سلام نو - سرویس اجتماعی: طی چند سال اخیر شاهد افزایش آمار طلاق عاطفی در جامعه هستیم به گونهای که طبق بررسیهای موجود آمار طلاق عاطفی از آمار طلاق حقوقی پیشی گرفته است.
گفتنی است بسیاری از روانشناسان بر این باور هستند که علت اصلی طلاق عاطفی را میتوان در تفاوت فرهنگها و یا افزایش بی بندوباری جستجو کرد هر چند دلایل دیگری در تحقق این مهم دخیل است اما به طور کلی تنها شخصی که در طلاق عاطفی آسیب میبیند فرزند خانواده است چرا که هیچ گاه نمیتواند از والدین خود محبت کردن را آموزش ببیند و در دعواهای آن دو آسیبهای روحی و روانی بسیاری متحمل میشود.
طلاق عاطفی چیست؟
منظور از طلاق عاطفی زندگی زن و مرد در کنار هم بدون داشتن هیچ گونه علاقه و یا احساسی است زندگی که روزگاری بر پایه عشق و علاقه شکل گرفته بود ممکن است در سایه برخی از اتفاقات و یا حتی انتخاب نادرست به زندگی عاری از تفاهم تبدیل شود و تنها زن و مرد در کنار هم برای گذران اوقات خود و یا به دلیل ترس از انگ زنی از سوی جامعه و یا اطرافیان خود به زندگی ادامه میدهند.
یکی از مهم ترین نکات قابل توجه در طلاق عاطفی این است که افراد تنها بر روی نقاط منفی طرف مقابل تمرکز دارند و در هر شرایطی بیشتر به رفتارها و یا اخلاقهای نامناسب فکر میکنند که این خود میتواند به مرور زمان موجب ایجاد طلاق عاطفی در بین زوجین شود،هر چند در این مجال باید یادآور شد که زمانی افراد به این مرحله منفی بینی طرف مقابل میرسند که هیچ پاسخ مناسبی به امیال،خواستهها و یا نیازهای آنها داده نشود به عبارت ساده تر طلاق عاطفی بیشتر در مواقعی اتفاق میافتد که زوجین مشکلات را در درون خود سرکوب کنند و همیشه و حتی در زمانی که حق با طرف مقابل نیست، به نفع او کناره گیری گیری کنند که این مهم به مرور زمان میتواند منجر به ایجاد طلاق عاطفی در افراد شود.
بررسی دلایل بروز طلاق عاطفی
آنچه مسلم است دلایل بسیاری میتواند زمینه ساز بروز طلاق عاطفی در میان زوجین شود هر چند در این میان خیانت را میتوان در زمره مهمترین دلایل بروز طلاق عاطفی دانست، چرا که طبق تحقیقات به عمل آمده بسیاری از افراد تنها به دلیل خیانت طرف مقابل و اینکه شرایط جدا شدن را ندارند، به طلاق عاطفی روی میآورند.
از سوی دیگر باید خاطر نشان کرد که دلایل دیگری مانند تنوع طلبی، دروغگویی، اختلافات سلیقهای،فرهنگی و یا طبقاتی نیزمیتواند در ایجاد طلاق عاطفی موثر باشد.
بررسی مراحل طلاق عاطفی
بدیهی است طلاق عاطفی از مراحل مختلفی برخوردار است که در ادامه به آن اشاره میشود. اولین مرحله طلاق عاطفی شامل سرزنش میباشد بدین معنا که در این مرحله زن و یا مرد تمام تمرکز خود را بر روی فرد مقابل میگذارد و او را مقصر اصلی تمام اتفاقات میداند اتفاقاتی که شاید سالها از زمان وقوع آن نیز گذشته است، در این شرایط فرد بیشتر از حالت افسردگی و پریشانی رنج میبرد و زمان طولانی را نیز در انزوا به سر میبرد.
مرحله دوم طلاق عاطفی شامل سوگواری است در این مرحله فرد شروع کننده نسبت به هر اظهار نظری از خود واکنش نشان میدهد و تنها در افکار منفی خود سیر میکند و کمتر میتواند بر روی مسالهای تمرکز داشته باشد. به گونه ای که اگر فرزندی نیز داشته باشند دیگر در انجام وظایف خود نسبت به آن کوتاهی و یا سستی میکند.
مرحله سوم طلاق عاطفی شامل خشم است در این مرحله فرد شروع کننده نسبت به اطرافیان و به خصوص همسر خود حس خشم دارد و خود را محق انجام چنین واکنشی میداند و حتی احتمال دارد در این مرحله از تمام مردان و یا زنان حس خشم را داشته باشد.
مرحله چهارم طلاق عاطفی شامل تنهایی است در این مرحله شخص شروع کننده سعی میکند شرایط زندگی خود را به گونهای تغییر دهد که بتواند دیگر به تنهایی زندگی کند.
مرحله پنجم طلاق عاطفی شامل بازگشت مجدد فرد به زندگی است در این مرحله شخص سعی میکند با انجام طلاق قانونی بهب زندگی عادی خود بازگردد و دیگر توانایی تحمل طرف مقابل را ندارد.
اقدامات لازم برای جلوگیری از طلاق عاطفی
شایان ذکر است می توان با استفاده از راهنماییها روانشناسان تا حد زیادی عوامل ایجاد کننده طلاق عاطفی را از بین برد همچنین میتوان با پایین آوردن سطح انتظارات و توقعات خود نیز از شکل گیری طلاق عاطفی جلوگیری کرد.
در پایان باید خاطر نشان کرد که طلاق عاطفی در سالهای ابتدایی زندگی مشترک رخ نخواهد داد اما میتوان انتظار داشت که پس از گذشت چند سال و با عمیق شدن اختلافات شاهد بروز طلاق عاطفی در میان زوجین بود هر چند باید یادآور شد که مشکلات اقتصادی سهم بسزایی در ایجاد طلاق عاطفی دارد.