اگر چالوس را فقط به جاده چالوس میشناسید و برای شما صرفاً مسیری جذاب برای رسیدن به شهرهایی مثل نور، رامسر، محمودآباد یا دیگر شهرهای شمالی است باید کمی صبر کنید! چالوس تنها یک جاده زیبا، خاطرهانگیز و درجه یک نیست؛ چالوس نام یکی از قدیمیترین و البته زیباترین مناطق مازندران است.
حتی جالب است بدانید که این منطقه جنگهای بسیاری را در طول تاریخ به خود دیده و به خصوص در زمان حکومت سادات علوی تنشهای سیاسی بسیاری را تجربه کرده است.
معنای نام
بر اساس آن چه در کتاب آنسوی نامواژگان در واژهشناسی تاریخی اماکن دو سوی البرز در حوزههای زبان تبری مازندران، گلستان، گیلان شرقی، البرز (تالقان)، تهران (قصران داخل) آمده است واژه چالوس از دو لفظ چا (čâ) و لوس (lus) تشکیل شده است. چا و چال در زبان طبری به معنی گودال است. لس و لوس در زبان طبری به معنی لجن است. لفظ چالوس در زبان طبری به معنی گودال لجنی با باتلاقی است.
بر اساس آن چه در لغتنامه دهخدا آمده یاقوت نام این آبادی را ذیل کلمه «شالوس» (که معرب چالوس است ) ضبط کرده و نوشته است: «شهری است که در جبال طبرستان واقع شده و یکی از مرزهای طبرستان است ... و بین شالوس و آمل از ناحیه جبال دیلمیه بیست فرسخ فاصله است».
جغرافیا، اقلیم و آب و هوا
آب و هوای چالوس مانند دیگر نقاط مازندران و گیلان در محدوده معتدل و مرطوب جلگهای است و برای مسافران اکثر نقاط ایران بسیار جذاب و مطبوع است. چالوس به لطف نزدیکی به دریای خزر مرطوب است و مثل اکثر شهرهای شمالی ایران منطقهای پر باران به حساب میآید.
جاذبههای تاریخی
شاید فکر کنید چالوس آثار تاریخی خاصی ندارد و صرفاً به جاذبههای طبیعی به خصوص جنگ و آب و هوای خود متکی است، اما اینطور نیست.
کاخ چایخوران
این کاخ از بناهای دوره پهلوی اول است در جنوب میدان معلم چالوس و در منطقهای موسوم به محوطه کاخ واقع شده است. اکنون این کاخ به کسبوکارهای مختلف اجاره داده میشود.
کاخ ملکه مادر
این کاخ به تاجالملوک آیرُملو، مادر محمدرضا شاه پهلوی و همسر رضا شاه، اختصاص داشت و از بناهای دوره پهلوی دوم است که در مجاورت شهر چالوس در روستای مازوپشته، ابتدای جاده ذوات و در ابتدای کمربندی نمکآبرود در کنار جنگل قرار دارد. این کاخ در دو طبقه ساخته شده است.
ویلاهای جنگلبانی
مجموعهای شامل پنج ویلا در ضلع شمالی میدان معلم شهر چالوس در محوطه سازمان جنگلها و در فاصله اندکی از جانب شرقی رودخانه چالوس واقع شده است.
تونل سنگی چالوس
این تونل سنگی در مسیر راه ناصرالدینشاهی کندوان قرار گرفته، مهندسان اتریشی به خصوص موسیو کاستکر در ساخت این جاده همکاری داشتند. این جاده که در سال ۱۲۸۵ توسط شخص ناصرالدین شاه افتتاح شد برای اتصال تهران به چالوس ساخته شد و راهی فرعی داشت که به کلاردشت میرسید.
جاذبههای طبیعی
جاذبههای طبیعی چالوس متنوع و گاه سحر آمیز هستند و شما را جادو میکنند. به جز آب و هوای خوب و دریا چند جاذبه طبیعی دل انگیز دیگر در چالوس منتظر شما است.
جاده چالوس
جاده ۵۹ معروف به جاده چالوس در سال ۱۳۱۲ به بهرهبرداری رسید و امروز یکی از زیباترین جادههای ایران است. با ساخت سد امیرکبیر این جاده توجه افراد بیشتری را به خود جلب کرد و بیش از پیش دل انگیز شد.
مرداب هسل
مرداب هسل یا تالاب کَنّیچال، مردابی است که به قطر نیم سانتیمتر با جلبک پوشیده شده است و در فصلهای مختلف سال به رنگهای سبز، صورتی و قرمز دیده میشود. در هسل سکون جریان دارد و شما از جهان جدا میشوید.
پارک جنگلی فین
پارک جنگلی فین که با نام پارک جنگلی چالوس نیز شناخته میشود، از جاهای دیدنی چالوس است. این پارک از نظر فیزیوگرافی و توپوگرافی جزئی از آبخیز رودخانه چالوس محسوب میشود و عرصهای جنگلی در حاشیه رودخانه چالوس است.
سوغات چالوس
همانطور که حدس میزنید عمده سوغاتیهای چالوس خوراکی است. میتوان به گئی پلو، آغوزمسما، خورشت آلو، نازخاتون و برنجک اشاره کرد. رشته به رشته، نان ییلاقی، قماق و آغوز نون، از دیگر خوردنیهای دلپذیر و منحصر به فرد چالوس هستند. محصولاتی مثل برنج و عرقیات محلی هم که جای خود را دارند.
حصیربافی، جاجیم بافی، گلیم بافی و سفالگری هم از جمله هنرهای مردم محلی است و شما میتوانید سوغاتیهای دست ساز خوبی را از چالوس با خود ببرید.
راههای دسترسی به چالوس
راه دسترسی به چالوس ساده یا بهتر بگوییم مشخص است. از هر جای ایران که هستید خود را به جاده چالوس برسانید تا به سادگی ضمن لذت بردن از مسیر به مقصدی کم نظیر برسید.
نظر شما