امروزه امکان وجود حیات در ماورای زمین از موضوع هایی است که ذهن بسیاری از دانشمندان را به خود مشغول کرده ایت.در سردترین و گرم ترین نقاط زمین حیات کشف شده است،بنابراین برای بررسی احتمال وجود حیات در ماورای زمین ابتدا باید چگونگی پیدایش حیات بر روی زمین را موردمطالعه قرار دهیم.
زندگی روی کره زمین از ۵/۳تا ۵/۴میلیارد سال پیش آغاز شده است.دانشمندان به این نتیجه رسیده اند که مولکول های حیات ممکن است از طریق یک ستاره ی دنباله دار به زمین رسیده باشند.البته فرضیه ی دیگری نیز حاکی از آن است که مواد خام روی زمین ممکن است پس از طی چندین واکنش،عامل ایجاد حیات روی زمین شده باشند.
گروهی از دانشمندان بر این باورند که مواد معدنی آب اقیانوس ها وارد جلگه ها شده و سپس در نتیجه ی تابش نور خورشید،مولکول های ابتدایی حیات شکل گرفتند و گروهی دیگر نیز معتقدند که حیات ابتدایی روی کره زمین در گل و لای ته اقیانوس ها شکل گرفته است.
کمی منظومه ی شمسی را بررسی می کنیم.
اروپا:همان طور که می دانیم،اروپا یکی از قمرهای مشتری است.دانشمندان بر این باورند که در زیر لایه های یخی این قمر،اقیانوسی وجود دارد و وجود یک حیات ابتدایی در این قمر محتمل است.
مریخ:طبق تحقیقات انجام شده،حدود چهارمیلیارد سال پیش مریخ دارای آب و هوای گرم و مرطوب بوده است،بنابراین احتمال وجود حیات اولیه در آن زمان بوده است.
زهره:زهره سیاره ای بسیار داغ است و دمای سطح آن به دلیل خاصیت گلخانه ای جو این سیاره از عطارد نیز بیشتر است.
تیتان:همان طور که می دانیم در ژانویه سال ۲۰۰۵ کاوشگر هویگنس روی سطح تیتان فرود آمد.تصویرهای ارسالی هویگنس به زمین نشانگر وجود متان فشان ها و کانال هایی روی سطح این سیاره بود.شرایط این قمر،مانند وقتی است که حیات روی زمین درحال شکل گیری بود اما چون خورشید از این قمر بسیار دور است تنها راه شکل گیری حیات روی سطح این قمر،به وجود آمدن انرژی در واکنش های شیمیایی رخ دهنده ی این قمر است.
اگر به زمین بنگریم مشاهده خواهیم کرد که مقدار زیادی از سطح این سیاره از آب پوشیده شده است و تمام واکنش های حیات در حضور این ماده انجام می شود بنابراین آب،عامل اصلی شکل گیری حیات بر روی کره ی زمین بوده است.
امکان حیات بدون نورخورشید؟
تحقیقات نشان داده است که گونه ای میکروب ها در زیر پوسته ی زمین یعنی در عمق ۵کیلومتری زیر زمین زندگی و از ترکیبات کربنی تغذیه می کنند.