هر بار که مشکلات در عراق زیاد می‌شد، بحران گره می‌خورد و مردم از همه جا می‌ماندند چشم‌ها به نماز جمعه کربلا دوخته می‌شد تا نماینده آیت الله سیستانی پیامی از مرجعیت عالی شیعیان را بخواند و راه را نشان مردم و سیاستمداران دهد.

سلام نو – سرویس بین الملل: عراق هنوز که هنوز است ملتهب است و مردم هنوز در میانه میدان ایستاده‌اند و از مسئولین ارشد عراقی طلب کارآمدی و مبارزه با فساد می‌کنند، خواسته‌ای که با حمایت چهره‌ای چون مقتدی صدر و البته مرجع عالی شیعیان آیت‌الله سید علی سیستانی رو به رو شد.

هر بار که مشکلات در عراق زیاد می‌شد، بحران گره می‌خورد و مردم از همه جا می‌ماندند چشم‌ها به نماز جمعه کربلا دوخته می‌شد تا نماینده آیت الله سیستانی پیامی از مرجعیت عالی شیعیان را بخواند.

تا روز جمعه آیت الله هم‌چنان که بر نرمش پلیس و خشونت پرهیزی تظاهرکنندگان تاکید داشت، خواهان ادامه کار دولت نیز بود و از عبدالمهدی نیز می‌خواست که اصلاحات را سرعت ببخشد اما درگیری‌های خون‌بار ناصریه و نجف باعث شد تا آیت‌الله سیستانی چرخشی بی‌‍‌سابقه را انجام دهد و تلویحا خواستار استعفای دولت شود، خواسته‌ای که به سرعت اجابت شد تا عبدالمهدی تکنوکرات با ناکامی‌های بسیار کرسی نخست وزیری را ترک کند.

در نهایت با پشتوانه درخواست مرجعیت عالی نجف، پارلمان عراق امروز با حضور ۲۴۱ نماینده با درخواست کناره‌گیری عادل عبدالمهدی، از نخست‌وزیری عراق، موافقت کرد تا تکنوکرات کهنه‌کار، نخست وزیری را رها کند.

اما در ناصریه و نجف چه گذشته که فقیه آرام نجف را بر آن داشت در فاصله‌ای کوتاه موضعی تازه برگزیند؟ در بیانیه‌ای که از سوی نماینده آیت‌الله سیستانی قرائت شد این مرجع به شرایط عراق اشاره کرد و گفت: «در این شرایط حساس کشور و با توجه به ضعف روشن طرف‌های مربوطه در تعامل با حوادث دو ماه گذشته و ناتوانی در حفظ حقوق و در جلوگیری از ریخته شدن خون مردم، مجلس نمایندگان که دولت فعلی برآمده از آن است باید در گزینه‌های خود در این باره تجدید نظر کند و براساس منافع عراق و حفظ خون ملت اقدام کند و نگذارد که کشور به چرخه خشونت و آشوب و ویرانی کشیده شود.»

این خون مردم و حفظ جان آنان بود که باعث شد سید علی سیستانی در فاصله‌ای کوتاه مواضع خود را تغییر دهد تا شاید شرایط عراق اندکی بهبود یابد.

حال بعد از عادل عبدالمهدی تکنوکرات سیاست عراق به کدام سو می‌چرخد؟ آیا حیدر العبادی دوباره روی صندلی نخست وزیری می‌نشیند؟ یک منبع در پارلمان عراق در گفتگو با خبرگزاری اسپوتنیک فاش کرد که چهره‌های مطرحی چون حیدر العبادی، نخست‌وزیر پیشین و رئیس ائتلاف النصر، عزت شابندر سیاستمدار و نماینده سابق و علی الشکری، نماینده سابق پارلمان و مشاور کنونی رئیس‌جمهوری عراق از جمله نامزدهای جایگزینی حیدر العبادی هستند.

این منبع که نخواست نامش فاش شود، به اسپوتنیک گفت: علی الشکری که یک حقوقدان مورد احترام در محافل سیاسی عراق است و هیچ‌گونه اتهامی در زمینه فساد ندارد، شانس بیشتری برای تصدی پست نخست‌وزیری عراق داراست.

اما با تمام این اخبار بعید است که نخست وزیر جدید عراق به همین سادگی انتخاب شود. چون نخست وزیر جدید نه تنها باید مورد قبول مردم عراق و مرجعیت باشد بلکه باید رضایت قدرت‌های منطقه‌ای را نیز جلب کند. از تهران تا ریاض و از ریاض تا واشنگتن و حتی استانبول و مسکو تمام پایتحت‌های موثر در منطقه نیم نگاهی به عراق دارند و مایل هستند نخست وزیری در قدرت باشد که با آن‌ها همساز باشد.

اما این مانع، مانند تمام موانع دیگر، اگر آیت‌الله سیستانی بخواهد قابل حل شدن است. نوع نقش آفرینی و جایگاه آیت‌الله این اجازه را به او داده که مشکلاتی را حل کند که در حالت عادی بسیار سخت حل می‌شوند. آیت‌الله سیستانی از معدود روحانیونی است که خود را بر سیاست نه در سیاست تعریف کرده است. همین جایگاه این قدرت را به او داده تا در دایره ذی نفعان سیاست عراق تعریف نشود و بتواند بدون لکنت و با قدرت بیشتری حرف خود را بزند. مسئله دیگر این است که آیت‌الله سیستانی کم گویی و گزیده‌گویی می‌کند و اعتباری که به واسطه اعتماد مردم برای اهداف سیاسی خود چوب حراج نمی‌زند و این اعتبار به دست آمده از مردم را خرج مردم می‌کند.

حالا باید صبر کرد و دید سیاستمداران عراقی این بار می‌توانند از راه‌های مرسوم به توافق برسند یا باید بار دیگر برای گره گشایی چشم به خطبه نماز جمعه کربلا بدوزند؟

کد خبرنگار: ۱
۰دیدگاه شما

برچسب‌ها

پربازدید

پربحث

اخبار عجیب

آخرین اخبار

لینک‌های مفید

***