سلام نو – سرویس بین الملل: دیشب شب پر خبری در رابطه با تنشهای بین ایران و آمریکا بود. شامگاه یکشنبه ۲۹ اردیبهشت بود که اخباری مبنی بر حملهای راکتی در منطقه سبز بغداد و در نزدیکی سفارت آمریکا گزارش شد، حملهای که باعث بسته شدن منطقه سبز بغداد شد.
به گفته مقامهای امنیتی عراق، آسیبی به سفارت آمریکا نرسیده است و نیروهای امنیتی عراقی پس از تشخیص دادن محلی که حمله به سفارت از آن صورت گرفت به جستوجوی عوامل این حمله پرداختند.
ژنرال یحیی رسول به خبرگزاری آسوشیتدپرس گفت راکت کاتیوشا نزدیک مجسمه «سربار گمنام» به زمین خورده است، که کمتر از یک و نیم کیلومتر با سفارت آمریکا فاصله دارد.
تنها اندکی پس از این حملات بود که دونالد ترامپ در توییتی تند خطاب به ایران نوشت:
"اگر ایران درگیری میخواهد، این پایان رسمی ایران خواهد بود. هرگز ایالات متحده را دوباره تهدید نکنید."
نکته جالب توجه این است که حمله به سفارت آمریکا در بغداد پس از آن روی داده است که حدود یک هفته پیش وزارت خارجه آمریکا از کارمندان «غیرضروری» این وزارتحانه در عراق خواست که خاک این کشور را ترک کنند.
چه کسی پشت حمله به سفارت آمریکا در عراق است؟
در حالی که در هفتههای اخیر تنش بین ایران و آمریکا افزایش یافته بود و ایران با توسل به مواضع ضد جنگ خود و معلق کردن تعهدات خود در برجام توانسته بود دست بالا را در دیپلماسی داشته باشد آیا این منطقی است که با چنین اقدام بیهودهای آن هم درست وقتی که کارمند در سفارت آمریکا کم است دست خود را ببندد؟
چه کسی از چنین حمله بیخطری سود میبرد؟ حملهای که آسیبی به سفارت آمریکا نزده و قدرت نمایی ایران هم به حساب نمیآید و تنها بهانهای برای افزایش تنش در اختیار آمریکا قرار میدهد. به نظر میرسد این اقدام جدید را نیز باید با طیف تندرو مخالفان ایران که ظریف به آنان لقب تیم ب داده مرتبط دانست.
تیم ب که متشکل از بنیامیل نتانیاهو، بن سلمان و جان بولتون است اخیرا متوجه شده که میزان تلاشها برای مذاکره بین ایران و آمریکا افزایش یافته و احتمال دارد ترامپ به خاطر گفتوگو با ایران دست به عصا شود و از شدت تنشها بکاهد، برای همین ظاهرا برنامههای پیچیدهای را طراحی کردهاند تا رییس جمهور آمریکا را وارد بازی جنگ کنند.
چرا برای ورود ترامپ به جنگ نیاز به عملیاتهای روانی است؟
مشکل اصلی پیش روی تیم ب یا همان مشتاقان جنگ با ایران در آمریکا این است که ترامپ در دوران انتخابات به طرفدارانش قول داده وارد هیچ جنگی نشود، قولی که محور بخشی از صحبتهای مصاحبه شب گذشته او با فاکس نیوز بود.
ترامپ شب گذشته در مصاحبه با فاکس نیوز میگوید که او با سال 2018 هیچ تفاوتی نکرده و دنبال جنگ نیست چون جنگ هزینهها و آسیبهای زیادی برای اقتصاد دارد و مهمتر از همه مردم هم آسیب میبینند و او ترجیح میدهد مسائل را از راه اقتصادی حل کند.
ترامپ در بخشی مهم از سخنان خود تایید میکند که مجتمعهای صنعتی نظامی در آمریکا همیشه دنبال جنگ بودند. مجتمعهای صنعتی نظامی مفهومی است که عموماً برای اشاره به روابط سیاستی و پولی بین قانونگذاران، نیروهای مسلح ملی، و پایگاه نظامی صنعتی به کار میرود که از آنها حمایت میکند. این روابط شامل مشارکتهای سیاسی، اجازه سیاسی برای هزینه کردن نظامی، لابی کردن برای حمایت از بوروکراسیها و نظارت صنعت است.
وقتی ترامپ از این ترکیب استفاده میکند نشان میدهد که او از لابیهای موثر در آمریکا مطلع است و میداند مجراهای فشار آوری به او از کجا تغذیه میشود.
این آگاهی ترامپ نسبت به ساختار سیاسی و لابی آمریکا باعث میشود تا به سادگی به مداخله نظامی در ایران رضایت ندهد، در نتیجه برای ورود او به جنگ نیاز است تا بهانههای ریز و درشت بسیاری را روی یک نقشه راه مشخص طراحی کرد.
با این تفاسیر هیچ بعید نیست که اسرائیل و عربستان پشت پرده حمله به نفتکشها در امارات یا حمله به سفارت آمریکا در بغداد باشند و در فکر طراحی پروژههایی بزرگتر هم باشند.