نو - سرویس اجتماعی: ویروس کرونا در بسیاری از ابعاد زندگی ما تغییر و تحول زیادی ایجاد کرده است. یکی از این تحولات نوع سوگواری برای از دست رفتن عزیزانمان است. کاری که با توجه به فرهنگ ما ایرانیها این روزها کمی دشواری برایمان به وجود آورده است.
به گزارش سلام نو، این روزها به خاطر ویروس کرونا بهشت زهرا و دیگر قبرستان های کشور خلوت ترین روزهای خود را پشت سر می گذراند. این البته به معنای کاهش تعداد افراد فوت شده در کشور نیست. از قضا به خاطر شیوع ویروس کرونا تعداد فوتی ها بیشتر هم شده است. با این وجود به خاطر لزوم فاصله گذاری عملا مراسم های تشییع در قبرستان ها برگزار نشده است.
در این شرایط بسیاری از کسانی که عزیزان خود را از دست داده اند به برگزاری ختم آنلاین روی آورده اند. برخی برای اینکه بستری برای تسلیت افراد به خانواده متوفی ایجاد کنند گروهی مجازی در تلگرام و یا واتس اپ به نام آن مرحوم ایجاد کرده و دوست و آشنا با عضویت در گروه به این افراد تسلیت می گویند. لایوهای اینستاگرام هم در این شرایط به بستر مناسبی برای برگزاری ختم آنلاین تبدیل شده است.
در استان آذربایجان غربی از سامانه آنلاینی برای برگزاری مراسم ترحیم رونمایی شده است. سامانه ای که تلاش دارد محتوای ختم را به صورت آنلاین به مخاطب ارائه دهد. احتمالا به زودی شاهد توسعه این سبک ختم در کشور باشیم.
این مدل برگزاری ختم های آنلاین نگرانی های جدید و متفاوتی در بین روانشناسان تحت عنوان مدیریت سوگ ایجاد کرده است. به اعتقاد روانشناسان بسیاری از افرادی که در روزهای کرونایی نزدیکانشان را از دست داده اند با توجه به اینکه نتوانستهاند سوگ خود را آن طور که باید و شاید ابراز کنند ممکن است در آینده ای نزدیک به بحران های روحی دچار شوند.
رئیس انجمن علمی روانپزشکان ایران درباره سوگ پیچیده یا ابراز نشده معتقد است این نوع سوگ طولانیتر و با علائم شدیدتر از سوگ معمولی تجربه میشود و بازگشت به روال عادی زندگی را با مشکل مواجه میکند. به گفته مریم رسولیان افرادی که دچار سوگ پیچیده هستند در معرض بیشترِ بیماریهای جسمی و یا روانی قرار دارند. باید توجه داشت که سرسختی در برابر مسائل اجتنابناپذیر و مقاومت در برابر دستیابی به آرامش درونی و شادبودن در زندگی، نشان دهنده عشق و علاقه به فرد متوفی نیست.
این روانشناس همچنین اظهار کرده برخی از علائم سوگ پیچیده یا ابراز نشده شامل خشم نسبت به متوفی یا سایر افراد، افسردگی طولانی مدت، اجتناب از یادآوری خاطرات متوفی یا بالعکس اشتغال ذهنی افراطی با فرد درگذشته، احساس گناه از سوگوار نبودن، عدم توانایی بازگشت به زندگی معمول و نگهداری وضعیت سوگواری است.
برگزاری صحیح مراسم ترحیم مجاری باعث می شود تا خانواده متوفی بتوانند راحت تر با درگذشت عزیزشان کنار بیایند. باید توجه داشت با توجه به اینکه کرونا احساس تنهایی زیادی برای افراد سوگوار ایجاد می کند همدلی و تعامل با این افراد بسیار حائز اهمیت است.
در این شرایط مدیریت شهری تلاش کرده تا بستری برای همدردی با سوگواران در راستای جلوگیری از تجمع مردم ایجاد کند. زینب نصیری مدیرکل سلامت شهرداری تهران بر ضرورت شناسایی نیازهای و دغدغه های خانواده های سوگوار تاکید کرده و گفته در حال حاضر مصاحبه های عمیق با خانواده های متوفیان در حال انجام است ، بدیهی است تمامی مداخلات اجتماعی و روانی براساس مسائل شناسایی شده در این پژوهش علمی و بر اساس پیشنهادات تخصصی اساتید و انجمن های تخصصی خواهد بود.
شهرداری تهران طرحی برای برگزاری مراسم سوگ آنلاین ترتیب داده که براساس آن قرار است سازوکاری طراحی شود تا مساجد، حسینیهها و سرای محلات برای مراسم های سوگواری آنلاین آماده شوند. با توجه به نزدیکی شب قدر قرار است این طرح برای مراسم احیا نیز اجرایی شود. در تعدادی از محلات تهران هم شاهد این بودیم که مراسم سوگواری آنلاین با همکاری شهرداری برگزار شده است.