سلام نو – سرویس اقتصادی: اینترنت ملی اگر چه از سال 84 تا همین چند سال قبل پیشرفت چندانی نداشت اما به نظر می رسد حضور وزیر جوان توسعه اینترنت ملی را تسریع بخشیده است. اینترنت ملی اما نگرانی های زیادی را برای کاربران فضای مجازی ایجاد کرده است.
به گزارش سلام نو، اینترنت ملی براساس برآورد سال 84 به سه سال زمان و هزینهای معادل یک میلیارد دلار نیاز داشت. به نظر می رسد این طرح پس از وقفه چند ساله دوباره در حال پیگیری است و اجرایی شدن اینترنت ملی وارد فاز جدیدی شده است.
اخیرا روحانی در سخنرانی خود در مجلس پس از تقدیم لایحه بودجه 99 اظهاراتی درباره اینترنت ملی کرد که واکنش های آن هنوز هم پس از چند روز ادامه دارد. او با بیان اینکه از آغاز دولت یازدهم قدرت پهنای باند تقریبا ۲۰ برابر شده است تاکید کرد که شبکه ملی اطلاعات داخلی را آنچنان تقویت خواهیم کرد که مردم ما برای نیازمندی خود نیازی به خارج نداشته باشند. اظهاراتی که نگرانی زیادی را بین بسیاری از مردم ایجاد کرده است.
اعتراضات بنزینی اخیر باعث شد تا در شورای امنیت کشور قطع اینترنت بین الملل تصویب شود. مصوبه ای که اگر چه سر و صدای زیادی ایجاد کرد اما چند روزی در تمامی کشور اجرا شد. فارغ از ضررهای هنگفتی که به بسیاری از کسب و کارهای آنلاین وارد شد و مشکلاتی که در حوزه صادرات و ... به وجود آمد شمه ای از آنچه عموم از اینترنت ملی به درست یا غلط در ذهن دارند رونمایی شد.
بسیاری از مردم تصورشان این است که قطعی اینترنت در روزهای اعتراضات فرصتی برای تست اینترنت ملی بوده است. اظهار نظر اخیر روحانی در راستای فراهم شدن بسترها برای عدم نیاز به اینترنت بین الملل هم این گمانه زنی را تایید می کند.
با همه این احوالات با وجود صحبت هایی که مسئولان در روزهای اعتراضات می کردند اینترنتی که در آن روزها مردم به آن متصل شدند ابدا نتوانست نیازهای مردم را برطرف کند و برعکس زیان زیادی هم برای مردم به همراه داشت به طوری که به گفته نت بلاک میزان خسارت ناشی از هر روز قطعی اینترنت در ایران مبلغ سرسامآور ۳۶۹,۵۷۰,۷۶۳ معادل ۳۶۹ میلیون دلار آمریکا بوده است.
در روزهای اخیر ابراهیم رئیسی، رئیس قوه قضاییه و سردار غلامرضا سلیمانی، رئیس سازمان بسیج هم در این باره سخنانی داشته و بر توسعه هر چه بیشتر اینترنت ملی تاکید کرده اند. باشگاه خبرنگاران رسانه نزدیک به صداوسیما هم گزارشی درباره اینترنت ملی منتشر کرده و در آن نظرات کاربران را به صورت گزینشی مورد بررسی قرار داده است. در گزارش باشگاه خبرنگاران آنچه بیش از همه توجهات را به خود جلب می کند این است که کاربران مورد نظر این رسانه بیشترشان موافق اینترنت ملی با تعریف مرسوم هستند و برایشان قطعی اینترنت بین الملل چندان حائزاهمیت نیست. البته برخی نیز به این مساله اشاره کرده اند که اینترنت ملی به منظور تقویت زیرساخت ها است و نه قطع اینترنت بین الملل!
در این بین مهرداد سرابی، مدیرکل ارتباطات و فناوری اطلاعات فارس با بیان اینکه موضوعی تحت عنوان اینترنت ملی نداریم، خاطرنشان کرده چیزی که قانونگذار به وزارت ارتباطات تکلیف کرده، ایجاد شبکه ملی اطلاعات است و نه موضوعی دیگر.
آنچه مشخص است اگر پروژه اینترنت ملی ابرای محدود کردن اینترنت استفاده نشود بسیار هم پروژه ارزشمندی است. با این حال اینترنت ملی بیش از آنکه مواهب داشته باشد می تواند به منزله ابزاری برای ایجاد محدودیت کارکرد داشته باشد.