به گزارش سلام نو به نقل از ایسنا، "واروژان نرسسیان"، نماینده ایروان در واشنگتن پیش از نشستی صحبت میکرد که انتظار میرود این ماه با حضور "زهراب مناتساکانیان"، وزیر امور خارجه ارمنستان و مایک پامپئو، وزیر خارجه ایالات متحده برگزار شود.
این نشست در حالی که همزمان با گفتوگوی سالانه استراتژیک بین آمریکا و ارمنستان برگزار میشود، در تلاش برای تأمین آتشبس و آرام کردن هفتهها جنگ شدید بین ارمنستان و آذربایجان که دهها غیرنظامی را کشته، صدها تن را زخمی و دهها هزار نفر را آواره کرده، فوریت جدیدی به خود گرفته است.
نرسسیان گفت مقدمات سفر وزیر خارجه پیش از اعلامیه رسمی مورد انتظار از وزارت خارجه ارمنستان و وزارت خارجه آمریکا، در حال آمادهسازی است.
وی اظهار کرد: ما در حال مقدمهچینی برای سفر وزیر امور خارجه به واشنگتن هستیم.
ورود وزیر امور خارجه ارمنستان به آمریکا میتواند نشانه فشار بیشتر از سوی دولت ترامپ برای مشارکت در میانجیگری و تلاش برای صلح، به دنبال افشای فوری تلاش برای آتشبس در مذاکره با روسیه در ۱۰ اکتبر (۱۹ مهر) باشد.
جامعه بینالمللی به طور گسترده آمریکا را غایب در تلاشها به منظور آرام کردن تنشها بین طرفین دانسته، در حالی که اظهارات علنی دونالد ترامپ نیز در این باره طی هفتهها جنگ بین ارمنستان و آذربایجان، بسیار اندک بوده است.
با این حال آمریکا، در کنار فرانسه و روسیه، ریاست گروه مینسک را بر عهده دارد؛ گروهی که وظیفه آن میانجیگری یک راهحل سیاسی برای وضعیت قرهباغ است و از هر دو طرف خواسته تا آتشبسی را که پیشتر با میانجیگری مسکو ایجاد شده بود، رعایت کنند.
سفیر ارمنستان در آمریکا اظهار کرد که از این موضوع که ترامپ نقش فعالتری به عنوان یک میانجیگر در قفقاز جنوبی و اجراییکردن آتشبس بر عهده بگیرد، استقبال خواهد کرد و از آمریکا خواست ترکیه را- که از آذربایجان حمایت کرده- تحت فشار بیشتری قرار دهد تا در این درگیری دخالت نکند.
وی با ارجاع به سخنان وزیر امور خارجه آمریکا که گفته بود آنکارا از طریق تأمین قدرت شلیک و منابع برای باکو در حال "افرایش خطر" جنگ است، اظهار کرد: وزیر پامپئو اظهارنظری کرد که ما از آن قدردانی میکنیم، آن هم اینکه ایشان گفت ترکیه، آذربایجان را در این جنگ تقویت میکند.
وی افزود: با این حال در این مرحله، آنچه مورد نیاز است یک اقدام نیرومند است، نه فقط بیانیه بلکه اقدامات واقعی. اول از همه، ترکیه را تحت فشار قرار دهید تا فوراً تهاجم به قرهباغ را متوقف کند.
قانونگذاران از هر دو حزب جمهوریخواه و دموکرات در مجلس نمایندگان ایالات متحده و دموکراتهای سنا، آذربایجان و ترکیه را به عنوان محرک شروع جنگی را که ۲۷ سپتامبر (۶ مهر) آغاز شد، محکوم کرده و از دولت خواستهاند کمک نظامی به باکو و آنکارا را متوقف کند.
با این وجود جامعه بینالمللی از مقصر دانستن هر یک از طرفین خودداری کرده و بر خواسته خود مبنی بر تنشزدایی و بازگشت به میز مذاکره، تأکید کرده است.
گروه بینالمللی بحران در بیانیهای درباره جنگ جاری نوشت: این خواسته شامل حمایت از آتشبس بشردوستانه با میانجیگری روسیه که "هنوز جوهرش خشک نشده بود" از هم پاشید، هم میشود.
نرسسیان هشدار داد که مشارکت ترکیه در درگیری میتواند باعث رویارویی جهانی منطقهای گستردهتر شود. روسیه در حالی که روابط خود را هم با ارمنستان و هم آذربایجان حفظ کرده، دارای پیمان دفاعی متقابلی با ایروان است. این درگیری لایه دیگری از تنش بین مسکو و آنکارا، که در طرفین مقابل جنگها در سوریه و لیبی هستند، اضافه کرده است.
نرسسیان گفت: آنچه امیدواریم و انتظار آن را داریم این است که دولت آمریکا گامهایی در جهت متوقف کردن ترکیه بردارد. در غیر این صورت این درگیری میتواند به رویارویی بسیار بزرگتر جهانی منطقهای بیانجامد. و این یک اغراق نیست.
نظر شما