به گزارش سلام نو به نقل از ایسنا، گروسی در مصاحبه با فایننشال تایمز تصریح کرد: من فکر نمیکنم که در دهه ۱۹۹۰ از کشورهای مهم میشنیدید که بگویند «خب، چرا ما هم سلاح هستهای نداریم؟» اما اکنون این کشورها در مورد آن بحث علنی دارند که قبلاً چنین نبود. آنها آشکارا این حرف را بیان میکنند. این را به مطبوعات میگویند. سران کشورها به امکان بازنگری در کل این موضوع اشاره میکنند.
رسانه انگلیسی در این گفتوگو جنگ روسیه و اوکراین را موجب افزایش تمایل برای در اختیار داشتن تسلیحات هستهای دانست اما گروسی تاکید کرد چندین عامل دیگر در افزایش علاقه به توسعه سلاحهای اتمی در میان برخی کشورها نقش دارد.
مدیرکل آژانس اتمی در ادامه تصریح کرد: همه این تنشها وجود دارد، بهعلاوه احتمال تضعیف اتحادها و ناچاری کشورها برای دفاع از خود.
او بدون نام بردن از کشوری خاص افزود: اینجاست که عامل تسلیحات هستهای و تمایل به آن به شکلی غیرمنتظره بازمیگردد.
همچنین «نیکلاس میلر» استادیار کالج دارتموث که در مورد اشاعه هستهای مطالعه میکند، به فایننشال تایمز گفت: افزایش خطرات افزایش گسترش سلاحهای هستهای ناشی از «محیطی است که رقابت ژئوپلیتیکی شدیدتری بین قدرتهای بزرگ در ان وجود دارد».
او مدعی شد برنامه هستهای ایران بزرگترین خطر بالقوه در این رابطه است.
این در حالی است که مقامات ایران همواره بر ماهیت کاملا صلحآمیز فعالیتهای هستهای کشور تاکید میکنند و میگویند سلاح هستهای هیچ جایگاهی در دکترین دفاعی جمهوری اسلامی ایران ندارد.
آژانس بینالمللی انرژی اتمی نیز که همچنان بازرسان آن در ایران حضور دارند، تاکید دارد هیچ مدرکی دال بر اینکه جمهوری اسلامی ایران به دنبال توسعه یا حرکت به سمت برنامه تسلیحاتی است، ندارد.
به نوشته فایننشال تایمز، در این میان کشورهای اروپایی بیشتری خواستار افزایش بازدارندگی خود در برابر روسیه هستند که تسلیحات اتمی یکی از ابزارهای آن به شمار میآید.
رافائل گروسی در پایان خاطر نشان کرد آژانس بینالمللی انرژی اتمی با کشورها صحبت و بر اهمیت رژیم منع اشاعه تاکید کرده است.
او گفت: ما باید اطمینان یابیم که این رژیم را تقویت میکنیم، زیرا فکر نمیکنم افزایش کشورهای دارای سلاح هستهای در دنیا وضعیت فعلی را بهتر کند.
نظر شما