آیا آمریکا از نظر حقوقی اجازه توقیف نفتکش‌های ایرانی را دارد؟ به دلیل حضور این نفتکش‌ها در آب‌های ازاد، آمریکا هیچ حقی برای اقدام علیه آن‌ها ندارد و صرفا می‌تواند به تشدید تحریم‌ها علیه ایران یا ونزوئلا دست بزند.<br/> 

سلام نو – سرویس بین الملل: درست وسط داد و قال‌ها برای کرونا و وقتی هم دنبال اخبار واکسن کرونا هستند یک نفتکش توجه ناظران سیاسی را به خود جلب می‌کند، نفتکشی که مقصدش ونزوئلا و مبداش ایران است.

بنا به گفته موسسات رهگیری خطوط کشتیرانی و مراکز رصد کشتی‌های نفتی، نفتکش فاکسون حامل فرآورده‌های نفتی صادرات ایرانی از تنگه جبل‌الطارق عبور کرده و در مسیر آمریکای لاتین است. پس از فورچون، پتونیا و فارست، این چهارمین نفتکش حامل بنزین یا گازوئیل ایران است.

آن طور که بلومبرگ گزارش داده محموله‌های سوختی ایران در برابر تحویل 9 تن طلا به دست دولت ونزوئلا رسیده است، کشوری که درست مثل ایران تحت تحریم‌های شدید آمریکا قرار دارد.

به گزارش بلومبرگ بخشی از این محموله طلا در برابر تجهیزاتی نفتی که ایران به ونزوئلا ارسال کرد پرداخت می‌شود و بخشی در برابر خرید نفت.

این روزها ذخیره طلایی که در کاراکاس نگهداری می‌شود تبدیل به یک منبع با اهمیت ثروت برای ونزوئلا شده است. در حالی که این کشور 70 تن طلا در ذخایر خود دارد، فروش آنها روز به ‌روز سخت‌تر می‌شود و اگر گزارش بلومبرگ صحت داشته باشد پرداخت 9 تن طلا از ذخیر 70 تن این کشور عدد بزرگ و مهمی است.

آن طور که برخی رسانه‌های خارجی و نورنیوز، رسانه نزدیک به شورای عالی امنیت ملی، گزارش دادند ظاهرا نیروی دریایی آمریکا نیز ۴ ناو جنگی به نام‌های یواس‌اس دیترویت، یواس‌اس لاسن، یواس‌اس پربل و یواس‌اس فاراگات را به همراه هواپیمای «پی ۸ پوسایدون» از اسکادران VP-26 را به منطقه کارائیب اعزام کرده است تا به نوعی آماده مقابله با اقدامات ایران در این منطقه باشد.

وزیر دفاع ایران در واکنش به این تحرکات و مزاحمت احتمالی این کشور برای نفتکش‌های ایران تاکید کرد که هم آمریکا و هم دیگران می‌دانند که ایران مزاحمت برای نفتکش‌های خود را تحمل نمی‌کند و گفت: اگر مزاحمت‌ها ادامه داشته باشد و تشدید شود، حتما پاسخ قاطع و محکمی خواهند گرفت.

کاظم جلالی سفیر ایران در روسیه در رشته توئیتی به زبان روسی در خصوص برخی شنیده ها در خصوص قصد دولت آمریکا برای ایجاد مزاحمت در مسیر تانکرهای ایرانی تاکید کرد نفتکش‌های ایرانی با پرچم جمهوری اسلامی ایران در چارچوب اصل مبادله تجارت آزاد و نیز تجارت قانونی و مشروع ایران با ونزوئلا در حال حرکت به سمت این کشور هستند و هشدار داد: جمهوری اسلامی ایران بارها نشان داده که در حراست و ‌ پاسداری از منافع و حیات ملی خود کاملا جدی و مصمم است.هر گونه ماجراجویی و اقدام احمقانه علیه شناورها و تانکرهای ایرانی در آبراه‌های بین‌المللی ، بدون شک برای عاملین آن پشیمان کننده خواهد بود.

اما آیا آمریکا از نظر حقوقی اجازه توقیف نفتکش‌های ایرانی را دارد؟ به دلیل حضور این نفتکش‌ها در آب‌های ازاد، آمریکا هیچ حقی برای اقدام علیه آن‌ها ندارد و صرفا می‌تواند به تشدید تحریم‌ها علیه ایران یا ونزوئلا دست بزند.

اما امریکا نشان داده که اگر اراده به انجام کاری داشته باشد آن را انجام می‌دهد و در نهایت بستر حقوقی مورد نیاز آن را تهیه می‌کند. حالا اگر آمریکا دست به چنین اقدامی بزند و کشتی ایران را برخلاف مقررات بین الملل توقیف کند چه می‌شود؟

به نظر می‌رسد در این صورت دو طرف وارد یک تنش محدود مثل ماجرای توقیف نفتکش انگلیسی می‌شوند و ایران هم‌چون آن ماجرا اهرم فشاری برای خود دست و پا می‌کند و به مذاکراتی غیرمستقیم دست می‌زند.

فواد ایزدی، کارشناس مسائل بین الملل در این رابطه می‌گوید: اگر آمریکا اقدام به توقیف نفتکش ایرانی کند، هیچ فرقی با کار دزدان دریایی ندارد. در واقع این اقدام آبروریزی بزرگی برای آمریکایی ها خواهد بود و یقینا دولت ایران پاسخ سختی به این گونه تعرض‌ها می‌دهد.

اگر شیوه رفتار آمریکا در عراق و عربستان را ملاک قرار دهیم بعید است که این کشور بخواهد حداقل فعلا تنش با ایران را افزایش دهد چون می‌داند ایران اکنون در موقعیتی است که احتمالا جوابی بیش از حد تصور به هرگونه کنش این چنینی آمریکا می‌‎دهد، با این همه آمریکای ترامپ ثابت کرده هر لحظه می‌تواند رفتارهای غیرقابل پیش بینی نشان دهد.

کد خبرنگار: ۱
۰دیدگاه شما

برچسب‌ها

پربازدید

پربحث

اخبار عجیب

آخرین اخبار

لینک‌های مفید

***