به گزارش سلام نو، ابوالفضل ظهره وند سفیر اسبق ایران در ایتالیا ، درباره همراهی نسبی اروپا با سیاستهای تحریمی آمریکا علیه ایران و تناقض این رفتار اروپا با ادعای حمایت از حقوق بشر در ایران، گفت: مواضع اروپا که نوعی همکاری را با سیاستهای آمریکا نشان میدهد ناظر بر این نکته است که این دو در ملاحظات راهبردی منافع مشترکی دارند، به این تعبیر که نوع نگاه اروپا و آمریکا به ایران در مسائل کلان و راهبردی اینگونه است که آنها ایران را تهدید میدانند.
وی با بیان اینکه در برخی جنبهها مانند SPV یا «اینستکس» اروپاییها تلاش میکنند با ایران همکاری داشته باشند تا بتوانند تحریمهای آمریکا را دور بزنند، گفت: بنابراین در برخی موضوعات هم میان آنها اختلافاتی وجود دارد که هر یک برای تأمین منافع خود در آن مسیر اقدام میکنند و این هم طبیعی است.
منافع اروپا تأمین شود از حقوق بشر حمایت میکنند
عضو سابق تیم مذاکره کننده هستهای تصریح کرد: شاید بتوان اذعان داشت که اروپاییها اگر منافعشان از برخی موارد تأمین شود روی آن ایستادگی میکنند و اگر تأمین نشد به راحتی از آن عبور میکنند، بنابراین موضوع حقوق بشر هم در این راستا قابل تعریف است و هر جا که منافع آنها را در بر داشته باشد از آن حمایت میکنند.
ظهره وند با بیان اینکه ادعای اروپا مبنی بر حمایت از حقوق بشر در ایران فقط آدرس غلط دادن است و واقعیت مطلب چیز دیگری است، گفت: مثالهای نقض این ادعای آنها زیاد است و یک مورد از آخرین اقدامات آنها را میتوان در ارسال سلاح کشورهای اروپایی به عربستان برای تداوم تجاوز به مردم بی دفاع یمن مشاهده کرد.
وی تاکید کرد: چشم پوشی غرب بر اقدامات ضد حقوق بشری سعودیها به دلیل منافع مالی که برای آنها دارد، موارد متعددی را شامل میشود که از جمله آنها قتل وحشتناک «خاشقجی» و اخیراً هم اعدام ۳۷ نفر از شهروندان سعودی است که همگی نشان از غیر حقیقی بودن ادعای حمایت از حقوق بشر توسط اروپاییها دارد.
کارشناس مسائل بین الملل گفت: مساله دفاع از منافع مردم ایران و شعارهایی که مطرح میکنند صرفاً یک وجه صوری دارد و در راستای تأمین منافع سیاسی و اقتصادی آنها قابل تعریف است.
اروپا نمیتواند در برابر خواستههای آمریکا ایستادگی کند
ظهره وند در خصوص وضعیت اروپا در برجام با توجه به فشارهای آمریکا، افزود: اروپا به این دلیل که وابستگیهایی به لحاظ امنیتی به آمریکا دارد نمیتواند در برابر خواستههای آن ایستادگی کند و تصمیم مستقلی را اتخاذ کند. مشابه این وضعیت را هم در کشورهای حاشیه خلیج فارس میتوان یافت.
وی با بیان اینکه حجم مبادلات تجاری میان اروپا و آمریکا ۱ تریلیون دلار است که حجم بالایی است، اظهار داشت: بنابراین دو اهرم وابستگی امنیتی و همکاریهای تجاری این اجازه را به آمریکا میدهد که بتواند اروپا را کنترل کند. در چنین شرایطی حتی اگر اروپا بخواهد برجام را هم حفظ کند بدون خواست آمریکا این کار از آنها ساخته نیست.
سفیر اسبق ایران در ایتالیا در پایان گفت: ما باید اروپا را به عنوان متغیر وابسته به متغیر ثابت که همان آمریکا باشد، ارزیابی کنیم و به نظر آنها نمیتوانند ادعاهای خود را عملیاتی کنند./مهر