برج پیزا از ساخت تا امروز
به زبان اصلی (ایتالیایی) با بگوییم: Torre pendente di Pisa ، این برج جالب در شهر تقریباً کوچک پیزا است و با اینکه تنها برج کج یا کج شده جهان نیست اما قطعاً شناختهشدهترین و معروفترین آنها است. بیش از ۵۶ متر بلندی و نزدیک به ۱۴۵۰۰ تن جرم دارد. و از سال ۱۹۸۷ نیز در لیست یونسکو ثبت شد.
جالب است بدانید در حقیقت این برج همان ساختمان ناقوس کلیسای شهر است و هر چند نام کسی به صورت رسمی برای ساخت و معماری این برج ثبت نشده و تقریباً ناشناس باقی مانده اما وقتی جستجو کنید در اکثر منابع معتبر، از Bonanno Pisano و Gherardo din Gherardo بهعنوان دست کم خالقین بخش هایی از این مجموعه مذهبی نام میبرند. البته در سال ۱۲۷۵ ساخت فاز های دوم آغاز شد که توسط Giovani di Simon انجام و Tommaso Pisano معماری بود که نهایتاً ساخت برج را به پایان رساند.
علت کج بودن برج پیزا چیست؟
انحرافی که امروز می بینیم از محور عمود برج پیزا مربوط به همان اولین سالهای ساخته شدن آن است اما تقریباً زمانی همه توجه ها جلب شد که کار روی طبقات بالایی (یعنی سوم) برج شروع شده بود. خیلی ها می گویند زمین نسبتاً نرم پایههای پیزا را سست کرده و در نهایت ساختمان به یک سمت کج شده است. البته در ویکی پدیا هم اگر جستجو کنید علت کج بودن برج را اینگونه بیان می کند: "پایههای برج در حدود ۵ متر است که روی "ماسه" کار گذاشته شدهاند. کارشناسان میگویند علت اصلی انحراف برج مربوط به خاک ماسهای اسفنجی زیر آن است. این منطقه از شن، خاک، و رس آبرفتی حاوی ۶۰ درصد آب تشکیل شده و در حقیقت بنای برج روی یک زمین باتلاقی ساخته شدهاست"
حالا اینکه اصلاً چرا باید یک برج را روی باتلاق بسازند خود مایه بحث و گفتگو است البته سال ها بعد به دستور "موسولینی" برای عمود کردن و اصلاح پیزا پای آن بتون ریزی شد که برخلاف تصور نتیجه عکس داشت! و برج بیشتر از قبل در سطح زمین نشست کرد، به هر حال امروز پیزا کج است اما سرپا!
برج پیزا و افسانه گالیله
پیزای پیر در طول این سال ها شاهد جنگ ها و اتفاقات بزرگ تاریخی بوده، به عنوان نمونه در جنگ جهانی دوم به دست آمریکایی ها در شهر های مختلف ایتالیاها برج ها را خراب می کردند که خوشبختانه پیزا آسیب در امان ماند با شدت کج شدن برج پیزا متخصصان زیادی گرد هم آمدند تا به دنبال راه حل های اجرایی برای جلوگیری از نابودی پیزا کج شوند و تا به امروز هم روش های زیادی مورد آزمایش قرار گرفته است و به نظر می رسد تا شاید حدود سه قرن دیگر هم ایتالیا میزبان عکس هایی با ژست های خاص باشد.
بر پایه یک افسانه گالیله که اصالتاً اهل پیزا بود، آزمایشهای علمی خود را در زمینه سقوط آزاد را در طبقات بالای همین برج انجام دادهاست و حتی برپایه شنیدههای غیر رسمی از منشی گالیله، وینچنزو ویویانی ۲ گلوله با جرمهای متفاوت را از بالای این برج بهطور همزمان به سمت زمین رها کرده است تا این نظریه که سرعت سقوط اجسام از جرمشان مستقل است را ثابت کند.