به گزارش سلام نو به نقل از آفتاب نیوز، سید عباس موسوی عصر امروز(پنجشنبه، ۹ مرداد) در نشست خبری با اصحاب رسانه گیلان در سالن همایشهای منطقه آزاد انزلی، از جمهوری اسلامی به عنوان یک قدرت منطقه ای یاد کرد و گفت: اعتقاد داریم که امنیت منطقه جز با حضور و هم افزایی و همیاری کشورهای منطقه به دست نمی آید و لذا این امر خوشایند بسیاری از کشورها از جمله قدرت های فرامنطقه ای که به بهانه های مختلف وارد منطقه ما شده اند، نیست.
وی جمهوری اسلامی ایران را منادی وحدت دانست و افزود: جمهوری اسلامی ایران خواستار تنش زدایی و رفع سوءتفاهمات با همه کشورهای منطقه به ویژه کشورهای اسلامی است، زیرا اعتقاد داریم از این شکاف ها و اختلافات بین جمهوری اسلامی ایران و برخی از کشورهای منطقه و یا بین کشورهای منطقه با خودشان تنها دشمنی به نام رژیم صهیونیستی سوءاستفاده خواهد کرد و شاهد این سوءاستفاده هستیم.
سخنگوی وزارت امور خارجه، وحدت را یک امر راهبردی برای جمهوری اسلامی دانست؛ نه تاکتیکی و تصریح کرد: جمهوری اسلامی ایران هم از بعد ایدئولوژیک و هم از حیث واقعیت های سیاسی منطقه همگان را به وحدت دعوت و همواره دست دوستی به سوی کشورها دراز می کند. بی تردید اگر کشورهای منطقه خواهان صلح و ثبات و امنیت و رونق منطقه ای منطقه هستند، دوستی بهتر و بالاتر از جمهوری اسلامی پیدا نخواهند کرد.
موسوی، منطقه امن را سیاست قطعی جمهوری اسلامی ایران دانست و عنوان کرد: اعتقاد داریم منطقه ای که در آن زندگی می کنیم باید منطقه ای امن و در عین حال قوی باشد، زیرا منطقه امن و قوی باعث می شود که همه کشورهای منطقه از این موهبت برخوردار شوند.
وی با اشاره به عملکرد ایران در قبال حوادث منطقه ای، ادامه داد: جمهوری اسلامی ایران در منطقه ای قرار گرفته که به طور سنتی دچار برخی اختلافات و تنش ها در شمال و جنوب و شرق و غرب کشور است و در حال حاضر اختلافاتی بین برخی از کشورهای منطقه به ویژه در شمال کشور وجود دارد، اما جمهوری اسلامی ایران معتقد است اختلافات باید در چارچوب احترام به تمامیت ارضی و حاکمیت ملی کشورها و احترام به حقوق بین الملل و از طریق راه های مسالمت آمیز حل و فصل شود لذا به عنوان یک ابرقدرت منطقه ای برای همه کشورهای منطقه خوستار صلح و ثبات و آرامش هستیم و این مهم را هم به نفع کشورهای منطقه و هم به نفع خودمان می دانیم؛ از این رو است که جمهوری اسلامی تلاش می کند که در راستای کاهش اختلافات و بالا بردن ضریب امنیت در منطقه و قوی تر کردن منطقه از گذرگاه قوی تر شدن کشورهای منطقه به این هدف دست پیدا کند و لذا کاهش اختلافات و رفع سوءتفاهمات در چهارگوشه کشور را در دستور کار قرار داده است.
سخنگوی وزارت امور خارجه، با اشاره به برقراری کانال مالی سوئیس بین جمهوری اسلامی ایران و این کشور با مجوز آمریکایی ها، خاطرنشان کرد: این کانال مالی برای برخی از کشورها و شرکت ها جهت رساندن برخی اقلام انسان دوستانه به ویژه دارو به ایران تعبیه شده است.
وی اینستکس را یک ساز و کار مالی دانست و یادآور شد: اینستکس مکانیزمی برای دولت های اروپایی بود تا از طریق آن به تعهدات خودشان عمل کنند و لذا اینستکس فی نفسه یک تعهد برای اروپا محسوب نمی شود، بلکه اروپایی ها تعهد داشتند طبق برجام روابط تجاری با جمهوری اسلامی را تسهیل کنند و لذا اینستکس را ایجاد کردند تا به تعهدات خودشان عمل کنند. در واقع اینستکس مقدمه ای برای عمل به تعهدات اروپایی ها بوده و یک تعهد روش نیست.
موسوی، با بیان اینکه جمهوری اسلامی ایران خواهان عمل اروپایی ها به تعهدات خودشان است، گفت: بعد از اینکه ایران با برداشتن پنج گام تلاش کرد توازنی بین حقوق و تکالیفش در برجام برقرار کند، اروپایی ها دوباره کانال مالی را مطرح کردند که البته از دید جمهوری اسلامی ناکافی است و امیدواریم کشورهای اروپایی برای نجات برجام به تعهدات ۱۱گانه خود پایبند باشند و تحت فشار و تاثیر ایالات متحده آمریکا کاری انجام ندهند. البته با توجه به خروج آمریکا از برجام، اروپا در ایجاد همکاری با ایران موفق نبوده است.
سخنگوی وزارت امور خارجه، سند همکاری ۲۵ ساله را یک چشم انداز برای آینده روابط طولانی مدت جمهوری اسلامی ایران و چین دانست و خاطرنشان کرد: این نقشه راه دارای ابعاد مختلف سیاسی، فرهنگی، اقتصادی، سرمایه گذاری، تجاری و... است که همکاری های دو کشور براساس آن ریل گذاری خواهد شد و در صورت امضای دو طرف و نهایی شدن، قراردادهای مختلف از دل آن بیرون می آید.
وی با بیان اینکه آینده اقتصادی چین بر کسی پوشیده نیست، اضافه کرد: همانگونه که ایران یک کشور مهم در منطقه غرب آسیاست، چین نیز به عنوان یک کشور مهم در شرق آسیا دارای پتانسیل ها و ظرفیت های بالقوه و بالفعل فراوانی بوده و به زودی تبدیل به قدرت اول اقتصادی دنیا تبدیل خواهد شد لذا طبیعی است برقراری روابط طولانی مدت بین این دو کشور خوشایند بسیاری از کشورها به ویژه آمریکا و اروپا نخواهد بود، زیرا دشمنان بسیار تلاش کردند مانع همکاری دنیا با جمهوری اسلامی ایران شوند و می دانند اینگونه روابط، همه نقشه های آنان را نقش بر آب خواهد کرد.
موسوی، سیاست آمریکا را فشار حداکثری دانست و اظهار کرد: جمهوری اسلامی ایران به این فشارها عادت کرده و لذا راهبرد نظام و وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی در قبال سیاست فشار، راهبرد مقاومت حداکثری است که با اتکا به منابع عظیم داخلی و مردمی و دوستان منطقه ای و جهانی ممکن می شود. در واقع تلاش داریم از طریق مقاومت حداکثری راهبرد آمریکایی ها را به شکست بکشاند و تاکنون موفق عمل کرده ایم.
سفیر ایران در جمهوری آذربایجان، با بیان اینکه جمهوری اسلامی ایران دارای روابط دیرینه و حسنه با جمهوری آذربایجان در ابعاد مختلف سیاسی، امنیتی، اقتصادی، فرهنگی، دینی و روابط مردمی است، تصریح کرد: این کشور همسایه برای ایران دارای اهمیت است و همین نگاه نسبت به جمهوری اسلامی ایران بین مقامات جمهوری آذربایجان وجود دارد. این در حالی است که روابط اقتصادی ما با کشورهای دوست و همسایه مانند جمهوری آذربایجان آنچنان که باید تقویت نشده و همپای روابط خوب سیاسی و فرهنگی جلو نرفته است لذا اولویت کاری ما در سفارت مباحث اقتصادی خواهد بود و در این راستا سفرهایی به استان های همجوار جمهوری آذربایجان از جمله گیلان داشتم.
وی استان گیلان را دارای ظرفیت های تجاری بسیار بالا دانست و گفت: بنادر انزلی و کاسپین ظرفیت بسیار عظیمی است و آمادگی بین دو کشور ایران و جمهوری آذربایجان برای همکاری در بخش های مختلف بندری وجود دارد، اما حلقه مفقوده این همکاری اتصال بنادر کشور به راه آهن است و لذا تکمیل راه آهن رشت – آستارا را با هدف تقویت روابط دو کشور در دستور کار داریم.
سخنگوی وزارت امور خارجه، با بیان اینکه جمهوری اسلامی ایران در مسائل داخلی کشورها دخالت نمی کند، ادامه داد: به انتخاب مردم عراق به عنوان کشور دوست، همسایه، مسلمان و برادر احترام می گذاریم و خواهان بهترین روابط با این کشور هستیم. در این راستا مسئولان جمهوری اسلامی همکاری های نزدیک و خارج از تشریفات معمول دیپلماتیک با مقامات عراقی دارند و سعی می کنیم این روابط به دور از جنجال ها و منفی بافی های فرامنطقه ای گسترش یابد.
موسوی با اشاره به دیدار اخیر وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی با مقامات ارشد عراقی، یادآور شد: کرد: خوشالیم که عراق بعد از مدت ها به ثبات سیاسی رسیده و پارلمان این کشور درباره نخست وزیر جدید توافق دارد. امروز عراق در حال بازیابی نقش مهم خودش در منطقه است و ما از این نقش آفرینی حمایت می کنیم.
وی با اعلام آمادگی جمهوری اسلامی ایران برای برقراری رابطه با کشورهای همسایه، گفت: ایران همواره آمادگی دارد با کشورهای منطقه از جمله عربستان روابط سیاسی داشته باشد و وارد گفت وگو شود. آنچه که هم اکنون بین ایران و عربستان وجود دارد چیزی جز سوءتفاهم نیست که براساس فتنه های فرامنطقه ای بر دو کشور تحمیل شده است. منطقه تشنه رفع سوءتفاهمات است و اشتراکات آنقدر زیاد است که نباید به سوءتفاهمات بپردازیم و اعتقاد داریم این سوءتفاهمات با گفت وگو حل خواهد شد.
سخنگوی وزارت امور خارجه، تمامیت ارضی و حریم سه گانه هوایی، زمینی و دریایی جمهوری اسلامی ایران را مقدس دانست و بیان کرد: قطعا اجازه نخواهیم داد هیچ متجاوزی به این حریم رخنه کند، اما همواره نسبت به حضور منحوس رژیم صهیونیستی هشدار دادیم. بی تردید عادی سازی روابط کشورهای اسلامی به ویژه جنوب ایران با رژیم صهیونیستی دستاوردی جز خیانت به آرمان فلسطین و همه مسلمانان جهان ندارد. در واقع حضور این رژیم منحوس در آرمان امت اسلامی متحد و یکپارچه و قوی خلل ایجاد می کند.
وی جمهوری اسلامی ایران را از معدود کشورهایی دانست که با کشورهای همسایه روابط فوق العاده دارد و عنوان کرد: اولویت ما برقراری روابط همه جانبه با همسایگان نخست است و اکثرا این همسایگان مسلمان و اسلامی هستند و در این راه سعی می کنیم با قراردادهای دوجانبه و چندجانبه اقتصادی مشارکت ها را افزایش دهیم.
موسوی در ادامه به روند بازپرداخت مطالبات ایران از سایر کشورها در شراایط تحریم اشاره و اضافه کرد: در حال مذاکره برای بازپرداخت برخی از مطالبات به راه های مختلف هستیم، اما برخی از کشورها مانند کره جنوبی علیرغم مذاکرات فراوان در سطح بانک مرکزی و وزارت امور خارجه، به دلیل تحریم های یک جانبه، ظالمانه و غیر قانونی آمریکا تاکنون از بازپرداخت بدهی های خود به ملت ایران سر باز زده است، در حالی که تحریم بهانه قابل قبولی نیست، زیرا تحریم های آمریکا علیه ایران بدون پشتوانه حقوقی و قانونی است و هیچ کشوری مکلف نیست نسبت به تحریم های یک جانبه تن دهد. اگرچه جمهوری اسلامی ایران تحریم های شورای امنیت را نیز غیر قانونی می داند، اما آن تحریم ها توجیه دارد، اما تحریم های آمریکا زورمدارانه و قلدرمابانه بوده و لذا از کره می خواهیم به واسطه روابط خاص خود با کشور ثالث، حقوق ملت ایران را نادیده نگیرد و نسبت به بازپرداخت کل بدهی خود اقدام کند.
سخنگوی وزارت امور خارجه، با اشاره به آخرین وضعیت غرامت هواپیمای اوکراینی، خاطرنشان کرد: مذاکرات با اوکراین ادامه دارد و امیدواریم با حسن نیتی که دو طرف نشان داده اند، مشکلات به زودی حل شود.
موسوی، با اشاره به نگاه متوازن سیاست خارجه جمهوری اسلامی ایران، اظهار کرد: کسی نمی تواند ادعا کند که ایران نگاه ویژه ای به برخی از کشورها دارد و لذا براساس سیاست خارجه فعال و انعطاف پذیر جمهوری اسلامی آمادگی داریم با کشورهایی که ما را به رسمیت می شناسند و علاقمند به برقراری روابط سیاسی و اقتصادی هستند، ارتباط برقرار کنیم. در این راستا اگر غربی ها و اروپا نیز در چارچوب احترام متقابل و به رسمیت شناختن منافع ایران قدم بردارند، آماده ایجاد قراردادهای درازمدت و سند جامع همکاری با آنان هستیم.
وی با اشاره به عملکرد مناطق آزاد در ایران، یادآور شد: ایده ایجاد مناطق آزاد از ایده های پیشرو و آینده داری است که در کشور مطرح و اجرایی شده است لذا عملکرد مناطق آزاد را به ویژه در زمان فشارهای تحریم بسیار موفق ارزیابی می کنیم. ظرفیت ها و زیرساخت های زیادی در این مناطق وجود دارد که می تواند کمک کار شرایط اقتصادی فعلی باشد و جمهوری اسلامی تنها با توجه به مناطق آزاد می تواند بسیاری از مشکلات را حل کند.
نظر شما