به گزارش سلام نو، به نوشته خبرگزاری آسوشیتدپرس، روز سهشنبه گذشته دولت اوکراین در مذاکراتی با مشارکت روسیه و میانجیگری آلمان و فرانسه توافق موقتی را با شورشیان جداییطلب شرق این کشور بر سر شرایط برگزاری یک انتخابات محلی در این مناطق امضا کرد؛ مناطقی که در پنج سال گذشته شاهد جنگ میان این شورشیان جداییطلب مورد حمایت روسیه و نظامیان ارتش اوکراین با به جا گذاشتن بیش از 13 هزار کشته بودهاند.
ولودیمیر زلنسکی، رئیس جمهور اوکراین این طرح را گامی فوری که برای سازماندهی یک نشست صلح با مشارکت رهبران روسیه، فرانسه و آلمان ضرورت داشته توصیف کرد.
اما شرکتکنندگان در تظاهرات امروز این طرح را یک کاپیتولاسیون در برابر روسیهای که از این جداییطلبان حمایت کرده خواندند.
آندری گناپکو، یکی از این معترضان گفت: سربازان ما جانشان را برای متحد باقی ماندن اوکراین از دست دادند. ما خواستار صلح به هر قیمتی آن هم بر مبنای شرایط روسیه نیستیم.
رسانهها گزارش دادند که حدود 15 هزار نفر شامل یک سری کهنهکاران جنگهای شرق اوکراین در میدان اصلی شهر کییف و با حمل پلاکاردهایی با شعار "شرم!" و "نه به کاپیتولاسیون" تجمع کردند.
زلنسکی کسی است که تا پیش از رسیدن به ریاست جمهوری در ماه آوریل گذشته در اوکراین تجربه کار سیاسی نداشته و به عنوان یک کمدین در این کشور شناخته شده بود.
او برای پیروزی در انتخابات وعدههایی نظیر مبارزه با فساد و پایان دادن به جنگ در شرق اوکراین را مطرح کرد. با این حال او از برنامهاش برای برگزاری انتخابات در شرق اوکراین دفاع کرده و متعهد شده به اینکه این انتخابات مطابق با قوانین اوکراین و با شرکت کاندیداهای احزاب سیاسی اوکراین برگزار شود.
او در عین حال تاکید کرد که یکی از پیش شرطهای این انتخابات برقراری آتش بس پایدار و تبادل همه زندانیها بین طرفهای درگیر است. البته او ماه گذشته میلادی دست به یک تبادل زندانی با تعداد محدود با روسیه زد.
توافق مذکور با میانجیگری فرانسه و آلمان در شهر مینسک پایتخت بلاروس امضاء شد و در آن قید شده که اوکراین در صورت اعطای خودمختاری فراگیر به مناطق شورشی و انتخاب شدن رهبران و قانونگذاران مربوط به این مناطق خواهد توانست کنترل کامل مرزش با روسیه را به دست آورد. پیش از این در سال 2015 پترو پوروشنکو رئیس جمهور قبلی اوکراین توافق صلحی را با شورشیان جداییطلب شرق امضا کرده بود که بر مبنای آن خودمختاریهای گسترده به این مناطق جدایی طلب و حکم عفو به شورشیان اعطا میشد اما این توافق هرگز به دلیل مخالفتهای گسترده با آن با اجرا در نیامد.
با این حال پوروشنکو و همپیمانانش به طرح اخیر زلنسکی برای برگزاری انتخابات در شرق اوکراین واکنش نشان داده و آن را تسلیم به روسیه خواندهاند./ ایسنا