به گزارش سلام نو، تلویزیون دولتی ژاپن روز یکشنبه گزارش کرد، وزارت خارجه ژاپن این نشست ها را از دو سال پیش با هدف حل اختلافات میان کشورهای دارای سلاح های هسته ای و کشورهایی که این سلاح ها را در اختیار ندارند و نیز یافتن راه هایی برای دستیابی به خلع سلاح هسته ای آغاز کرد.
در این نشست دو روزه 13 متخصص از ژاپن، ایالات متحده آمریکا، روسیه و دیگر کشورها شرکت داشتند.
تاکاشی شیرائیشی رئیس دانشگاه استانی کوماموتو که ریاست این نشست را بر عهده داشت، پس از پایان آن به خبرنگاران گفت: شرکت کنندگان پیش از نشست مقدماتی کنفرانس بازبینی پیمان منع گسترش سلاح های هسته ای (NPT) که ماه آینده در نیویورک برگزار خواهد شد، یک طرح پیش نویس را تهیه کردند.
او گفت: در این طرح نسبت به وخیم شدن اوضاع پیرامون خلع سلاح هسته ای از جمله شکاف رو به گسترش میان ایالات متحده آمریکا و روسیه بر سر پیمان منع موشک های هسته ای میان برد ابراز نگرانی شده است.
به گفته وی در این بیانیه بر اهمیت حفظ نظام NPT که کشورها را ملزم به مذاکره بر سر خلع سلاح هسته ای می کند، تاکید شده است.
پیمان منع گسترش سلاحهای هستهای یا 'ان پی تی'در دوران جنگ سرد در ژانویه ۱۹۶۷ به صورت محدود بین چند کشور جهان منعقد شد. این پیمان کشورهای جهان را به دو طبقه برخوردار (کشورهای دارای سلاح هستهای) و غیربرخوردار (کشورهای فاقد سلاح هستهای) تقسیم میکند.
طبق تعریف کشورهای برخوردار شامل کشورهایی هستند که تا پیش از اول ژانویه ۱۹۶۷ برابر با ۱۱ دی ۱۳۴۷ سلاح هستهای تولید باشند طبق این تعریف چین، فرانسه، روسیه، انگلیس و آمریکا (اعضای دائمی شورای امنیت) بهطور رسمی دارای سلاح هستهای شدند.
تا کنون ۱۸۸ کشور جهان با امضای آن به پیماننامه پیوستهاند هند و پاکستان و نیز اسرائیل این پیماننامه را نپذیرفتهاند کره شمالی نیز پس از نقض پیمان در نهایت از این پیماننامه خارج شد.
طبق این معاهده کشورهای دارای سلاح هستهای نباید بهطور مستقیم یا غیرمستقیم به کشورهای غیربرخوردار در راه تحصیل این سلاح کمک کنند و کشورهای غیربرخوردار متعهد میشوند تا در این راه تلاش نکنند، هر چند به موجب ماده ۴برخوردارها متعهد شدهاند که فناوری هستهای صلح آمیز را در اختیار غیربرخوردارها قرار دهند./ایرنا