سلام نو – سرویس اقتصادی: وقتی از خسارات اعتراضات اخیر حرف می زنیم فقط از تخریب فروشگاه های بزرگ و بانک و داروخانه و ... سخن نمی گوییم. امسال برای اولین بار جنس خساراتی که از قِبَل اعترضات حاصل شد متفاوت بود. شاید به این دلیل که در گذشته نه فضای کسب و کارهای اینترنتی این قدر رونق گرفته بود و نه در این سطح قطعی اینترنت اتفاق افتاده بود.
به گزارش سلام نو، چند سال پیش در اوایل دهه 90 وقتی اختلاس هزار میلیاردی اتفاق افتاد عمق فاجعه آن قدر بالا بود که تا ماه ها رسانه ها به این مساله به عنوان یک فساد گسترده می پرداختند. این در حالی است که امروز طبق برآوردها در هفته ای که اینترنت بین الملل قطع شده بود تنها به اپراتورها 1080 میلیارد خسارت وارد شده است.
محمدجواد آذری جهرمی، وزیر ارتباطات با اشاره به خسارات سنگینی که به خاطر اختلال در اینترنت بین الملل به وجود آمد، اظهار کرده است: سازمان تنظیم مقررات خسارات وارد شده به اپراتورها را ۱۰۸۰ میلیارد تومان اعلام کرده است و بیشترین خسارت به ایرانسل وارد شده است.
به گفته وزیر ارتباطات مدیرعامل شرکت ملی پست کاهش درآمد ۴۰ درصدی روزانه را گزارش کرده است. این آمار به معنای آسیب دیدن بخش عمدهای از کسب و کارهای کوچک است. کسب و کارهایی که در ده سال اخیر چند برابر شده اند. طبق آمار موجود در حال حاضر بیش از 50 هزار کسب و کار آنلاین وجود دارد که اختلال در اینترنت می تواند آن ها را از پا بیندازد.
البته خسارات دقیقی که به فعالیت کسب و کارهای مجازی وارد شده هنوز اعلام نشده است. وزیر ارتباطات در این باره گفته سازمان فناوری اطلاعات جلسات متعددی با اتاق بازرگانی، نظام صنفی رایانهای و اتحادیه کسب وکارهای نوپا داشته و در حال جمع بندی خسارات آنهاست.
اگرچه هنوز وزارت ارتباطات عدد و رقم مشخصی برای برآورد کل خسارات قطعی اینترنت اعلام نکرده است اما گمانه زنی های زیادی در این رابطه مطرح شده است. گزارش سالانه مرکز توسعه تجارت الکترونیکی وزارت صنعت، معدن و تجارت، نشان میدهد حجم کل گردش مالی تجارت الکترونیکی کشور در سال گذشته ۲۰۸ هزار میلیارد تومان یا به عبارتی روزانه حدود ۵۷۰ میلیارد تومان بوده است. با احتساب کاهش تعداد تراکنشها در روزهای گذشته که اینترنت قطع بوده است، گردش مالی روزانه این حوزه با کاهش ۲۹۳ میلیاردی به حدود ۲۷۷ میلیارد تومان رسیده است.
بررسیهای سایت نتبلاکز که کار اصلی اش قطعی و اختلال در اینترنت است، نشان میدهد که میزان خسارت ناشی از قطع اینترنت در ایران ظرف پنج روز بیش از ۳۰۶ میلیون دلار بوده است. این رقم با احتساب قیمت فعلی دلار ( حدود 12 هزارتومان ) بیش از 3600 میلیارد تومان می شود.
البته همه خسارات اینترنتی در کسب و کارهای مجازی خلاصه نمی شود. بحث واردات و صادرات یکی از مقولات مهمی بود که در چند روزی که با قطعی اینترنت مواجه بودیم متوجه ضربات سنگینی شد.
چندی پیش سیدرضی حاجی آقامیری، عضو اتاق بازرگانی ایران در گفتوگو با سلام نو اظهار کرده بود: تا قبل از این ماجرا که اینترنت به این صورت قطع شود چنین پدیده ای را تجربه نکرده بودیم. در واقع حتی به آن فکر هم نکرده بودیم. ما تجربه های تلخی مثل جنگ داشته ایم و شرایط اضطراری را درک کرده ایم اما وقتی در شرایط صلح و در زمانی که حاکمیت ثبات دارد این اتفاق می افتد باید اذعان کرد که ناتوانی در تبادل اطلاعات در حوزه اقتصاد شرایط جنگی به وجود می آورد.
در حالی که هنوز اینترنت استان سیستان و بلوچستان قطع است باید منتظر ماند و دید در روزهای آتی وزارت ارتباطات چه رقمی را برای خسارات ناشی از قطع اینترنت اعلام خواهد کرد.