اعتقاد بسیاری از تحلیلگران در ابتدا بر این بود که چین بیشترین زیان را از ویروس کرونا کرده است. با این حال این روزها بسیاری بر این باورند نه تنها ایالات متحده آمریکا بیش از چین متضرر شده بلکه بعید نیست در سال های آینده هژمونی چین در قیاس با ابرقدرتی همچون آمریکا تقویت هم بشود.

سلام نو – سرویس اقتصادی: تقابل چین و آمریکا مساله پنهانی نیست. با این وجود به نظر می رسد پس از پایان کرونا در کنار همه تغییر و تحولات شاهد تغییرات جدی در نظم نوین جهانی باشیم. در این معادلات باید جایگاه چین را بالاتر از دوران پیش از کرونا دانست.

به گزارش سلام نو، ویروس کرونا اگر چه ابتدا از شهر ووهان چین آغاز شد اما رفته رفته در سراسر جهان شیوع پیدا کرد. رقیب جدی چین در اقتصاد یعنی ایالات متحده آمریکا در حالی این روزها در حال مقابله با کرونا است که شرایط شیوع این ویروس در این کشور از مرحله هشدار گذشته است. از سویی دیگر اوضاع در چین تقریبا عادی شده است.

صندوق بین المللی پول از کوچک شدن سه درصدی اقتصاد دنیا در سال 2020 خبر داده و از سویی دیگر سقوط  سنگین بازار نفت و اوضاع بد اقتصاد آمریکا در آستانه انتخابات ریاست جمهوری بسیاری از کارشناسان را به این جمع بندی رسانده که احتمال تغییر و تحول گسترده در سازوکار اقتصادی جهان بیش از پیش امکان پذیر است.

چین به عنوان دومین اقتصاد بزرگ جهان سودای نشستن بر جایگاه نخست اقتصادی در دنیا را دارد و در این بین بر سر توسعه و نفوذ اقتصادی در دنیا با ایالات متحده رقابتی دیرینه داشته و دارد. اعتقاد بسیاری از تحلیلگران در ابتدا بر این بود که چین بیشترین زیان را از ویروس کرونا کرده است. با این حال این روزها بسیاری بر این باورند نه تنها ایالات متحده آمریکا بیش از چین متضرر شده بلکه بعید نیست در سال های آینده هژمونی چین در قیاس با ابرقدرتی همچون آمریکا تقویت هم بشود.

در چنین شرایطی است که موضع تهاجمی ترامپ نسبت به چین تشدید شده است تا جایی که رئیس جمهور ایالات متحده آمریکا تمجید سازمان بهداشت جهانی ازاقدامات چین در مقابله با کووید – 19 را به حساب چین مدار بودن این سازمان گذاشته و کمک های آمریکا به این سازمان را قطع کرده است.

چین البته به لحاظ اقتصادی کم زیان ندیده است. برای نخستین بار از سال ۱۹۹۲،  اقتصاد چین ۶.۸ درصد کوچک شده است. بر اساس گمانه زنی صندوق بین‌المللی پول رشد اقتصادی چین در سال جاری میلادی نزدیک به ۱.۲ درصد خواهد بود.

در شرایطی که بیش از 26 میلیون نفر از آمریکایی ها درخواست بیمه بیکاری داده اند شرایط اقتصادی در این کشور باعث شده دیگر تحلیلگران ترامپ را برنده از پیش مشخص انتخابات ریاست جمهوری نوامبر 2020 ندانند. در این بین این سوال که آیا چین توان از پیش رو برداشتن آمریکا و تغییر بنادین نظم نوین جهانی را دارد یا خیر بیش از پیش مورد توجه است.

پیش بینی می شود در نیمه دوم سال میلادی به تدریج کسب و کارها به روال قبلی خود بازگردد. با این وجود بیشتر پیش بینی ها حکایت از زیان هنگفت آمریکایی ها در شرایط کرونا است. گفته می شود اقتصاد آمریکا در 2020 ، 5.9 درصد راکد می‌شود و در بهترین شرایط 4.7 درصد در 2021 رشد می کند.

از همین حالا دغدغه شیوع احتمالی دوباره ویروس کرونا در سال 2021 باعث شده تا بسیاری از نهادهای اقتصادی دنیا به فکر ایجاد شرایطی برای مقابله با بحران مالی در آینده باشند.

حداقل هنوز نمی توان به طور قطعی درباره منشأ اصلی ویروس کرونا قضاوت کرد. با این حال بسیاری این ویروس را دست ساز می دانند و معتقدند در یک آزمایشگاه در ووهان ساخته شده است. به اعتقاد این افراد چین با هدف زمین زدن اقتصاد آمریکا این ویروس را فراگیر کرده است.

از سویی دیگر شمار زیادی معتقدند واشنگتن همواره در تلاش است تا چرخ های اقتصاد پکن را متوقف کند.  به گفته بسیاری از تحلیلگران میزان ضرر شرکت‌ها و کاهش صادرات چین در کنار هزینه‌های مالی که دولت چین مجبور شده برای کمک به بانک‌ها و شرکت‌ها پرداخت کند، به بیش از ۵۰۰میلیارد دلار رسیده است.

هزینه‌ای که ویروس ناشناخته کرونا بر اقتصاد جهان تحمیل کرده هزینه ای بی سابقه بوده است. با این حال باید چند سالی منتظر ماند و دید در مسیرغلبه چین بر ایالات متحده آمریکا چه چالش هایی برای پرجمعیت ترین کشور جهان وجود دارد و آیا اساسا در این شطرنج چینی ها از پس ایالات متحده برمی‌آیند یا خیر.

کد خبرنگار: ۱
۰دیدگاه شما

برچسب‌ها

پربازدید

پربحث

اخبار عجیب

آخرین اخبار

لینک‌های مفید

***