سلام نو _ سرویس گردشگری: استان کرمانشاه غارهای متعددی دارد که اکثرشان زمانی سکونتگاه انسان های اولیه بوده اند و گردشگران زیادی برای بازدید از آن ها به کرمانشاه سفر می کنند. یکی از این غارها که بسیار دیدنی است و ارزش بازدید دارد، در نزدیکی غار دو اشکفت قرار دارد.
پناهگاه ورواسی، یکی دیگر از سکونتگاه های غاری است که باستان شناس آمریکایی به نام "بروس هو" آن را کشف و حفاری کرده است. یکی دیگر از این غارهای سکونتگاهی، غار باستانی قبه است که مانند دیگر غارها به عنوان سکونتگاه مورد استفاده قرار می گرفته است.
باتوجه به مطالعات صورت گرفته به روی این غارها، به صراحت می توان بیان کرد که افراد غارنشین این مناطق شکارچی بوده اند و به طور عمده به شکار میش های وحشی، اسب های وحشی، گورخرها و بز کوهی می پرداخته اند.
البته، از درون غارها استخوان هایی کشف شده اند که مربوط به حیواناتی نظیر غزال، گراز، گاو وحشی و مارال هستند. در تمامی این غارهای سکونتگاهی ابزار سنگی، قطعات سوخته و تکه های خاکستری و زغال کشف شده اند.
آشنایی با غار دواشکفت
غار دو اشکفت کرمانشاه در قسمت شمالی این شهر و در دامنه یکی از رشته کوه های زاگرس با نام میوله (قله فرخشاد) قرار دارد. همانطور که می دانید اشکفت یک لغت کهن فارسی به معنای غار می باشد. بنابراین، منظور از دو اشکفت این است که دو غار در نزدیکی یکدیگر واقع شده اند.
غار دو اشکفت، یکی از قدیمی ترین سکونتگاه های انسان های غارنشین است که در شمال شهر کرمانشاه قرار دارد. مجموعه غارهای دو اشکفت درواقع از دو غار در مجاورت یکدیگر تشکیل شده است و در دامنه کوه "میوله" قرار دارد.
ارتفاع غار دو اشکفت از دشت پایین دستش حدود ۳۰۰ متر است و مشرف بر پارک کوهستان کرمانشاه قرار دارد. ارتفاع غار دو اشکفت از سطح دریا نیز ۱۶۰۰ متر است و ۴۰۰ متر مساحت دارد. این غار در سال ۱۳۸۱ با شماره ثبت ۵۹۷۶ در فهرست آثار ملی ایران ثبت گردید.
بازدید از شکل عجیب و شگفت انگیزغار دو اشکفت، آگاهی از تاریخچه آن و بازدید از یکی از کهن ترین سکونتگاه های انسان های اولیه تجربه ای متفاوت برای هر بازدید کننده خواهد بود. بنابراین، در سفر به کرمانشاه نباید بازدید از چنین جاذبه زیبا و طبیعی را از دست داد.
چنانچه به غارنوردی و کشف شیوه زندگی گذشتگان علاقه دارید، پیشنهاد می کنیم از غار دو اشکفت کرمانشاه دیدن کنید. این غار از جمله کهن ترین بقایای سکونت انسان در این شهر می باشد که ارزش بازدید را دارد. با وجود اینکه غار مزبور هم اکنون کاربری اصلی خود را از دست داده است اما به عنوان یکی از مقاصد گردشگری استفاده می شود.
ویژگیهای بینظیر غار دواشکفت
این غار به یکی از "کهن ترین سکونتگاه های جهان" معروف است. یکی از قدیمی ترین مناطق دنیا که انسان های اولیه در آن زندگی می کرده اند، رشته کوه های زاگرس در غرب ایران است. در آن زمان ها انسان های اولیه این غارها را به عنوان سرپناه استفاده می کردند.
برای تهیه غذا نیز در اطراف غارها به شکار حیوانات می رفتند. در استان کرمانشاه غارهای باستانی متعددی وجود دارند و اشیاء تاریخی و باارزش بسیاری از درون ان ها کشف شده اند. یکی از این غارها، غار دو اشکفت در نزدیکی طاق بستان است.
مطالعات باستان شناسی انجام گرفته بر روی این غارها نشان داد که دیرینگی آنها مربوط به دوره پارینه سنگی میانی (۴۰ تا ۱۲۰ هزار سال پیش) می باشد. این دوره، درواقع دومین دوره از پارینه سنگی است که در قاره های آسیا، اروپا و آفریقا به وقوع پیوست. در دوره مزبور استفاده از ابزارهای سنگی و دست ساز بشر کاربرد بسیاری یافته بود. ابزارهای کشف شده از غار مزبور گواهی بر این ادعاست.
این ابزارها متعلق به انسان های مختلف و به احتمال زیاد نئاندرتال ها بودند که در داخل غار زندگی می کردند. نئاندرتال ها گروهی از انسان ها بودند که در اروپا و بخش هایی از باختر آسیا، آسیای مرکزی و شمال چین سکونت داشتند. آنها از رخنمون های سنگ رادیولاریت و سنگ های چخماق که در اطراف غار وجود داشتند، برای ساخت ابزارهای خود استفاده می کردند.
چنین ابزارهایی در چند غار و پناهگاه دیگر در نزدیکی غار دو اشکفت مشاهده شدند که نزدیکترین آنها به این غار پناهگاه ورواسی بود. پناهگاه مزبور توسط یک باستان شناس آمریکایی به نام بروس هو شناسایی شد. او غاری با نام قبه را نیز در تنگ کنشت حفاری کرده است.
باستان شناسان مجموع صنعت های ساخت ابزار سنگی نظیر بازالت و چخماق در دوره پارینه سنگی میانی را صنعت موستری می نامند. در ایران، دوره رواج ساخت این ابزارها دوره موستری نامیده می شود.
در سال های اخیر و در سال ۱۳۷۸ خورشیدی، غار دو اشکفت برای اولین بار توسط دو باستان شناس کرمانشاهی به نام های فریدون بیگلری و سامان حیدری شناسایی شد. مطالعات انجام گرفته توسط این دو باستان شناس نشان داد که یکی از دو غار مزبور (غار شرقی) محل سکونت موقت یا فصلی گروه های شکارورز انسان ها بوده است.
نظر شما