سلام نو – سرویس اقتصادی: بازار موبایل علی رغم انتظاری که می رفت به سمت کاهش قیمت نرفته است. این در حالی است که در ماه های اخیر قیمت ارز حدود 4 الی 5 هزار تومان کاهش یافته است. هر چند وعده کاهش قیمت تلفن همراه تا نیمه آذر ماه سال جاری داده شده است اما صحبت های وزیر ارتباطات چیز دیگری را نشان می دهد.
به گزارش سلام نو، اگر تا چند ماه پیش با یک میلیون تومان می توانستیم گوشی تلفن همراهی خریداری کنیم که حداقل نیازهای مخاطب را پاسخ دهد امروز برای همان گوشی باید 2.5 الی 3 میلیون هزینه کنیم. طبیعی است که در این اوضاع مردم ترجیح می دهند از گوشی های قدیمی خود استفاده کنند و فکر گوشی های جدید را از خود دور کنند.
بعد از اقدام وزیر ارتباطات مبنی بر افشای اعلام اسامی دریافت کنندگان ارز دولتی برای واردات گوشی در تیر ماه که با اقبال مردمی مواجه شد انتظار می رفت بازار موبایل به ثبات نسبی برسد. با این حال با وجود این حرکت فسادستیزانه از سوی وزارت ارتباطات باز هم مشکلات پیش پای بازار پر تب و تاب موبایل زیاد است.
در یک فقره از فساد در واردات تلفن همراه، مدیرعامل شرکت نودیس پرداز به عنوان یکی از شرکت های واردات گوشی تلفن همراه با ارز چهار هزار و ۲۰۰ تومانی، ۱۸ هزار و ۱۴۴ گوشی تلفن همراه وارد کرده بود که از این تعداد، ۱۳هزار و ۹۱۶ گوشی وارداتی را به فروشگاه فروخت و ۴هزار و ۲۲۸ گوشی تلفن همراه را هم در انبار شرکت احتکار کرده بود. او گوشی ها را با ارز ۸ هزار تومانی در بازار قیمت گذاری کرد. پس از این کار در مجموع این شخص که به شاه مهره فساد واردات تلفن همراه معروف شد بیش از ۱۳ میلیارد تومان سود کرده و در واقع بیش از ۱۰ میلیون یورو ارز دولتی دریافت کرده بود.
چرا گوشی تلفن همراه ارزان نمیشود؟
در حال حاضر موانعی که بر سر واردات گوشی وجود دارد مهم ترین دلیل متناسب نشدن قیمت گوشی تلفن همراه است. پیش تر ابوالفضل ناصری، دبیر کمیسیون تخصصی گوشی تلفن همراه گفته بود در تابستانی که گذشت هیچ گوشی تلفن همراهی به صورت قانونی وارد بازار نشده و واحدهای صنفی در این بخش با کمبود مواجه هستند.
آذری جهرمی نیز بر این امر صحه می گذارد. وزیر ارتباطات و فناوری در پاسخ به گلایه یکی از کاربران فضای مجازی مبنی بر گرانی گوشی تلفن همراه و محقق نشدن وعده ها مبنی بر ارزانی تلفن های همراه اظهار کرده است: متاسفانه نه مشکل واردات گوشی حل شده و نه گوشی های موجود در گمرک ترخیص شده است. علی رغم پایین آمدن قیمت ارز هنوز قیمت گوشی متناسب نشده است. او در بخش دیگری از کامنت اینستاگرامی خود تاکید کرده است که حل این مشکل در دست دستگاه هایی غیر از وزارت ارتباطات است و وزارتخانه تحت مدیریت او اختیار حل این مشکل را ندارد. او همچنین با بیان اینکه تلاش و پیگیری زیادی برای رفع این مساله کرده است از مکاتبه با رییس جمهور برای صدور دستور ویژه ای در این باب خبر داد.
کمبود کالا و فراهم نشدن شرایط ترخیص گوشی از گمرک و همچنین قرار نگرفتن ارز نیمایی در اختیار وارد کنندگان تلفن همراه از مهم ترین دلایلی است که وعده کاهش قیمت تلفن همراه را محقق نکرده است. به گفته فلاحی جوشقانی، معاون وزیر ارتباطات گوشی موبایل به دلیل اینکه یک کالای اساسی و مورد نیاز شناخته نمی شود و در اولویت سوم قرار دارد، در بازار به خوبی عرضه نمی شود. این در شرایطی است که در کشور 67 میلیون مشترک باند پهن تلفن وجود دارد که به گوشی های هوشمند با محدوده قیمتی 200 تا 300 دلار نیاز دارند.
با نگاهی گذرا به آمار مصرفی گوشی موبایل در کشور می توان دریافت که نیاز ماهانه کشور به دستگاه گوشی موبایل چیزی حدود دو میلیون است. به عبارتی سالانه 24 میلیون گوشی تلفن همراه نیاز است.
بدون شک افزایش قیمت ارز در ماه های اخیر اصلی ترین عامل بی ثباتی بازار موبایل و چند برابر شدن قیمت گوشی تلفن همراه بوده است. با این حال بر خلاف گفته رئیس اتحادیه فروشندگان تلفن همراه که اظهار کرده بود آذر ماه با کاهش 40 درصدی گوشی تلفن همراه مواجه خواهیم بود به نظر می رسد نه تنها این اتفاق نیفتد بلکه امکان افزایش قیمت به خاطر کمبود عرضه گوشی در بازار باشیم. هر چند تا حل نشدن مشکل واردات گوشی پیش بینی دقیقی نمی توان در این مورد داشت.