به گزارش سلام نو، ازبکستان بتازگی خرید ارزهای دیجیتال حتی از طریق صرافیهای مجاز را ممنوع کرده و این مساله به یکی از مباحث اصلی در محافل ارز دیجیتال در جهان تبدیل شده است.
اداره ملی مدیریت مالی ازبکستان از اوایل دسامبر (اواسط آذر) اصلاحیههای جدیدی در قوانین ارزی ایجاد کرده که مطابق آن خرید ارزهای دیجیتال برای افراد ممنوع شده است. بر این اساس شهروندان ازبکستان حتی با مراجعه به صرافیهای مجاز نیز قادر به خرید قانونی ارزهای دیجیتال نیستند.
با این حال اداره یاد شده به سرمایهگذاران اجازه داده است تا داراییهای دیجیتال خود که پیش از اجرای ممنوعیت جدید کسب کرده بودند را از طریق دو درگاه ثبت شده در کشور – فورکلوگ و اسپوتنیک - به فروش برسانند.
تصمیم دولت ازبکستان برای جلوگیری از گسترش بیشتر ارزهای دیجیتال در این کشور به یکی از موضوعات داغ بازارهای مالی تبدیل شده و به بحثهایی در سطح جهانی دامن زده است.
بر اساس اطلاعاتی که تاکنون به دست آمده است ، به نظر میرسد که دوره کاربرد ارزهای دیجیتال به عنوان یک شیوه مشروع پرداختی در کشور ازبکستان به پایان رسیده است. صرافیها از این پس تنها درخواست سرمایهگذاران تائید شدهای را میپذیرند که بیش از ۱۸ سال سن داشته باشند و مظنون به مشارکت در فعالیتهای غیرمجاز نباشند. این مساله ناشی از نگرانیهای ازبکستان از مشارکت احتمالی برخی سرمایهگذارها در پولشویی و تامین مالی تروریسم است.
با این وجود ،هرچند ازبکستان از قطبهای اصلی ارزهای دیجیتال محسوب نمیشود اما محدودیتهای شدید اعمالی از سوی دولت این کشور موجب شگفتی فعالان این عرصه شده چرا که به هر روی این کشور در مسیر تبدیل شدن به یکی از مراکز اصلی ارزهای دیجیتال بود.
سال گذشته ، دولت ازبکستان بطور قانونی تجارت ارزهای دیجیتال را پذیرفت و در همین ارتباط قراردادی با "انجمن کسبوکار بلاکچین کره" امضا کرد. این مشارکت قرار بود به اجرای طرح "انقلاب۴ ازبکستان" یاری برساند. یکی از زمینههای تمرکز این پروژه تقویت شبکه بلاکچین در ازبکستان بود. حتی طرحهایی برای ایجاد ابزار (پلتفورم) دادوستد ، یک آکادمی بلاکچین و حتی برگزاری ارائه اولیه سکههای دیجیتال (ICOs) وجود داشت.
اکنون به نظر میرسد که این کشور نظرش را تغییر داده و تصمیم به ممنوعیت کلی خرید ارزهای دیجیتال گرفته است هر چند ظاهرا دولت این کشور اعتقاد دارد که ممکن است سرمایهگذاریهای و پروژههای مختلف خارجی در آینده راهی این کشور شود.
پیش از این نیز بیتکوینیست گزارش داده بود که "یوتیوب" بزرگترین پلتفورم ویدئویی جهان بتازگی ویدئوهای مرتبط با ارزهای دیجیتال را بدون هشدار یا ذکر علت حذف کرده بود.
به گزارش "خانه سرمایه"، ارزهای دیجیتال ارزهایی هستند که با پروتکلهای رمزگذاریشده طراحی میشوند و هدفشان کاهش تقلب و ممانعت از جعل و کلاهبرداری ارزی است. مهمترین ویژگی ارز دیجیتال در غیرمتمرکز بودن آن است به این معنی که هیچ نهاد، سازمان یا دولت خاصی، آن را تحت نظارت و کنترل خود ندارد و در نتیجه، دیگر خبری از دخالت دولتها در مدیریت و پیشبرد پروژههای موجود در شبکه بلاکچین نیست.
شبکه بلاکچین، شبکهای وسیع و گسترده است که ارزهای دیجیتال در بستر آن مبادله میشوند. استفاده از انواع ارز دیجیتال برای تراکنشهای مالی مختلف از نقاط گوناگون دنیا مقدور است. برای انجام هرگونه تراکنش با ارز دیجیتال در بستری گسترده نیاز به کلیدهای عمومی و خصوصی وجود دارد. این کلیدها، امنیت فعالیت با رمزارزهای دیجیتال را بالا میبرند. در واقع، عملیات تراکنش با ارزهای دیجیتال به کمک فرایندهای رمزگذاری مسیر تراکنش انجام میشود. در روشهای قبلی که نسبت به تراکنش با ارزهای دیجیتال و بلاکچین، سنتی محسوب میشوند، مبلغ زیادی به عنوان کارمزد در جابجایی ارزها و معاملات از سوی موسسات مالی واسطه و بانکها دریافت میشود. اما انجام فعالیتهای گوناگون با انواع ارز دیجیتال دیگر چنین مشکلی ندارد.
بیتکوین، معروف ترین ارز دیجیتال است که خالق آن، فرد ناشناسی به نام ساتوشی ناکاموتو است. هویت این فرد کاملا مشخص نیست و فرضیههایی وجود دارد که شاید این فرد، نامی جعلی برای گروهی از افراد باشد که اقدام به تولید و طراحی نخستین ارز دیجیتال کردهاند که نخستین و مهمترین پول دیجیتال است و از سایر انواع این ارز بیشتر در معرض قضاوت و تحلیل قرار میگیرد.
در ایران هم مانند سایر نقاط دنیا، ارزهای دیجیتال مورد بررسی افراد خبرهای مانند مهندسان، سرمایهگذاران و از همه مهمتر دولت قرار گرفتهاند. البته فعلا به شکل رسمی و قانونی، خبری درباره استفاده و کاربرد این ارزها مطرح نشده است. اخباری درباره اینکه دولت، به زودی، ارز دیجیتال مخصوص به خود را راهی بازار میکند هم در میان اخبار منتشر شده بود اما اینکه چنین قضیهای تا چه اندازه جدی باشد، چندان مشخص نیست. نخبگان و کارشناسان زیادی در ایران هم در حال بررسی ارزهای دیجیتال و کارکردهای آن هستند.