ایران در سال‌های گذشته تک تیراندازهایی چون شاهر و باهر را ساخته بود، اما یکی دیگر از دست آوردها که در این سال‌ها به طور قابل توجهی نگاه کارشناسان نظامی در سطح جهان را جلب کرد تک تیرانداز حیدر است. تک تیراندازی کشنده و سنگین.

سلام نو - سرویس سیاسی: ایران در تمام چهل سالی که از عمر انقلاب اسلامی می‌گذرد با شدیدترین تحریم‌های نظامی و تسلیحاتی مواجه بود و چه در زمان جنگ تحمیلی و چه بعد از آن برای تامین نیازهای نظامی خود با موانع بی‌شماری مواجه بود و هر وسیله کوچکی را نیز پس از طی مسیری طولانی با هزینه‌ای چند برابر تامین می‌کرد.

این مسئله هرچند در حوزه تجهیزات نیروی هوایی منجر به فرسودگی تجهیزات و مشکلات زیادی در روزآمدی آن شد اما در بخش‌های دیگر باعث خودکفایی و خلاقیت‌های صنایع نظامی ایران شد. از جمله این موارد که امروز در جهان نیز مشهور است گسترش صنایع موشک سازی ایران است که باعث شده ایران به یکی از قدرت‌های موشکی منطقه تبدیل شود.

اما توسعه صنایع نظامی ایران در چهار دهه گذشته تنها به حوزه موشکی اختصاص نداشته و ایران در موارد دیگر همچون بهینه سازی برخی جنگنده‌های موجود، بهینه سازی نفربرها، ساخت تانک و دیگر تجهیزات نظامی به خصوص در حوزه نیروی زمینی پیشرفت‌های قابل توجهی داشته است.

حیدر؛ تک تیرانداز کُشنده ایرانی

یکی از حوزه‌هایی که ایران در سال‌های اخیر به آن وارد شده و دست آوردهای قابل توجهی در مقیاس جهانی داشته طراحی سلاح‌های تک تیر انداز است.

از جمله اولین دست آوردهای قابل توجه ایران در این زمینه سلاح تک تیرانداز باهر بود که در سال 1394 رونمایی شد. باهر با کالیبر ۱۵۲×۲۳ میلی‌متری برای هدف‌گیری اهداف دور است که توسط سازمان تحقیقات و جهاد خودکفایی نیروی زمینی ارتش تولید شده که ٢٢ کیلوگرم وزن و ۱۸۵ سانتیمتر بلندی دارد. این سلاح دارای برد موثر ۳ کیلومتر و برد مفید ۴ کیلومتر است و قابلیت تخریب سنگرهای بتنی، نفوذ به ادوات زره‌ای، بالگردها و تجمعات نفری دشمن را دارد.

اما یکی دیگر از دست آوردها که در این سال‌ها به طور قابل توجهی نگاه کارشناسان نظامی در سطح جهان را جلب کرد تک تیرانداز حیدر است.

حیدر یک گونه نیمه اتوماتیک تک تیرانداز است که بعد از هر شلیک، عمل خارج شدن پوکه و مسلح شدن دوباره سلاح به صورت خودکار انجام می شود و سرعت تیر اندازی در آن به شدت افزایش می‌یابد.

حیدر از گلوله های کالیبر ۱۲.۷ میلی متری استفاده کرده و با یک خشاب که به نظر  می رسد ظرفیت  ۵ تیر را دارد، مسلح می شود. برد مفید این سلاح ۱۶۰۰ متر، برد موثر ۲۰۰۰ متر و حداکثر برد آن ۳۰۰۰ متر بوده و از مهمات مخصوص رسام و دودزا استفاده می‌کند.

کارآیی حیدر به خصوص در چند سال اخیر در مبارزه با داعش نمایان شده، جایی که با سرعت خود خودروهای زره پوش انتحاری داعش را متوقف کرده.

تحلیلگر نظامی نشنال اینترست درباره حیدر می‌نویسد: تک تیراندازهای ایرانی اکنون قادرند از فاصله‌ی 1600 متری دشمن را از پا در بیاورند. این تحلیلگر تاکید دارد که هرچند شاید این مدل سلاح در ارتش آمریکا جالب توجه نباشد اما با توجه به طراحی آن برای ایرانی‌ها به نظر می‌رسد الگوی این سلاح بیشتر روسی بوده و البته کارآمدی خود را نیز حفظ کرده است.

نویسنده‌ نشنال اینترست معتقد است آنچه در مورد این سلاح کنجکاوانه و عجیب است فقط برد آن نیست بلکه وزن آن نیز هست.  حیدر حدود 38 پوند وزن دارد( حدود 17.5 کیلوگرم) و 8 پوند از برت آمریکایی فوق الذکر سنگین تر است. این وزن و طراحی نشان می‌دهد که این سلاح مناسب سربازان ویژه و تکاوران ایرانی است و این نکته بسیار جالب  است که چگونه تکاوران ایرانی از این سلاح استفاده می‌کنند.

نشنال اینترست تاکید دارد که مرکز مطالعات نیروهای نظامی خارجی ارتش آمریکا طی چند گزارش این سلاح را یکی از خطرناک‌ترین سلاحهای ایران دانست و با واژه ی "کنجکاو کننده و نادر" آن را توصیف کرد.

در ادامه فیلم مربوط به حیدر این تک تیرانداز کشنده ایرانی را تماشا می‌کنید.

کد خبرنگار: ۱
۰دیدگاه شما

برچسب‌ها

پربازدید

پربحث

اخبار عجیب

آخرین اخبار

لینک‌های مفید

***