تهران یکی از شهرهایی است که تاریخ پر فراز و نشیب آن به ویژه از دوره قاجار به این سو خواندنی است. اتفاقات تاریخی متعدد در پایتخت ایران سبب شده هر بخش از آن با یک نام معروف شود

به گزارش سلام نو، در ادامه ریشه نام گذاری برخی محلات تهران آمده است:

زرگنده

زرگنده که  در گذشته ییلاق کارکنان روسیه بوده شاهد اتفاقات تاریخی متعددی بوده است. به احتمال فراوان دلیل نامگذاری این محل کشف سکه ها و اشیاء قیمتی در این محل بوده است

پل رومی

پل رومی در واقع پل کوچکی بین سفارت روسیه و ترکیه بوده که این دو سفارت خانه را به هم متصل می کرده است. عده‌ای هم معتقدند که نام پل برگرفته از مولانا جلال‌الدین رومی  است.

یوسف‌آباد

منطقه یوسف آباد را میرزا یوسف آشتیانی مستوفی‌الممالک در شمال غربی دارالخلافه ناصری احداث کرد و خودش نام یوسف آباد را بر این محله نهاد.

نیاوران

نام قدیم این منطقه گردوی بوده است. در رابطه با نام گذاری این محله به نام سابق گردوی دو روایت وجود دارد. یک روایت مربوط می شود به سفر امام حسن عسکری(ع) است که می گویند در سفر به مازندران از این نقطه عبور کرده است و مردم دور ایشان جمع می شدند و سوالاتشان را می پرسیدند به همین دلیل به این مکان "گرد، وی " می گفتند.  روایت دوم مربوط می شود به مزرعه ای که برای برادر بهرام چوبین به نام "کردیه" بوده است که در طول زمان به "گرد وی" تبدیل شده است. این وسایل نیز وقف تیکه گردوی است که در این محل جمع آوری شده و نگهداری می گردد

برخی نیز معتقدند در زمان ناصرالدین شاه نام این ده به نیاوران تغییر کرده است به این ترتیب که نیاوران مرکب از نیا (حد، عظمت و قدرت‌)؛ ور (صاحب‌) و ان‌ علامت نسبت است و در مجموع یعنی کاخ دارای عظمت‌.

گیشا

نام گیشا در ابتدا کیشا بوده و ریشه آن برمی گردد به  نام دو بنیانگذار این منطقه (کینژاد و شاپوری).

جوادیه

بسیاری از زمین های محله جوادیه متعلق به آقای فرد دانش بوده است. از آنجایی که اهالی محله به او جواد آقا بزرگ لقب داده بودند این محله به نام جوادیه معروف شده است. مسجد جامع فرددانش در این محله نیز توسط جواد آقا بزرگ در این منطقه بنا نهاده است.

دزاشیب

نقل است که قلعه بزرگی در این منطقه به نام آشِب وجود داشته و به همین دلیل در سالهای پیش به این منطقه دزآشوب و دزج سفلی و در لهجه محلی ددرشو می گفتند. به مرور زمان نام دزاشیب برای این محله جا افتاده است.

ونک

ونک هم از روستاهای قدیمی شمیران به حساب می آید. روستایی که در آن کشاورزی رونق زیادی داشته است. نام ونک از دو حرف (ون‌) به نام درخت و حرف (ک) که به صورت صفت ظاهر می‌شود، تشکیل می شود.

شهرک غرب

مجتمع های مسکونی این منطقه با طراحی و معماری مدرن توسط مهندسان آمریکایی ساخته شده و در گذشته هم محل سکونت بسیاری از خارجی ها بوده است. به همین دلیل نام شهرک غرب بر این منطقه هنوز هم مانده است.

آجودانیه

آجودانیه بخشی از منطقه جوزدرختک است. هر چند در حال حاضر جوزدرختک سابق تبدیل به خیابان آجودانیه شده است. آجودانیه متعلق به رضاخان اقبال السلطنه وزیر قورخانه ناصرالدین شاه بوده، او ابتدا آجودان مخصوص شاه بوده است.

فرحزاد

فرحزاد هنوز هم یکی از مناطق تفریحی تهران به شمار می رود. از گذشته به خاطر فرح انگیز بودن هوای این منطقه نام فرحزاد روی آن گذاشته شده است.

سید خندان

سیدخندان پیرمردی دانا و البته خنده‌رو بوده که پیشگویی‌های او زبانزد مردم بوده است. دلیل نام گذاری سید خندان احترام به یک پیرمرد بوده است. پیرمردی که گفته می شود انسان دانا وخنده رویی  بوده که مردم او را دوست داشته اند.

فرمانیه

زمین های فرمانیه که خود بخشی از محله حصاربوعلی شمیران بوده است در گذشته  متعلق به کامران میرزا نایب‌السلطنه و فرزند ناصرالدین شاه بوده است. پس از مرگ وی این اراضی به عبدالحسین میرزا فرمانفرما فروخته شده و نام فرمانیه برای این منطقه معروف شده است.

درکه

درکه هم دیگر مکان تفریحی مردم تهران است که در گذشته به عنوان ییلاق مورد بهره برداری قرار می گرفت. هنوز دلیل اصلی نامگذاری این محله مشخص نیست با این وجود عده ای آن را مرتبط به نوعی کفش برای حرکت در برف که در این منطقه استفاده می شده می دانند. گفته می شود این کفش به زبان اصلی درگ نامیده می شده است.

اقدسیه

نام قبلی اقدسیه (تا قبل از قرن 14 هجری قمری) حصار ملا بوده است. ناصرالدین شاه زمین های این محله که در شرق حصاربوعلی قرار دارد را به باغ تبدیل و برای یکی از همسران خود به نام امینه اقدس (اقدس الدوله) کاخی بنا کرد. از آن پس این منطقه به اقدسیه معروف شد.

جماران

سید محمد باقر جمارانی از روحانیان معروف در زمان ناصر الدین شاه بود که بیشتر زمین های جماران برای او بود. برخی از اهالی جماران بر این باورند که در کوه های این محله از قدیم مار فراوان بوده و مارگیران برای گرفتن مار به این محله که در آن زمان ده بوده است، می آمدند. به اعتقاد آنها دلیل نامگذاری جماران همین امر بوده است. در مقابل روایت های دیگری نقل شده است. در یکی از روایت ها آمده است جمر و کمر به معنی سنگ بزرگ است و به دلیل اینکه از این مکان سنگ‌های بزرگ به دست می آمده ‌است‌، آن‌جا را جمران‌، یعنی محل به‌ دست آمدن جمر نامیده‌اند.

کد خبرنگار: ۱
۰دیدگاه شما

برچسب‌ها

پربازدید

پربحث

اخبار عجیب

آخرین اخبار

لینک‌های مفید

***