سلام نو – سرویس اقتصادی: بورس تهران در اولین روز گشایش پس مشخص شدن نتایج تقریبی انتخابات آمریکا روزی سراسر سرخ را تجربه کرد و شاخص کل ۲۸ هزار واحد افت کرد تا برخلاف بازار دلار پا قدم بایدن برای بورس چندان خوش نباشد.
البته کاهش شاخص بورس با توجه به افت قیمت دلار چندان تعجب برانگیز نبود چون کاهش قیمت دلار باعث افت سهامهای وابسته به دلار شد. هر چند در مقابل نمادهای خودرویی و بانکی روندی بهتر داشتند.
امروز دلار صرافی ملی افت شدیدی داشت که با توجه به جو هیجانیای که نسبت به ارز وجود دارد باعث ایجاد صفهای فروش شده است و به نظر میرسد در ادامه روند معاملات نمادهای خودرویی و بانکی نیز گرفتار به طور نسبی گرفتار این هیجان شوند.
با توجه به وضعیت انتخابات آمریکا به نظر میرسد با قطعی شدن پیروزی بایدن و فروکش کردن هیجان مثبت نسبت به پیروزی او، وضعیت دلار و وضعیت شاخص بورس به ثبات نسبی برسد و شاخص کل در عددی بین ۱ میلیون و ۱۰۰ هزار و ۱ میلیون ۳۰۰ هزار به ثبات برسد هرچند با توجه به روزهای ناخوشایند بورس بسیاری نگرانند انتخاب بایدن باعث سقوط شاخص به زیر ۱ میلیون شود.
بایدن منجی یا قاتل بورس؟
پیش از روشن شدن شرایط انتخابات آمریکا به شکل فعلی، باور عمومی اهالی بورس این بود که پیروزی ترامپ ملتهب کننده بازار دلار و نجات دهنده بورس است و در مقابل پیروزی بایدن عامل کاهش قیمت دلار و سقوط بورس خواهد بود. حالا که پیروزی بایدن قطعی به نظر میرسد سرانجام بورس ایران چه خواهد شد؟
برای تحلیل درستتر درباره بازار بورس باید دید بایدن چه رویکردی را در برابر ایران اتخاذ میکند و این رویکرد چه تاثیراتی در پی دارد. واقعیت این است که بایدن ترمز فشار حداکثری ترامپ را میکشد و آن چنان که مشاورانش گفتند احتمالا به سر میز برجام باز میگردد اما در برابر این بازگشت انتظار توسعه برجام به مسائلی چون رویکرد منطقهای و مسئله موشکی را خواهد داشت و اگر بر سر این مسائل با ایران به توافق نرسد احتمال دور جدیدی از تحریمها را علیه ایران اعمال میکند که برخلاف تحریمهای دوران ترامپ با اجماع جهانی همراه خواهد بود.
با این وضعیت به جز رویکرد بایدن، رویکرد ایران نیز مهم خواهد بود. چون بعد از دورهای کوتاه از کاهش فشار، بایدن میتواند فشاری سنگینتر از دوران ترامپ ایجاد کند، آن چنان که بیشترین تحریمهای آمریکا در دوران ریاست جمهوری باراک اوباما و معاون اولی بایدن اعمال شد.
از طرف دیگر باید این نکته را نیز در نظر داشت که دونالد ترامپ خوب یا بد تا اواسط زمستان همچنان در کاخ سفید حاضر خواهد بود و تاثیر ملموس بایدن حداقل تا بهار آینده به تعویق میافتد.
کارشناسان چه میگویند؟
محسن عباسلو از کارگزاری ارگ هومن معتقد است انتخاب بایدن موجب بازگشت بازار سرمایه خواهد شد به ویژه سهامی همانند خودرویی ها و یا بانکی ها که بطور مستقیم تحت تاثیر نرخ ارز قرار ندارند شرایط خوبی خواهند داشت.
اشتیاقی مدیرعامل کارگزاری بانک آینده نیز با اشاره به تاثیرات بایدن میگوید که با توجه به اینکه بایدن در نطقهای انتخاباتی از بازگشت به برجام خبر داده به نظر میرسد این موضوع کفایت میکند تا یک فضای خوبی را در اقتصاد کلان داشته باشیم، در نتیجه رشد نرخ ارز نخواهیم داشت و در کوتاه مدت نرخ دلار کاهش هم میتواند داشته باشد.
مسئله دیگر اما تصمیمات سیاستگذاران برای بورس است. فارغ از فضای بین ایران و آمریکا اگر سیاستگذاران اقتصادی و مدیران بورس تصمیمات قاطع و درستی برای جلب اطمینان مردم نگیرند به نظر میرسد تهدیدهای زیادی برای بازار بورس شکل میگیرد تا پول به سمتهای دیگر برود، آن چنان که اگر تصمیمات درستی گرفته شود کاهش قیمت دلار و افزایش اعتماد مردم میتواند بورس را به بازاری جذاب تبدیل کند.
نظرات