سلام نو - سرویس فرهنگ و هنر : اما و اگرها درباره پرواز سیمرغهای جشنواره فجر، اتفاق تازهای نیست و تقریبا در تمام دورهها کم و بیش وجود داشته، اما اختتامیه جشنواره امسال با رفتار قابل تامل و عجیبی همراه بود که اخبار آن پیش از شروع اختتامیه رسانهای شد، و این یعنی برنامهای از پیش تعیین شده...
چند دقیقه قبل از شروع مراسم اختتامیه، یکی از صفحات مجازی، تصویری از صندلیهای خالی عوامل فیلم «روز صفر» را در مراسم اختتامیه منتشر کرد و با شروع مراسم و ادامه آن، صندلیهای خالی عوامل این فیلم بیشتر مورد توجه قرار گرفت، اولین جایزه برای «روز صفر» در بخش نگاه نو و از آن سعید ملکان بود و محمدرضا شهیدی فر در توجیه غیبت ملکان، ماندن در ترافیک را مطرح کرد و همانجا فرشته طائرپور از داوران بخش نگاه نو، با کنایه گفت که این سیمرغ دست من میماند تا آقای ملکان بیاید و آن را بگیرد!
اخبار بعد از اختتامیه نشان داد، این صحبتِ طائرپور فراتر از کنایه و شوخی بوده و دراصل ماجرا، ملکان عدم حضور در اختتامیه را از قبل مطرح کرده است، مراسم اختتامیه پیش رفت و تا پایان، سعید ملکان دوبار برای جایزه بهترین فیلم ملی و جایزه ویژه هیات داوران، و عواملش برای طراحی لباس و جلوههای ویژه میدانی روی سن فراخوانده شدند اما همچنان کسی از عوامل «روز صفر» در سالن حضور نداشت!
با پایان اختتامیه، واکنشها و نقدهای تند به عدم حضور عوامل «روز صفر» از اخبار جوایز پیشی گرفت تا اینکه ساعتی بعد از پایان اختتامیه، بیانیهای سطحی از طرف عوامل «روز صفر» منتشر شد که نه تنها پاسخ موجهی برای غیبتشان نبود بلکه نقدهای بیشتری را متوجه تیم تولید این فیلم کرد.
حواشی این غیبت عجیب در اختتامیه تا آنجا پیش رفت که فردای مراسم، ابراهیم داروغه زاده در توییتر نسبت به این ماجرا واکنش نشان داد و نوشت: «اقای ملکان به دو موضوع انتقاد داشتند و اختتامیه فیلم فجر را تحریم کردند؛ ۱-معتقد بودند نباید افرادی که صحبت از تحریم کردهاند یا افرادی که در نشست رسانهای اعتراض کردهاند داوری و کاندیدا میشدند. ۲- پذیرش فیلم «خورشید» علیرغم دیر رسیدن به جشنواره.»
اما نه تنها بیانیه عوامل «روز صفر» پاسخ مناسبی برای این غیبت عجیب نبود، بلکه اظهارات ابراهیم داروغه زاده و بیان این مطلب از طرف او که درحال رایزنی با عوامل «روز صفر» برای حضور در اختتامیه بودند هم نتوانست توجیه مناسبی برای رفتار عوامل این فیلم باشد؛ چه بسا حواشی و نقدها را بیشتر کرد.
جشنواره سیوهشتم فیلم فجر که در شرایطی خلاف روال معمول و متاثر از اتفاقات سیاسی_اجتماعی و با وجود فشارهای رسانهای داخلی و خارجی شروع شده بود، با هر تلاش و راهکاری توانست خود را به خط پایان برساند اما اقدام عوامل «روز صفر» بازی را تغییر داد و بهانهای شد برای حساسیتها درباره داوری و هرآنچه در جشنواره گذشته و پاسخی دربارهاش داده نشده است.
حالا گمانهها درباره پشت پرده داوریهای فجر سیوهشتم بیشتر شده؛ اگرچه در فضای رسانهای غبار گرفته این روزها، بیشتر نظرات سمت و سوی تسویه حسابهای شخصی و جناحی پیدا کرده اما گوشها برای شنیدن پشت پردههای جشنواره تیزتر شده و پیگیری اهالی رسانه برای روشنتر شدن ابهامات بیشتر از هر دورهای است.
باید دید حواشی اختتامیه جشنواره فیلم فجر در روزهای آینده به کجا میرسد؟ شنیدهها حکایت از حواشی بیشتری دارد.