به گزارش سلام نو؛ به نقل از خبرآنلاین، سخنگوی وزارت امور خارجه گفت: نهادهای امنیتی کشور در حال بررسی تمام جزییات حادثه نطنز هستند و اگر به نتیجه برسند کشور خارجی در این حادثه نقش داشته اعلام و برای آن کشور نیز عواقب خواهد داشت.
سیدعباس موسوی شامگاه روز پنجشنبه در جمع خبرنگاران در مرکز همایشهای شهرداری اصفهان با بیان اینکه وزارت امور خارجه مجری تصمیم هایی است که مجموعه نظام میگیرد، اظهارداشت: سیاست خارجی کشور پشتوانه نخبگانی و قانونی دارد که از رهبر معظم انقلاب به عنوان هادی اصلی سیاست خارجی تا ریاست جمهور به عنوان رییس شورای عالی امنیت ملی وزارت امور خارجه و مجلس، همه در تصمیم سازی و تصمیمگیری در حوزه سیاست خارجی نقش دارند.
وی با تاکید بر اینکه وزارت امور خارجه مجری تصمیمهای کلان نظام است، اضافه کرد: در این زمینه لازم است که شاهد اجماع ملی باشیم و ساحت سیاست خارجی را از دعواهای جناحی، حزبی و گروهی دور کنیم.
وی ادامه داد: وزارت امور خارجه به عنوان نهاد حاکمیتی خود را وابسته به جناح خاصی نمیداند و دیپلماتهای ایرانی مجری تصمیماتی هستند که نظام جمهوری اسلامی ایران تعیین میکند.
سخنگوی وزارت امور خارجه تاکید کرد: هر کس که بخواهد این وحدت، هم افزایی و یکپارچگی در سیاست خارجی که مورد تایید صدر تا ذیل نظام است را بشکند به منافع ملی کمک نکرده است.
وی گفت: ما سعی کردیم همواره شنونده و مجری خوبی برای سیاستهایی که نظام به ما ابلاغ میکند باشیم و ساحت سیاست خارجی را از دعواهای حزبی دور کنیم تا منافع ملی ما حفظ و تامین شود.
موسوی تصریح کرد: سیاست خارجی کشور را یک نهاد تعیین نمیکند بلکه مجموعه نظراتی است که تجمیع و درباره آن تبادل نظر و تصمیمگیری میشود و به تایید عالیترین مقامات میرسد و برای اجرا به وزارت خارجه ابلاغ میشود.
وی ادامه داد: ممکن است در برخی موارد عده ای از جزییات مطلع نباشند اما ما نگرانی در این زمینه نداریم که جلوی اعمال سیاستهای خارجی گرفته شود زیرا در تعامل صریح با همه ارکان و گروهها کارها را پیش میبریم.
موسوی با اشاره به اینکه اگر مجلس تصمیمی بگیرد و قانونی را تصویب کند، وزارت امور خارجه به عنوان دستگاه اجرایی تابع آن خواهد بود، افزود: امیدواریم با درایت مجلس، هم افزایی و همکاری متقابل با وزارت امور خارجه را شاهد باشیم.
سخنگوی وزارت امور خارجه همچنین درباره پیشنویس سند راهبردی با چین توضیح داد: این سند در حال نهایی شدن است و با وجود گمانهزنی ها و دروغ هایی که درباره آن در فضای مجازی مطرح میباشد، افتخارآمیز است.
وی افزود: برای اینکه نشان دهیم رابطه ما با چین همه جانبه، جامع و استراتژیک است و نگاه ما به آنها مقطعی نیست بلکه دراز مدت و راهبردی میباشد، این سند را پیشنهاد دادیم که یک افق ۲۵ ساله در آن دیده شده است.
وی با بیان اینکه این سند از سمت ما نهایی شده و مراحل قانونی را در چین طی میکند، ادامه داد: پس از امضا شدن، نمایندگان مجلس کشورمان نیز آن را بررسی میکنند و نظر خواهند داد.
موسوی تصریح کرد: همه حاشیه رفتنها درباره این سند، کار تبلیغی عده خاصی است که مخالف رابطه ۲ ملت ایران و چین هستند و ما نباید به حرف آنهایی که همیشه خواهان تنش ما با دنیا هستند، گوش دهیم.
وی با بیان اینکه چین یکی از قدرتهای بزرگ دنیا در شرق آسیا و ایران بعنوان قدرت منطقه ای در غرب آسیا دارای اشتراکات زیادی هستند، تصریح کرد: لازم بود این منافع مشترک در این سند خود را نشان دهد که این ابتکار از سوی ایران مطرح شد. جزییات این سند پس از نهایی شدن منتشر خواهد شد.
موسوی درباره پیگیری حقوقی ترور شهید سردار سلیمانی نیز گفت: ستاد ویژهای در این زمینه در وزارت امور خارجه تشکیل شده و برخی ارکان دیگر مانند قوه قضاییه نیز پیگیر آن هستند.
وی افزود: برخی مجامع بینالمللی نیز به کار خلاف قانون و عرف بینالملی امریکا در ترور شهید سردار سلیمانی اذعان کردند.
وی با بیان اینکه امریکا باید متوجه باشد دست به کار خطرناکی زده است که عواقب جهانی دارد، تصریح کرد: دنیا مدیون شهید سردار سلیمانی است و باید یکپارچه این عمل غیر قانونی امریکا که بزدلانه و خبیثانه در کشور ثالثی و در حالیکه شهید سردار سلیمانی در حال ماموریت صلح ساز بود، انجام شد را محکوم کند.
موسوی خاطرنشان کرد: غیر قانونی اعلام شدن کار امریکا در یک مجمع بین المللی، نتیجه بخشی از اقدامات حقوقی و دیپلماتیک ارکان مختلف ایران بویژه وزارت امور خارجه در این زمینه بود.
قضاوت درباره حادثه نطنز زود است
سخنگوی وزارت امور خارجه درباره حادثه نطنز و نقش رژیم صهیونیستی در آن نیز توضیح داد: رژیم صهیونیستی در هر اتفاقی که می افتد خود را جلو می اندازد اما هنوز زود است که درباره علت یا علل و عوامل اصلی این حادثه صحبت کنیم یا نتیجه بگیریم.
یکی از سولههای در دستاحداث مجتمع غنیسازی شهید احمدی روشن (نطنز) بامداد روز پنجشنبه دوازدهم تیر امسال دچار آسیب شد که به گفته بهروز کمالوندی سخنگوی سازمان انرژی اتمی، این سایت غیر فعال بوده و مواد رادیواکتیو در آن نبوده است.
موسوی با بیان اینکه نهادهای امنیتی در حال بررسی همه جزییات حادثه هستند، تصریح کرد: اگر آنها به این نتیجه برسند که دست عوامل خارجی در کار بوده است حتما اعلام می کنند که اگر اینطور باشد عواقب آن را خواهند دید.
وی افزود: هنوز قضاوت کردن درباره حادثه نطنز زود است و باید منتظر بمانیم تا کار تیم امنیتی و نظارتی کامل شود.
موسوی اظهار داشت: رسانه هایی که این حادثه را به رژیم صهیونیستی منتسب می کنند، این کار را برای کمک کردن به وجهه آن و قدرت نمایی پوشالی اش انجام می دهند.
سخنگوی وزارت امور خارجه درباره خروج امریکا از سازمان بهداشت جهانی نیز گفت: پس از روی کار آمدن ترامپ در امریکا، اقدامهای این کشور در مواجهه با سازمان ها و معاهدات بین المللی، هرج و مرج طلبانه و بدعت عجیبی است.
وی با بیان اینکه ترامپ علاوه بر برجام از بسیاری از معاهدات دوجانبه و یا چند جانبه بین المللی خارج شد که جای تعجب دارد، تاکید کرد: کاری که امریکا در قبال سازمان بهداشت جهانی انجام داد در جهت تروریسم سلامت و پزشکی است درحالیکه مردم دنیا با مشکل همه گیری کووید ۱۹ مواجه هستند.
وی افزود: تروریسم پزشکی امریکا از سطح کشورها فراتر رفته و به سطح بین المللی رسیده است و خروج امریکا از سازمان بهداشت جهانی محکوم است و جای محکومیت از طرف همه کشورهای مستقل دنیا را دارد.
سخنگوی وزارت امور خارجه با بیان اینکه ایران بصورت داوطلبانه همکاری خوبی با آژانس بین المللی اتمی دارد اما این رویکرد ما دائمی نیست، گفت: آنها باید توجه کنند که همکاری ایران با آژانس در چارچوب قوانین، خوب و سازنده است اما اگر آژانس رویکرد غیر سازنده در پیش بگیرد و تحت تاثیر القائات خارج از آژانس و بر اساس اطلاعات مخدوش و نادرست و ادعاهایی که می گویند از طریق جاسوسی بدست می آید حرفی علیه ایران یا درخواست نامشروع و غیر قانونی از جمهوری اسلامی ایران داشته باشد، ایران نیز واکنش متناسب با آن خواهد داشت.
وی با بیان اینکه نمایندگان مجلس هم می توانند بر اساس قوانین موجود در این زمینه اقداماتی داشته باشند، تصریح کرد: اگر قانونی در این زمینه تصویب شد وزارت امور خارجه تابع خواهد بود که این کار عواقبی خواهد داشت که متوجه کشورها و کسانی است که مسیر اصلی آژانس بین المللی اتمی را منحرف کردند که باعث شد ایران اقداماتی را شروع کند.
سخنگوی وزارت امور خارجه همچنین با اشاره به اینکه قرار است یک سری محدودیتهای تسلیحاتی در اکتبر آینده برداشته شود، گفت: اگر این کار به هر دلیلی اتفاق نیفتد و ایران از این حق خود و مزیتی که در قطعنامه و برجام برای جمهوری اسلامی ایران دیده شده، برخوردار نشود ، واکنش بسیار قوی و متناسب نشان می دهد.
وی با اشاره به اینکه باید صبر کنیم تا این تصمیم اجرا شود، افزود: استنباط ما این است که امریکاییها در این زمینه موفق نمی شوند زیرا حربه اصلی آن فشار است و امیدواریم کشورها زیر بار این فشار نامشروع نروند و اجازه ندهند قانون جنگل بیش از پیش در نظام بین الملل گسترش یابد.
وی درباره سیاستهای ایران در قبال لیبی نیز گفت: سیاست اصولی جمهوری اسلامی ایران مداخله نکردن در امور داخلی سایر کشورهاست و با وجودیکه نگران وضعیت بی ثباتی و مردم این کشور است اما ترجیح داد که دخالت نکند.
سخنگوی وزارت امور خارجه اضافه کرد: برای ما مهم است که مردم و گروههای مختلف در لیبی به اجماع برسند و گفتگوهایی را در این زمینه شروع کنند و نتیجه ای که از دل گفت و گوها برآید تبدیل به خواست مردم لیبی شود آنگاه ایران از آن حمایت می کند.
وی درباره سوریه نیز توضیح داد: مبنای کار ما درباره سوریه، مکانیزمی است که سه کشور ضامن آتش بس در سوریه که ایران، ترکیه و روسیه هستند در این زمینه دارند.
موسوی افزود: مهمترین راه حل درباره سوریه را همین توافق کشورهای ضامن عضو روند آستانه میدانیم و تاکید داریم که همه کشورها باید به تعهدات خود در این زمینه پایبند باشند تا شاهد سوریه امن، باثبات و فارغ از گروههای تروریستی باشیم.
وی همچنین از آمادگی و استقبال وزارت امور خارجه برای خواهرخواندگی شهرهای مختلف دنیا با شهرهای کشورمان از جمله اصفهان خبر دادو گفت: این موضوع به سیاست و دیپلماسی خارجی ما کمک می کند.
موسوی گفت: شهرداران کلانشهرهای کشورمان از جمله اصفهان پیامی جهانی درباره تحریمهای ظالمانه علیه ایران صادر کردند که قابل تقدیر است.
وی با تاکید بر اینکه اصفهان جایگاه ویژه ای در دیپلماسی عمومی و شهری در دنیا دارد، گفت: کمتر شهری در ایران مانند اصفهان با این همه ظرفیت داریم.
وی با بیان اینکه با وجود شرایط موجود، تحریمها و شیوع بیماری کرونا، جای کار دیپلماسی عمومی و شهری و کار فرهنگی در این زمینه وجود دارد، افزود: باوجودیکه بخاطر کرونا مراودات سیاسی و کار اقتصادی کمتر است اما از طریق دیپلماسی عمومی و شهری میتوانیم پیام خود را به دیگران منتقل کنیم و اصفهان می تواند پشتوانه رسمی ایران در این زمینه باشد.
سخنگوی وزارت امور خارجه در سفر امروز خود به اصفهان با شهردار اصفهان نیز دیدار و گفت و گو کرد.