سعدی یکی از برجسته ترین شاعران غزل سرای پارسی است که اول اردیبهشت ماه جلالی، که سالروز آغاز نگارش کتاب گلستان است به نام او نامگذاری شده است. مقبره این شاعر بزرگ پارسی گوی همواره مقصد ادب دوستان ایرانی و توریست‌های خارجی بوده است.

آرامگاه سعدی؛ آینه‌ای به جامعه و تجربیات انسانی

سلام نو-سرویس گردشگری: امروزه کم تر کسی پیدا می شود که با شنیدن نام شیراز به یاد شاعران نامی همچون سعدی شیرازی و حافظ نیفتد.

سعدی یکی از سخنوران و اندیشمندان دوران قدیم است که با نغمه پردازی و سخن سرایی، در دوران حیات خود مورد لطف و محبوبیت عموم جامعه قرار داشت. حالا پس از گذشت سالیان دراز هنوز آوازه نام این شاعر محبوب دل ها، در اقسی نقاط جهان پیچیده است و گردشگران بسیاری برای ادای احترام در مجموعه سعدیه گردهم می آیند.

سعدی شیرازی شاعر و غزل گوی قرن هفتم است که پس از درگذشت وی، آرامگاهی در محل حیاتش بنا شد و این سرآینده بزرگ برای همیشه در آن آرمید. از آنجاکه سعدی یکی از محبوب ترین شاعران ایران باستان به شمار می رود، آرامگاه وی با مقبره ای بسیار زیبا، درختان سرو سرکشیده و مجموعه اشعاری که در جای جای این مجموعه حکاکی شده است مزین شده و زیبایی بی حد و مرزی را در مقابل چشم جهان قرار می دهد.

تاریخچه آرامگاه سعدی شیرازی

سعدیه همچون حافظیه، به عنوان بخشی از شناسنامه و اصالت شیراز به شمار می‌رود و بنای حیرت‌انگیزش، دل هر بیننده‌ای را سرشار از شور و عشق می‌کند.

این ساختمان ۲۵۷ متری در باغی زیبا قرار دارد و رنگ آبی و فیروزه‌ای کاشی‌های به کار رفته در نمای آن به راستی که چشم را می‌نوازد. باغ حدوداً ۱۰۳۹۵ متر مساحت دارد و با گلکاری و درختکاری به سبک باغ‌های ایرانی تزئین شده است. محسن فروغی، طراح زبده و مدرنیست ایرانی با اعتقاد به اینکه نباید رابطه‌ای ظاهری میان اثر و تاریخ آن برقرار کرد و با الهام از معماری و ادبیات ایرانی، طراح آخرین سازه بنای سعدیه است.

آرامگاه سعدی؛ آینه‌ای به جامعه و تجربیات انسانی

پیش از آن سعدیه را به دستور کریمخان و در ۱۱۸۷ هجری قمری به شکل عمارتی مجلل و دو طبقه ساخته بودند که در دوره‌های بعدی بارها بازسازی و ترمیم شده بود. چنین شکوه و احترامی که با باور مردم شیراز به شفابخشی آب حوضچه سعدیه -به ویژه در شب چهارشنبه سوری- عجین شده، نشان می‌دهد سعدی جایگاه والایی نه تنها در شعر و ادب فارسی، سفرنامه نویسی و فنون بلاغت داشته که قلب و روح مردم این دیار را نیز تسخیر کرده است.

در گذشته مردم برای شفا گرفتن، لباس خود را در آب این حوض شستشو می‌دادند. حتی اکنون نیز حوضچه سعدیه که از کاریز قدیمی و مقدس شیراز آب می‌گیرد برای مردم قابل احترام است. تقدس و احترامی که در واقع به واسطه شیخ اجل سعدی شیرازی نصیب این بخش از شناسنامه شیراز می‌شود.

بخش‌های مختلف سعدیه

آرامگاه سعدی در شیراز شامل بخش های گوناگون است. علاوه بر کتابخانه، باغ، ایوان و ساختمان اصلی، این مجموعه دارای بخش های دیگری است که در زمان بازدید، باید به آنها نیز سر بزنید. از جمله این بخش ها می توان به آرامگاه شاعران معروف مانند شوریده شیرازی که در مجموعه سعدیه قرار دارد، اشاره نمود. دو حوض سکه و ماهی و همچنین قنات مرموز از بخش های جذاب سعدیه هستند.این سه بخش که در ناحیه جنوب غربی آرامگاه سعدی واقع شده اند، بسیار زیبا هستند و تعداد زیادی از بازدیدکنندگان به آنها می روند.

آرامگاه سعدی؛ آینه‌ای به جامعه و تجربیات انسانی

آرامگاه سعدی در شیراز یکی از بناهای زیبا و دیدنی این شهر است. این مقبره علاوه بر این که محل دفن یکی از بزرگترین شاعران ایران است، یک شاهکار معماری نیز به حساب می آید. ممکن است جالب باشد که بدانید که برای مدت ها تصویر بنای سعدیه روی سکه های ۵۰ ریالی ایران و در حال حاضر روی اسکناس های ۱۰۰ هزار ریالی قرار دارد.

آرامگاه سعدی در شیراز یکی از بناهای فرهنگی و تاریخی کشور است که محل دفن سعدی شیرازی، شاعر بزرگ ایرانی است. این بنا در طول تاریخ چندین بار تخریب و بازسازی شده است و در حال حاضر دارای دو ایوان، یک گنبد آبی فیروزه ای، دو حوض و یک قنات است. این مجموعه دارای بخش های مختلفی است که شامل آرامگاه شاعران دیگر، کتابخانه، باغ و موزه است.

معماری آرامگاه سعدی

بنای سعدیه به شکل ساختمانی هشت ضلعی ساخته شده است که با تلفیقی از معماری مدرن و قدیمی، بنای تاریخی منحصر به فردی را به رخ همگان می کشد. این ساختمان دارای زیربنایی به مساحت ۲۵۷ متر مربع می باشد و تزیین نمای آن با کاشی کاری و سنگ های مرمر سفید، چشم هر بیننده ای را به خود خیره می کند. بنای سعدیه از داخل هشت ضلعی است اما از بیرون به شکل یک مکعب دیده می شود.

آرامگاه سعدی؛ آینه‌ای به جامعه و تجربیات انسانی

۸ ستون بلند در مقابل این مقبره قرار گرفته که بر روی آن گنبد زیبای لاجوردی رنگی جای گرفته است. دو ایوان عمود بر هم و به شکل L، در ساختمان قرار دارد که مزار سعدی شیرازی در زاویه این ایوان ها قرار دارد. همچنین بر روی آرامگاه گنبدی از کاشی ‌های فیروزه ‌ای رنگ قرار گرفته است که سنگ‌ های پایه ‌های آن به رنگ مشکی و در ستون ‌ها و جلوی ایوان سنگ های گرانیت قرمز رنگ خاصی به کار رفته است.

سنگ مزار سعدی دقیقا در مرکز ساختمان هشت ضلعی قرار دارد که با کاشی کاری های فیروزه ای رنگ مزین شده و در هر ضلع از بنا کتیبه ای از اشعار سعدی قرار دارد. بنای سعدیه از سمت چپ به رواقی زیبا که مزار شوریده شیرازی در آن قرار گرفته است، متصل می شود که این بنا نیز با هفت طاق و کف سازی مشکی، بسیار خیره کننده است. اگر بخواهیم درباره اطراف آرامگاه سعدی سخن بگوییم، این بنا در باغی بسیار زیبا جای گرفته است که فضای سرسبزی دور تا دور آن را تشکیل می دهد.

آرامگاه سعدی؛ آینه‌ای به جامعه و تجربیات انسانی

همچنین حوض کوچک مستطیلی شکلی رو به روی مقبره قرار دارد که فضای باغ را رویایی تر می کند. در سال ۱۳۸۰، طرح توسعه این مجموعه آغاز شد و با همکاری شهرداری فضای آن به ۵/۴ هکتار گسترش یافت و بنای امروزی ایجاد شد.

ساعت بازدید و آدرس مقبره سعدی شیرازی

آرامگاه سعدی؛ آینه‌ای به جامعه و تجربیات انسانی

نشانی مقبره سعدی، بلوار بوستان، خیابان سعدی جنوبی است.

ساعات بازدید آرامگاه سعدی از ۸ صبح تا ۷:۳۰ عصر است. این مجموعه در روزهای تاسوعا و عاشورا، شهادت امام علی (ع)، رحلت پیامبر (ص)، رحلت امام خمینی (ره) و شهادت امام جعفر (ع) فعالیت ندارد. بهای بلیط در سال ۱۳۹۹، برای گردشگران داخلی پنج هزار تومان و برای گردشگران خارجی ۵۰ هزار تومان بوده است. 

کد خبرنگار: ۲۶
۰دیدگاه شما

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • پربازدید

    پربحث

    اخبار عجیب

    آخرین اخبار

    لینک‌های مفید

    ***