سلام نو – سرویس سیاسی: احمد جنتی 92 ساله است و از قدیمیترین چهرههای سیاسی برآمده از انقلاب اسلامی و البته قدیمیترین عضو شورای نگهبان که از ابتدای تاسیس این نهاد در آن حضور داشته و امروز نیز دبیر آن است.
به گزارش سلام نو، در تمام چهل سال حضور امام جمعه سابق تهران در حاشیه و متن سیاست جمهوری اسلامی او اظهار نظر و موضعگیری جنجالی سیاسی کم نداشته. موضع گیریهایی که در داخل و خارج ایران چیزی به جز هزینه برای نظام نداشته است. رویکردهای داخلی او دست آوردی جز دو قطبی سازی و حذف مخالفین در پی نداشته و اظهاراتش درباره مسائل بین المللی نیز عموما نظام را در موضع دفاعی قرار داده است.
احمد جنتی احتمالا یکی از جدیترین دلبستگان نظام در تمام این سالها بوده، اما واقعیت این است دلبستگی بدون تفکر و سیاست ورزی، آن هم وقتی چهرهای باشی که مواضعت به پای نظام نوشته میشود به خودی خود سودی ندارد و حتی عموما مضر است.
وی در تازهترین اظهارات خود با اشاره به سیل اخیر گفت: "خداوند متعال همواره این مملکت را به برکت خون شهدا از آفات داخلی و خارجی حفظ کرده و لذا سیل اخیر را باید از خیرات الهی دانست که کشور را از خشکسالی، گرد و غبار و مهاجرتها نجات داد و به مردم سیلزده هم علیرغم رنج و آسیبی که از سیل دیدند عرض میکنم «عَسی أن تکرَهوا شَیئاً وهو خیرٌ لکم». مبادا مردم از نعمت خداوند شکایت داشته باشند."
این اظهارات شاید به خودی خود بد و بیراه نباشد ولی واقعیت این است بیان آنها درست زمانی که مردم داغدار هستند و سیل را جز عذابی ویرانگر که زندگی آنها را نابود کرده نمیبینند آن چنان درست به نظر نمیرسد و باعث فاصله افتادن بین مردم و نظام و کاهش اعتماد عمومی میشود.
اما این نخستین و البته بدترین اظهار نظر جنتی نیست که برای نظام هزینه ایجاد میکند. خطبههای نماز جمعه و سخنان جنتی پر است از حرفهایی که در مقاطع مختلف در ایران و جهان برای نظام هزینه ایجاد کرده است. حمایت بی حد و حصر او از احمدینژاد حتی در قامت دبیر شورای نگهبان و رد صلاحیتهای عجیب و غریب ضربهای جدی به اعتبار بی طرفی این نهاد زده و اظهارات او درباره مسائل مختلف از جمله مرجعیت آیتالله سیستانی باعث تضعیف موضع نظام در نقاط مختلف جهان شده است.
از توهین به ادیان الهی تا حمایت از احمدینژاد
حامیان جنتی او را عمارِ انقلاب میدانند که در راه وفاداری به امام و رهبری متحمل مشقتهای بسیار شده است، اما واقعیت این است که به نظر میرسد اظهارات جنتی در تمام این سالها برای نظام کم هزینه نداشته است.
جنتی حدود 13 سال پیش در یک اظهارنظر عجیب گفته بود: «بشر غیر از اسلام، همان حیواناتی هستند که روی زمین میچرخند و فساد میکنند»!
در مقابل، نمایندهی جامعهی زرتشتیان در مجلس شورای اسلامی هم واکنش نشان داد و ضمن اینکه از جانب خود از غیرمسلمانان عذرخواهی میکرد، نوشت: «از حیوانات نیز پوزش میطلبم چون آنها موجب فساد روی زمین نیستند، بلکه از فساد بعضی از ما انسانها نگران و بیزارند».
دبیر شورای نگهبان یک دهه بعد یکی از جدیترین عاملان حذف موقت سپنتا نیکنام، عضو زرتشتی شورای شهر یزد از این شورا بود و نشان داد که به هیچ وجه قصد ندارد به اقلیتهای مذهبی روی خوش نشان دهد.
او البته از جدیترین حامیان محمود احمدینژاد، رییس جمهور سابق ایران بود و تندترین مواضع ممکن را نسبت به مخالفان و رقیبان او یعنی موسوی و کروبی داشت و در اظهار نظری جنجالی درباره آنان گفت:
«سندی را به دست آوردهام مبنی بر اینکه ایالات متحده آمریکا از طریق عربستان سعودی یک میلیارد دلار به «سران فتنه» دادهاست. همین سعودیها که به نمایندگی از طرف آمریکا صحبت میکردند، (به سران فتنه) گفتند که اگر توانستید نظام را منقرض کنید، تا پنجاه میلیارد دلار دیگر هم میدهیم، اما خداوند این فتنه را به دست بندگان صالحش خاموش کرد.»
این اظهارات با اعتراض کروبی و موسوی و چهرههایی چون علی مطهری همراه بود. با وجود این اعتراضات آیت الله جنتی هیچ وقت مدارک خود درباره پول گرفتن این دو کاندیدای انتخابات ریاست جمهوری را منتشر نکرد.
او بعدتر نیز در اظهار نظری تند و تیز موسوی و کروبی را مستحق اعدام دانست و تأکید کرد که موسوی و کروبی هر جای دیگری بودند، "درجا" اعدام میشدند.
وی که از حامیان جدی احمدینژاد بود نامه او به جورج بوش را تحسین کرد و گفت:« این نامه فوقالعاده است و عقیده من این است که از الهامات خدا بود ... توصیه میکنم این نامه را بچهها همه بخوانند و در مدارس و دانشگاهها خوانده شود و صداوسیما نیز مکرر آن را بخواند.»
او که در دروان روحانی نسبت به گرانی، تحریم و مسائلی از این دست معترض بود و معتقد بود باید به فکر مردم بود در دوران احمدینژاد نظر دیگری داشت و در دوران تحریمها میگفت:« ممکن است زمانی فرا برسد که ما روزی دو وعده غذا بخوریم. چه اشکالی دارد حتی اگر شرایط بدتر شود ما روزی یک وعده غذا بخوریم؟ همانطور که الان نیز برخی روزی یک وعده غذا میخورند.»
خطبههای داغ خطیب کهنهکار
اما مواضع آیتالله جنتی به این جا خلاصه نمیشود و او در طول 25 سال حضور در منبر نماز جمعه تهران اظهار نظر جنجالی و دردسرساز کم نداشته است.
شاید جنجالیترین خطبه او در دهههای قبل خطبهای باشد که طرح مرجعیت آیتالله سیستانی بعد از فوت مرحوم آیتالله اراکی را کار انگلیس دانست و برخلاف میل رهبری روی مرجعیت ایشان تبلیغ کرد.
در خاطرات هاشمی آمده که آقای شهرستانی داماد آیتالله سیستانی 2 آذر به دیدار هاشمی آمد و از سخنان آیتالله جنتی گله کرد و گفت آقای سیستانی دوستدار انقلاب و امام است و اینکه جنتی گفته در نجف به دیدار امام نرفته درست نیست. او از محدودیت های ایت الله سیستانی در نجف با وجود حکومت صدام گفت.
هاشمی در این باره مینویسد:« آقای جنتی، صریحا روی مرجعیت آیتالله خامنهای تبلیغ و تأکید کرد که با نظراتی که رهبری با من در میان گذاشته بودند، نمیسازد. چون مایل نبودند از تریبونهای رسمی و به خصوص آنها که به خودشان مربوط است، تبلیغ شود، حتی در بیانیهای که برای وفات آیتآلله اراکی صادر کردند، مرجعیت را به علمای قم حواله دادند.»
خطبه مهم دیگر آیتالله جنتی خطبهای است که اوج اعتراضات پس از انتخابات و در بهمن 89 ایراد شد و به باور بسیاری مقدمه حصر موسوی، رهنورد و کروبی بود. جنتی در آن خطبه گفت: این که گفته می شود سران فتنه باید اعدام شوند، آنها در واقع معدوم شده و در جامعه سقوط کرده اند.
به نظر میرسد با وجود دلبستگی آیتالله جنتی به انقلاب و وفاداری ایشان به امام و رهبری مقامات ارشد نظام باید بازنگریای جدی درباره مسئولیتها و اظهارات ایشان بکنند، اظهاراتی که در نمونه آیتالله سیستانی یا توهین به ادیان الهی چیزی جز هزینه برای نظام در پی نداشته است.