سلام نو - سرویس فرهنگ و هنر: قصه توقیف فیلم های سینمایی قدمتی طولانی در تاریخ سینمای ایران دارد و قوانین سخت گیرانه ای چه پیش از انقلاب و چه پس از انقلاب برای اکران فیلم ها وضع شده است، اولین قانون مدون آثار سینمایی به ۹۰ سال پیش و سال ۱۳۰۹ باز می گردد که به صورت کلی فیلم ها با تایید بلدیه آن زمان اجازه اکران می یافتند.
قضیه توقیف فیلم قاعده مشخصی ندارد و حتی بعضی از فیلم با رعایت موازین و خط قرمزهای سینما دچار این مشکلات شده اند و در ۴ دهه گذشته از انقلاب فیلم های زیادی با داشتن پروانه ساخت و پروانه نمایش به طرق گوناگون و توسط ارگان های مختلفی و به شیوه های متفاوتی از قبیل به پایین کشیدن فیلم از پرده، سانسور و یا تحریم که توسط ارگان های مختلف دچار مشکلات توقیف شدند، از حوزه هنری که مکانی برای کمک به هنرمندان است این توانایی را دارد که فیلم هایی خاصی را تحریم کند و اجازه نمایش به آن فیلم ها در سینماهای خود ندهد تا دادستانی و تشکل های موجود از قبیل انصار حذب الله و ...
گاهاً بعضی از فیلم ها پس از چند از سال از توقیف و برطرف کردن مشکلات و سانسور و حذف سکانس هایی از فیلم مجدد اکران عمومی شده اند، در ادامه به بررسی و معرفی فیلم های توقیف شده پس از انقلاب خواهیم پرداخت.
بیشتر بخوانید :
تاریخچه فیلم های توقیف شده سینمای ایران / صد سال سینما صد فیلم توقیفی / مجموعه اول
تاریخچه فیلم های توقیف شده سینمای ایران / صد سال سینما صد فیلم توقیفی / مجموعه دوم
تاریخچه فیلم های توقیف شده سینمای ایران / صد سال سینما صد فیلم توقیفی / مجموعه سوم
تاریخچه فیلم های توقیف شده سینمای ایران / صد سال سینما صد فیلم توقیفی / مجموعه چهارم
تاریخچه فیلم های توقیف شده سینمای ایران / صد سال سینما صد فیلم توقیفی / مجموعه پنجم
تاریخچه فیلم های توقیف شده سینمای ایران / صد سال سینما صد فیلم توقیفی / مجموعه ششم
تاریخچه فیلم های توقیف شده سینمای ایران / صد سال سینما صد فیلم توقیفی / مجموعه هفتم
تاریخچه فیلم های توقیف شده سینمای ایران / صد سال سینما صد فیلم توقیفی / مجموعه هشتم
۸۱- عصبانی نیستم!
سال تولید : 1392
کارگردان : رضا درمیشیان
بازیگران : باران کوثری، نوید محمدزاده، رضا بهبودی، بهرام افشاری، . محمد کارت و ...
توضیحات :
این فیلم تنها نمایندهٔ سینمای ایران در شصت و چهارمین جشنوارهٔ بینالمللی فیلم برلین بود و دومین فیلم بلند سینمایی رضا درمیشیان پس از فیلم تحسین شدهٔ بغض محصول ۱۳۹۲ است، فیلمبرداری عصبانی نیستم! در ۲۴ مرداد آغاز و پس از ۵۲ جلسه فیلمبرداری ۱۹ مهر به پایان رسیدهاست و تمام صحنههای عصبانی نیستم! در تهران و در بیش از ۶۰ لوکیشن مختلف از شمالیترین تا جنوبیترین نقطهٔ تهران فیلمبرداری شده است، به دلیل موضوع فیلم که در مورد حوادث سال ۱۳۸۸ است توقیف شد و بعد از ۶ سال در اردیبهشت ۱۳۹۷ اکران شد.
خلاصه داستان :
فیلم در مورد دانشجوی به نام نوید با بازی نوید محمدزاده است از دانشگاه به دلیل فعالیت های سیاسی از دانشگاه اخراج شده است، او نامزدی به نام ستاره دارد با بازی باران کوثری که از طرف پدرش تحت فشار است و نوید تلاش می کند که بتواند مشکلاتش را حل کند و ...
۸۲- مثلث واژگون
کارگردان : حسین رجبیان
بازیگران : نسیم کیانی، مهرداد شیخی، حامد برغانی، محمدرضا فرزاد، فریا ثمرانی و ...
مثلث واژگون (The Upside-down Triangle) اولین فیلم سینمایی حسین رجبیان فیلمساز مستقل ایرانی میباشد که به روش دیجیتال سینما در فضای تصویری سیاه و سفید توسط وی که سالها در زمینه عکاسی فعالیت مینمود فیلمبرداری و کارگردانی شدهاست. فیلمبرداری این فیلم از انتهای بهمن ۱۳۹۱ تا میانه اردیبهشت ۱۳۹۲ بعلت هماهنگی محلی و بارش برف در ارتفاعات البرز مرکزی در کوهستان شمالی ایران به طول انجامید.
به اتهام سیاهنمایی و ارائه برداشت شخصی از مسائل موجود و عدم وجود حجاب نسبی بازیگر زن در برخی صحنهها، متریال و باند بینالملل صدای این فیلم پس از تدوین توسط نیروهای امنیتی ایران توقیف و کارگردانش برای مجموع فعالیت غیرمجاز هنری اش و تبلیغ علیه نظام به شش سال زندان محکوم شد و پس از دستگیری کارگردان توسط نیروهای امنیتی ایران و سرانجام حکم شش سال زندان برای سازندهاش در ایران هرگز به نمایش در نیامد، مثلث واژگون برای اولین بار توسط دو کارگردان که هرگز نامشان فاش نشد و نیروهای امنیتی ایران بازبینی شد و متریال فیلم تاکنون به سازندهاش بازگردانده نشدهاست، به عناوین مختلف از این فیلم ۳۴ دقیقه کاسته شد، سر انجام حسین رجبیان در اعتراض به حکم شش سال زندانش نسخه ۹۰ دقیقهایی با کیفیت متوسط موجود فیلم را به صورت آنلاین در یوتیوب انتشار داد.
مرد از طلاق زنش پشیمان شده و میخواهد او را دوباره از آن خود سازد ولی شوهر کنونی زن حاضر به طلاق او نمیشود، همسر کنونی زن که مأمور کاشت تابلوهای راهنمایی و رانندگی در جادهٔ متروک مرزی شده، برای آنکه زنش از کمند آزار و اذیت مرد (همسر سابقش) در امان باشد او را با خود در این سفر همراه میکند، سپس مرد (همسر سابق زن) که از سفر آنها مطلع گشته است به دنبال آنها راه میافتد و تصمیم میگیرد از راه قانون خودش از آنها انتقام بگیرد و ...
۸۳- مهمونی کامی
کارگردان : علی احمدزاده
بازیگران : پگاه آهنگرانی، نازنین فراهانی، مینا ساداتی، مهدی کوشکی و ...
این فیلم به عنوان اولین ساخته بلند علی احمدزاده، که با پروانه ساخت ویدئویی (تله فیلم) ساخته شده و به دلیل آنچه از سوی مسئولان بدحجابی بازیگران زن خوانده میشود توقیف شد و از حضور در جشنواره فیلم فجر بازماند، علی احمدزاده پس از ناامیدی از اکران عمومی فیلم با انتشار پستی فیلم را به رایگان در صفحه شخصی خود برای تماشای مخاطبان قرار داد.
داستان این فیلم دربارهٔ عدهای جوان است که به قصد رفتن به یک مهمانی از شمال عازم تهران میشوند و ...
۸۴- دستنوشتهها نمیسوزند
کارگردان : محمد رسولاف
این فیلم نخستین بار در بخش نوعی نگاه شصت و هفتمین جشنواره فیلم کن به نمایش درآمد و برنده جایزه فدراسیون بینالمللی منتقدان فیلم (فیپرشی) شد، این فیلم در جشنوارههای جهانی معتبر دیگری همچون تورنتو نیز به نمایش درآمد، این فیلم درباره ماجرای اتوبوس ارمنستان است.
داستان فیلم بر پایه وقایع حقیقی ترور و کشتار نویسندگان و روشنفکران ایرانی یا همان قتلهای زنجیرهای است، بخشهایی از فیلم به تلاش دستگاه امنیتی ایران برای به دره انداختن اتوبوس حامل بیست و یک نفر از نویسندگان و شاعران ایرانی که عازم ارمنستان بودند میپردازد و ...
۸۵- تاکسی
سال تولید : ۱۳۹۳
کارگردان : جعفر پناهی
بازیگران : جعفر پناهی، نسرین ستوده، حنا سعیدی و ...
این فیلم نخستین بار در بخش رقابتی شصت و پنجمین جشنواره بینالمللی فیلم برلین به نمایش درآمد و در نهایت برنده جایزه خرس طلای این دوره جشنواره فیلم برلین شد، پناهی به دلیل ممنوعالخروج بودن از ایران نتوانست در این جشنواره حضور یابد و جایزه او توسط حنا سعیدی، خواهرزاده اش دریافت شد.
تاکسی پس از «پرده» و «این فیلم نیست» سومین فیلمی است که جعفر پناهی در دوران محرومیت خود از فیلمسازی در ایران ساخته است، این فیلم ساختاری مستندگونه دارد، با امکانات محدودی ساخته شده و داستان آن در یک تاکسی در تهران میگذرد که رانندگی این تاکسی با خود جعفر پناهی است.
در آغاز فیلم این شبهه وجود دارد که مسافران از وجود دوربینها آگاهی ندارند و موضوعات مورد بحث اتفاقی و تصادفی هستند، اما روند فیلم خلاف این تصور را تقویت میکند، البته میتوان تصور نمود که این فیلم محصول گفتگوهای متفاوت و متعددی بوده که پناهی در تدوین دست به گزینش زده تا محتوایی یکدست و دلخواه خود را در قالب یک فیلم خوب تهیه و ارائه کند.
این فیلم را میتوان با فیلم «ده» عباس کیارستمی مقایسه کرد، در این فیلم که از سویههای سیاسی و در همان حال سرگرمکنندهای برخوردار است، جعفر پناهی نقش یک راننده تاکسی در تهران را ایفا میکند، در گفتگوی او با مسافرانش، موقعیتهای قابل تأملی شکل میگیرد. در بین مسافران تاکسی جعفر پناهی، نسرین ستوده، حقوقدان سرشناس ایرانی و یکی از اعضای کانون مدافعان حقوق بشر هم حضور دارد.
یک روز زندگی همراه با یک رانندگی تاکسی در تهران و ...
۸۶- منشی مخصوص من
کارگردان : صالح دلدم
بازیگران : حسام نواب صفوی، سیروس گرجستانی، ساناز سماواتی، الیزابت امینی، مجید شهریاری، شهرام تیموریان، هاوار قاسمی، صالح دلدم و ...
حاشیههای به وجود آمده توسط مسئولان سازمان سینمایی برای این فیلم در دوره ریاست حجتالله ایوبی در نهایت منجر به سکته قلبی و عمل جراحی قلب صالح دلدم گردید، این فیلم در اواخر دولت احمدینژاد پروانه ساخت گرفت اما پروسه تولید و دریافت پروانه نمایش آن با دولت حسن روحانی همزمان شد و در دوره وزارت ارشاد علی جنتی و ریاست حجتالله ایوبی بر سازمان سینمایی توقیف گردید، حاشیههای به وجود آمده برای این فیلم نهایت منجر به سکته قلبی و عمل جراحی قلب صالح دلدم در سن سی سالگی شد، این فیلم علیرغم دریافت پروانه نمایش همچنان توقیف است.
«منشی مخصوص من» مضمونی کمدی اجتماعی با درونمایه سیاسی دارد و ...
۸۷- نوشتن بر شهر
سال تولید : ۱۳۹۴
کارگردان : کیوان کریمی
بازیگران : ...
نوشتن بر شهر (Writing on the City) نام مستندی ۶۰ دقیقهای ساخته کیوان کریمی است که به گونهای منسجم و با نگاهی متفاوت، به دیوارنویسیها و گرافیتیهای شهر تهران از اوایل انقلاب ۱۳۵۷ ایران تا دوران پس از جنبش سبز میپردازد، تهیه این فیلم از سال ۱۳۹۱ آغاز شد و پس از سه سال در تابستان ۱۳۹۴ تمام شد. فیلم بارها تدوین شد و در جشنوارههای متعددی به نمایش درآمد، پس از انتشار پیشنمایش فیلم نوشتن بر شهر در یوتیوب در سال ۱۳۹۲، کیوان کریمی توسط نیروهای سپاه پاسداران دستگیر شد و در مهرماه ۱۳۹۴ دادگاه انقلاب اسلامی کیوان کریمی را به اتهام «تبلیغ علیه نظام جمهوری اسلامی و توهین به مقدسات» به ۶ سال حبس تعزیری و ۲۲۳ ضربه شلاق محکوم کرد.
۸۸- پنجاه کیلو آلبالو
سال تولید : ۱۳۹۵
کارگردان : مانی حقیقی
بازیگران : ساعد سهیلی، هستی مهدوی فر، پژمان جمشیدی، آزاده صمدی، علی صادقی، مونا احمدی، امید روحانی، بهنوش بختیاری، فرهاد آئیش، افسانه بایگان، هادی کاظمی، سیامک انصاری، ویشکا آسایش، سروش صحت، مهران غفوریان، نادر سلیمانی، مانی حقیقی و ...
این فیلم که از نوروز ۱۳۹۵ در سینماهای تهران به نمایش درآمد و بیش از ۱۳ میلیارد تومان فروش داشت، پس از فیلمهای «فروشنده» و «من سالوادور نیستم» سومین فیلم پرفروش سال بود، پس از اتمام نمایش این فیلم در تهران از ادامه نمایش آن جلوگیری شد و به دستور سازمان سینمایی اکران این فیلم در سراسر کشور متوقف شد، برخی از مراجع تقلید و همچنین علی جنتی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی ایران از محتوای این فیلم اعلام نارضایتی کرده بودند
داستان از مجلس عروسی مرجان با بازی مونا احمدی آغاز میشود، در میانههای عروسی مأموران برای دستگیری داماد خلافکار با بازی سروش صحت وارد میشوند و میهمانان هم فرار میکنند، در این میان ریختن آب آلبالو روی پیراهن داوود گرامی با بازی ساعد سهیلی باعث میشود تا دوست داوود، مجید با بازی علی صادقی که خیال میکند او تیر خورده لباسهای او را در بیاورد و او را به داخل اتاق ببرد آیدا صوفی با بازی هستی مهدوی فر هم تصادفاً به همان اتاق میرود و یک مأمور آنها را باهم میبیند مرجان در اتاق را قفل میکند تا داماد خلافکار نتواند فرار کند داوود که نمیتواند از اتاق خارج شود تا لباسهای خود را به تن کند یک مانتو زنانه میپوشد و از خانه خارج میشود او سوار ماشین آیدا میشود ماشین آنها با ماشین پلیس تصادف میکند و مأموران که فکر میکنند آنها با هم رابطه داشتند بازداشتشان میکنند.
بازپرس با بازی سیامک انصاری که آدم سختگیری است از آنها سوال جواب میکند آیدا برای رهایی از سوالها به دروغ میگوید آنها زن و شوهر هستند فقط رسماً عقد نکردند بازپرس یک روز به آنها فرصت میدهد تا عقد را رسمی کنند، آنها این کار را انجام میدهند و روز بعد سند را آزاد میکنند، آنها برای گرفتن طلاق به محضر میروند، اما به دلیل فوت عاقد محضر دریادل با بازی داریوش اسدزاده طلاق انجام نمیشود. از طرفی آیدا میخواهد تا با مانی با بازی پژمان جمشیدی ازدواج کند و به کانادا برود و باید ظرف ۱۰ روز آینده این کار را انجام دهد، آن جا به آیدا میگویند دست کم سه ماه و ده روز بعد از طلاق میتواند ازدواج کند آیدا و داوود تصمیم میگیرند تا برای آیدا شناسنامه المثنی بگیرند و برای این کار به آبادان که محل صدور شناسنامه آیدا است باید بروند، از طرفی اَروشا اژدری با بازی آزاده صمدی هم که نامزد داوود است به همان هتل محل اقامت آنها میرود و تصادفاً به اتاق آیدا میرود او دوست و همکلاس آیدا بوده و از روی حلقه آیدا متوجه ماجرا بین داوود و آیدا میشود، داوود موفق میشود شناسنامه المثنی برای آیدا بگیرد، اما در این سفر به تدریج این دو به هم علاقهمند میشوند و در بازگشت به تهران میگویند میخواهند باهم ازدواج کنند، تا این که پس از شنیدن این خبر، مانی خودکشی میکند و آیدا تصمیم میگیرد به خاطر مانی با او ازدواج کند و این موضوع را به داوود میگوید، در روز عروسی مرجان متوجه میشود این خودکشی صحنهسازی بوده و مانی به آیدا دروغ گفته او که موفق به تماس گرفتن با آیدا نمیشود به داوود اطلاع میدهد آنها خودشان را به مجلس عروسی میرسانند و حقیقت را به آیدا میگویند آیدا بعد از شنیدن حقیقت از ازدواج با مانی منصرف میشود و تصمیم به ازدواج با داوود میگیرد.
۸۹- کاناپه
کارگردان : کیانوش عیاری
بازیگران : فرهاد آئیش، فرگل فربخش، آتوسا انواریان، بابک حمیدیان، ابوالفضل پورعرب، فریبا کامران و ...
این فیلم روایت زندگی ۲ خانوادهای است که میخواهند با هم وصلت کنند اما در نهایت یک کاناپه باعث ایجاد مشکلاتی در زندگی آنها میشود.
۹۰- ارادتمند؛ نازنین بهاره تینا
کارگردان : عبدالرضا کاهانی
بازیگران : مهناز افشار، طناز طباطبایی، آیدا ماهیانی، مهران غفوریان، سحر دولتشاهی و ...
عبدالرضا کاهانی که بعد از اکران استراحت مطلق در ایران و چند کشور دیگر برای مدتی به استراحت پرداخت، و در زمستان ۱۳۹۴ فیلم جدیدش را جلوی دوربین برد، این فیلم سه بازیگر زن اصلی دارد که این نقشها را طناز طباطبایی، مهناز افشار و یک چهره جدید به نام آیدا ماهیانی برعهده دارند و بازیگر مرد این فیلم هم مهران غفوریان است، فیلمنامهٔ این فیلم را نیز کاهانی نوشتهاست فیلمی که هنوز جزئیاتی از داستان آن رسانهای نشده اما برخلاف کارهای قبلی این کارگردان فضایی زنانه دارد، فیلمبرداری فیلم از ۱۵ دی ۱۳۹۴ به تهیهکنندگی عبدالرضا کاهانی و سعید خانی آغاز شد.
در این فیلم زندگی سه دختر با خاستگاههای فکری متفاوت روایت میشود که هر سه از درد «بی شوهری» رنج میبرند و همین میشود که به دل خیابان زده و با حضور در مهمانیها و گعدههای (دوره همیهای) مختلف از مردان انتقام میگیرند.